Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΜΠΑΝΙΑ – ΧΑΛΕΠΑ 1941-45

Ο πως είχαμε προαναγγείλει, οι σημερινές και οι επόμενες Φωτοαναδρομές θα είναι αφιερωμένες στα Χανιά της Κατοχής. Όχι μόνο λόγω της επετείου της Μάχης της Κρήτης, όπως το συνηθίζουμε κάθε χρόνο, αλλά και ως συνέχεια στα φωτογραφικά σύνολα από την περίοδο της Κατοχής που δημοσιεύουμε τον τελευταίο καιρό. Οι σημερινές φωτογραφίες προέρχονται και ανήκουν σχεδόν στο σύνολό τους στη συλλογή μου και δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Αφορούν την εκτός των τειχών πόλη και συγκεκριμένα τις συνοικίες Μπάνια και Χαλέπα, όπου τα σημαντικότερα κτήρια, δημόσια και κυρίως ιδιωτικά, στέγαζαν κάθε λογής υπηρεσίες των αρχών κατοχής. Αποτελούν μέρος της ιστορικής μνήμης της πόλης μας και όχι μόνο των ίδιων των κτηρίων, πολλά από τα οποία είναι σήμερα χαρακτηρισμένα ως “διατηρητέα”.
Στην πρώτη, άποψη του Κουμ Καπί και της Σχολής Χωροφυλακής από το σημερινό ξενοδοχείο Δώμα, το παλιό προξενείο της Αυστροουγγαρίας που στην Κατοχή στέγαζε την “Ortscommandtur”. Η άποψη αυτή αγαπήθηκε από τους περισσότερους Γερμανούς στρατιωτικούς και υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές σε πολλά προσωπικά τους άλμπουμ. Όπως είναι γνωστό, πολλοί από τους στρατιωτικούς αυτούς απαθανάτιζαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές οτιδήποτε τους τραβούσε το ενδιαφέρον, με εξαίρεση (για τους πιο πολλούς) τις σκηνές εκείνες που τους θύμιζαν την πολεμική ατμόσφαιρα και τη διαρκή αντιπαράθεση που υπήρχε γύρω τους.
Στη δεύτερη, το “Προξενείο” και η περιοχή του, τραβηγμένα από τον ίδιο στρατιωτικό.
Στην τρίτη, η περιοχή των Μπάνιων με τις νεοκλασικές κατοικίες της, τραβηγμένα από την αυλή του παλιού Ρωσικού προξενείου. Τα περισσότερα από τα κτήρια που φαίνονται εδώ υπάρχουν και σήμερα.
Στην τέταρτη, που προέρχεται από το Budesarchive στη Γερμανία, το παλιό προξενείο της Αυστροουγγαρίας, μετέπειτα κατοικία Κασιμάτη και αργότερα Αγγλικό προξενείο, μόλις έχει μετατραπεί από τους Γερμανούς σε Ortscommandtur. Η πινακίδα “British consulate” δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί, έχει μόνο καλυφθεί κατά μέρος.
Στην πέμπτη, η κατοικία Γ. Καρδαμάκη που σήμερα στεγάζεται ο Ερυθρός Σταυρός, έχει μετατραπεί σε Γερμανικό προξενείο.
Στην έκτη, τμήμα της οδού Καποδιστρίου με τις χαρακτηριστικές μονοκατοικίες του τέλους της δεκαετίας του 20, περίπου από τη διασταύρωση με την οδό Βάμου. Στο βάθος τα “Στουλιανά” και η οδός Παπαναστασίου.
Στην έβδομη, το σημερινό ξενοδοχείο “Χαλέπα” κτισμένο τα τέλη του 19ου αιώνα για κατοικία της Φαιναρέτης Μητσοτάκη, την Κατοχή στέγασε επίσης Γερμανικές υπηρεσίες.
Στην όγδοη, το “Προξενείο” (πρώην Ελληνικό, μετά Ιταλικό προξενείο, αρχικά κατοικία Χορτάτζη και μετέπειτα Καρδαμάκη) φωτογραφημένο από την αυλή του κατεδαφισμένου σήμερα νεοκλασικού κτηρίου Καρδαμάκη (ανεξάρτητου από το προηγούμενο), λίγο ανατολικότερα. Από το δεύτερο κτήριο διατηρήθηκε ο παλιός μαντρότοιχος με τα νεοκλασικά κάγκελα, αυτά που φαίνονται και στη φωτογραφία. Σήμερα έχουν προστεθεί ενδιάμεσα κτήρια.
Στην ένατη τέλος, η αυλή της “Γαλλικής Σχολής” (του Αγίου Ιωσήφ) που σήμερα ανήκει στο Πολυτεχνείο, με 2 Γερμανούς αξιωματικούς. Η γειτονική κατοικία του Ελευθ. Βενιζέλου στέγαζε τον εκάστοτε Γερμανό διοικητή…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα