Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Από τον νέο χρόνο με αγάπη!

Το 2024 είναι πλέον εδώ! Γεµάτο όνειρα, αισιοδοξία, αγάπη και λάµψη. Με υποσχέσεις ότι θα είναι καλύτερο από τον χρόνο που πέρασε, πως θα χαρίσει απλόχερα τα καλούδια του σε όλους. Ακριβώς ό,τι κάνει κάθε καινούργιος χρόνος δηλαδή.

Σήµερα, σε κλίµα εορταστικό, µε τα λαµπιόνια να φωτίζουν ακόµη, τα γλυκά να σκορπούν αγαπηµένες µυρωδιές, αχνη και µέλι στα σπίτια, και µε διάθεση ανεβασµένη, οι «Ιστορίες από τον Κόσµο» σας προσκαλούν να δούµε παρέα µερικά στοιχεία που αφορούν κάθε νέο χρόνο που έρχεται φουριόζος και µας τάζει το καλύτερο!
• Οι εορτασµοί για την Πρωτοχρονιά δεν είναι κάτι καινούργιο. Συγκεκριµένα, οι γιορτές για τη νέα χρονιά και αρκετές από τις σχετικές παραδόσεις χρονολογούνται περί τα 4.000 χρόνια πριν!
• Μεταξύ 1800 και 1850, οι σαµπάνιες που αγοράζονταν για να ανοιχτούν την Πρωτοχρονιά, από τα 300.000 µπουκάλια, άγγιξαν τον αστρονοµικό αριθµό των 20 εκατοµµυρίων µπουκαλιών ετησίως.
• Το «έθιµο» να φιλάµε κάποιον τα µεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, τη στιγµή που ο χρόνος αλλάζει, έχει τη ρίζα του στην πεποίθηση ότι έτσι «ξορκίζουµε» τη µοναξιά και ότι, µε τον τρόπο αυτό, ο νέος χρόνος θα µας φέρει σύντροφο και δεν θα είµαστε µόνοι.
• H πιο συνηθισµένη ευχή που κάνουµε στην αρχή κάθε έτους είναι να έχουµε υγεία, εµείς οι ίδιοι και οι αγαπηµένοι µας.
• Από τις «υποσχέσεις» που δίνουµε κάθε πρωτοχρονιά (τις περίφηµες new year’s resolutions), το 80% ναυαγεί θλιβερά µέχρι τον Φεβρουάριο…
• Το «πρώτο µωρό της Πρωτοχρονιάς», θεωρείται τυχερό και γιορτάζεται από το 600 π.Χ. Υπάρχουν αναφορές ότι στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν το πρώτο βρέφος της χρονιάς σε ένα καλάθι και παρέλαυναν στην πόλη. Ουσιαστικά ήταν µια µικρή γιορτή προς τιµήν του ∆ιόνυσου, θεού της γονιµότητας (και του κρασιού), όπου το µωρό αντιπροσώπευε την αναγέννηση.
• Αρκετοί Βραζιλιάνοι καλωσορίζουν το νέο έτος στην παραλία. Και είναι συνήθειο να κάνουν επτά ευχές, καθώς «πηδούν» επτά κύµατα, γιατί πιστεύουν πως αυτό θα τους φέρει τύχη (και πως οι ευχές τους θα πραγµατοποιηθούν).
• Η πρώτη Ιανουαρίου γιορτάζεται ως πρώτη ηµέρα του χρόνου χάρη στο Γρηγοριανό ηµερολόγιο που εισήχθη τον Οκτώβριο του 1582 από τον Πάπα Γρηγόριο XIII ως αναθεωρηµένη έκδοση του Ιουλιανού ηµερολογίου. Χρειάστηκαν σχεδόν 350 χρόνια για να το ακολουθήσει (σχεδόν όλος) ο κόσµος.
• Υπάρχει η θεωρία ότι ο µήνας Ιανουάριος πήρε το όνοµά του από τον Ρωµαίο θεό Ιανό, αλλά ορισµένοι υποστηρίζουν πως η λέξη έχει τις ρίζες της στη λατινική λέξη «ianua», που σηµαίνει πόρτα. Το όνοµα, Ιανουάριος, λένε πως επιλέχθηκε για να συµβολίσει το άνοιγµα µιας νέας πόρτας (το ξεκίνηµα του καινούργιου), κάτι που συµβαίνει όταν ξεκινά η νέα χρονιά.
• Το Κιριµπάτι, γνωστό και ως Νησί των Χριστουγέννων, βρίσκεται στον Κεντρικό Ειρηνικό. Εκεί «µπαίνει» πρώτα ο νέος χρόνος.
• Η αµερικανική Σαµόα είναι το τελευταίο –κατοικηµένο- σηµείο όπου «µπαίνει» το νέο έτος (ουσιαστικά τα τελευταία µέρη είναι το Baker και το Howland Island, αλλά και τα δύο είναι ακατοίκητα).
• Σε ορισµένες περιοχές της Ιαπωνίας, ο νέος χρόνος µπαίνει… τροµακτικά για τα παιδιά. Σύµφωνα µε µια παράξενη παράδοση που ονοµάζεται Namahage, ενήλικες άντρες ντύνονται δαίµονες για να τροµάξουν τα παιδιά και έτσι να τα «πείσουν» να «είναι καλά». Πηγαίνουν λοιπόν από σπίτι σε σπίτι φωνάζοντας «από πού ακούγονται αυτές οι φωνές;» ή «υπάρχουν άτακτα παιδιά εδώ γύρω;»
• Σε αρκετές χώρες θεωρούν ότι η κατανάλωση στρογγυλών τροφών την Πρωτοχρονιά, φέρνει τύχη. Άτυχο θεωρείται το κοτόπουλο (!) και ο αστακός (!). Επίσης εξαιρετικά τυχερά θεωρούνται τα σταφύλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα µαυροµάτικα φασόλια.
• Τα πυροτεχνήµατα στην αλλαγή του χρόνου δεν είναι σύγχρονο έθιµο. Χρονολογείται εδώ και αιώνες και λέγεται πως ξεκίνησε από τους Κινέζους. Σκοπός του ήταν να τροµάξουν και να φύγουν µακριά τα κακά πνεύµατα για να ξεκινήσει όµορφα και ανέφελα η νέα χρονιά. Αρχικά έκαναν δυνατούς θορύβους µε την είσοδο του νέου χρόνου και στη συνέχεια το… εξέλιξαν µε τα βεγγαλικά.
• Θα σας φανεί παράξενο, αλλά µπορείτε να γιορτάσετε την παραµονή της Πρωτοχρονιάς δύο φορές την ίδια χρονιά! Γιορτάστε τον νέο χρόνο στη Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια πάρτε την πρώτη πτήση για Χαβάη, όπου θα γιορτάσετε και εκεί τον νέο χρόνο (αφού εκεί «µπαίνει» αργότερα!)
• Σε αρκετές περιοχές του κόσµου θεωρούν πως τα εσώρουχα που θα φορέσουν στην αλλαγή του χρόνου παίζουν ρόλο στο πώς θα κυλήσει η χρονιά. Τα µπλε λένε πως σηµατοδοτούν καλή υγεία, ενώ τα κόκκινα τύχη στον έρωτα.
• Η τελευταία φορά που εµφανίστηκε µπλε φεγγάρι παραµονή της Πρωτοχρονιάς ήταν το 1990 και την επόµενη φορά που θα συµβεί αυτό θα γιορτάζουµε το 2028.
• Αρκετοί στην αλλαγή του χρόνου ανοίγουν πόρτες και παράθυρα. Για να «µπει» πανηγυρικά ο νέος χρόνος (λένε πως έτσι «φεύγει» το παλιό» και «έρχεται» το καινούργιο).
• Στη ∆ανία έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον και παιχνιδιάρικο έθιµο: πηδούν στον αέρα τη στιγµή της αλλαγής του χρόνου για καλοτυχία. Στο Πουέρτο Ρίκο πάλι, πετούν νερό από το παράθυρο για τον ίδιο λόγο (δεν ξέρω αν είναι καλότυχος εκείνος που θα περνά από κάτω…!)

Περισσότερα θα βρειτε και στα:
www.madewithhappy.com/new-years-fun-facts
www.britannica.com/topic/New-Year-festival
www.goodhousekeeping.com/holidays/g4933/new-years-facts
www.signupgenius.com/groups/fun-new-years-trivia-questions.cfm


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα