Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Απάντηση σε δημοσιευμένο ερώτημα κου Πατσουράκη Μιχάλη

Σε απάντηση ερωτήματός σας, το οποίο θέσατε μέσω της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα προς την Υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αλιεία στη Μεσόγειο, όσο και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των αλιευμάτων που επιτρέπεται στην αλιεία και την εμπορία στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η αλιεία οργανισμών ελάχιστου μεγέθους όπως αναφέρονται στον Καν. (ΕΕ) 1967/2006 (πίνακας ελάχιστων μεγεθών). Για τα είδη ιχθύων που αλιεύονται στα χωρικά ύδατα και για τα οποία δεν έχει καθοριστεί ελάχιστο μέγεθος μήκους από την εθνική και ενωσιακή αλιευτική νομοθεσία, ισχύει η παρ. α τού από 26.1.1954 β.δ. Επίσης απαγορεύεται η αλιεία και εμπορία χταποδιών κάτω των 500γρ (ΠΔ 144/1986), άλλες εθνικές ειδικές διατάξεις αφορούν αθερίνα (5 εκ.), δίθυρα μαλάκια, αχινούς, ολοθούρια κ.λπ.

Η Υπηρεσία μας, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερομένους (επαγγελματίες αλιείς, Ιχθυόσκαλα, εμπόρους και μεταποιητές αλιευτικών προϊόντων) σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις ισχύουσες διατάξεις και οπωσδήποτε όταν υπάρχουν τροποποιήσεις και αλλαγές στην Νομοθεσία. Επίσης το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο ΥπΑΑΤ, στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας http://www.alieia.minagric.gr/ έχει αναρτήσει την ισχύουσα νομοθεσία http://www.alieia.minagric.gr/node/36.

Συνεπώς όλοι οι σχετιζόμενοι με την επαγγελματική αλιεία είναι ενημερωμένοι για τις ισχύουσες ρυθμίσεις και απαγορεύσεις. Όσον αφορά τα ισχύοντα στην ερασιτεχνική αλιεία, η Υπηρεσία μας, εκδίδει οδηγούς, τους οποίους αποστέλλει στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές προς ανάρτηση για τήν ένημέρωση των ενδιαφερομένων.

Με το άρθρο 14 παρ. 2 του Νόμου 4256/2014 «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» καταργήθηκε η υποχρέωση εφοδιασμού του σκάφους και των επιβαινόντων σε αυτό με αντίστοιχη ερασιτεχνική άδεια (άδεια σκάφους και ατομική άδεια αλιείας) για τη διενέργεια θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιείας, συνεπώς υπάρχει δυσχέρεια στην άμεση επαφή πλέον με τους ερασιτέχνες αλιείς για ενημέρωση. Επιπλέον το ευρύ καταναλωτικό κοινό ενημερώνεται μέσω μεγάλων εκστρατειών Μ.Κ.Ο χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε, για τον λόγο αυτό και με μέριμνα της Υπηρεσίας μας έχουν μοιραστεί στο παρελθόν σε Ιχθυοπωλεία οι εν λόγω ενημερωτικές αφίσες για τα ελάχιστα μεγέθη προς ανάρτηση σε εμφανή σημεία.
Σχετικά με την διενέργεια ελέγχων στην οποία αναφέρεστε, στην με Υ.Α. Αριθμ. 1750/32219/15 (ΦΕΚ 475 Β/27-03-2015): «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των Ενωσιακών διατάξεων της κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και του Κοινοτικού Συστήματος Ελέγχου της αλιείας σχετικά με τη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων του τομέα», αναφέρονται οι Αρμόδιες Αρχές ελέγχου.

Συνοπτικά, αρμοδιότητα ελέγχων στον Νομό μας, αν τηρούνται τα παραπάνω, έχουν οι ορισμένοι Υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥπΑΑΤ, οι Λιμενικές Αρχές στις περιοχές αρμοδιότητάς τους καθώς και τα Τμήματα Εμπορίου των Περιφερειών όσον αφορά τις διατάξεις “Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)”.

Θεωρούμε ότι όλοι μας ως καταναλωτές με τη σωστή ενημέρωση και τις επιλογές μας, μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και άρα στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστήματων.
Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της Υπηρεσίας μας, όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού, να υπάρχει μόνιμη πληροφόρηση στην νέα ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με θέματα Αλιείας.

Η Υπηρεσία μας είναι πάντα στη διάθεση του κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί, να ζητήσει πληροφορίες ή και να κάνει αναφορές για θέματα σχετικά με το υδάτινο περιβάλλον, θάλασσα και αλιεία.
Επικοινωνία με το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανιών στα παρακάτω στοιχεία:
Τηλ.: 2821346506-507,
e-mail: alieia.cha@crete.gov.gr
Η προϊσταμένη Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης
και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων
Μυλωνάκη Μαρία, γεωπόνος

“Ευχαριστώ το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την απάντηση στην επιστολή μου γιά την νόμιμη αλίευση!
Εύχομαι η ενημέρωση για τα ισχύοντα στην αλίευση να αναβαθμιστεί και να γίνει προσιτή σε κάθε επαγγελματία και καταναλωτή της πόλης μας!
Επίσης, εύχομαι οι φορείς της πόλης να απαντούν στους πολίτες όταν αυτοί θέτουν θέματα που αφορούν το κοινό καλό!”
Με εκτίμηση
Πατσουράκης Μιχάλης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα