Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Απάντηση για τις μισθώσεις ακινήτων του Δήμου Πλατανιά

Κύριε διευθυντά,
σε απάντηση επιστολής του κ. Εμμανουήλ Ντουντουλάκη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Πλατανιά, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:
Ο Δήμος Πλατανιά μεταξύ των ακινήτων που διαθέτει έχει στην κατοχή του 73.482.738,44τ.μ. σε αγροτεμάχια με δυνατότητα χρήσης βοσκοτόπου. Εξ’ αυτών μισθώνει 69.642.098,14 τ.μ..
Η διαδικασία εκμίσθωσης σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, επιτρέπει την απευθείας εκμίσθωση σε Συνεταιρισμούς μόνο και όχι σε ιδιώτες και φυσικά πρόσωπα.
Το Δ.Σ. του Δήμου Πλατανιά με διαδοχικές αποφάσεις τα έτη 2020-2021-2022-2023 αποφάσισε την ενεργοποίηση της παραπάνω δυνατότητας της Νομοθεσίας, προκειμένου στη συνέχεια μέσω των Συνεταιρισμών να εξυπηρετηθούν κατά κύριο λόγο οι Δημότες μας.
Η παράταξη του κ. Ντουντουλάκη κατά τα έτη 2020-2021&2022 υπερψήφισε τις ανωτέρω αποφάσεις, ενώ δεν υπερψήφισε ίδια απόφαση του Δ.Σ. για το έτος 2023, παρότι ο ίδιος ζήτησε και έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ. να είναι μέλος της τριμελούς επιτροπής εκτίμησης ακινήτων για το έτος 2023.
Η αναφορά του κ. Ντουντουλάκη για τη δημιουργία νέας Ανώνυμης Εταιρίας από το Δήμο για την υλοποίηση της παραπάνω διαδικασίας, ακόμα και αν μπορούσε να δημιουργηθεί, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε απ’ ευθείας μισθώσεις σε φυσικά πρόσωπα, καθώς όφειλε να ακολουθήσει το ίδιο Νομικό πλαίσιο που διέπει και το Δήμο.
Να σας γνωρίσουμε δε, ότι οι Συνεταιρισμοί οι οποίοι μισθώνουν τα ανωτέρω τεμάχια είναι τέσσερεις (4) στο σύνολο τους.
Όσο αφορά δε τη διαφορά των στρεμμάτων στα αγροτεμάχια που κατέχει ο Δήμος και σε αυτά που είναι προς εκμίσθωση, οφείλεται σε εκτάσεις με αμφισβητήσεις που έχουν τεθεί προς το Δήμο από ιδιώτες.

Κύριε διευθυντά,
σε καμία περίπτωση ο Δήμος Πλατανιά δεν έχει αποποιηθεί ιδιοκτησιακό του δικαίωμα, άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από τον πίνακα των στρεμμάτων που ενέκρινε το Δ.Σ. και αναφέρεται ρητά η ιδιοκτησία στα 73.482.738,44τ.μ., όμως δεν θα μπορούσε να μισθώσει ακίνητο στο οποίο έχει εγερθεί αμφισβήτηση από Τρίτο.
Σε κάθε περίπτωση είναι σε εξέλιξη η Δήλωση Ιδιοκτησίας του Δήμου Πλατανιά στο Κτηματολόγιο, μετά και από ανάθεση που έχει γίνει σε ιδιώτη Τοπογράφο Μηχανικό για την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία καταγράφει αναλυτικά τα ακίνητα ανά Κοινότητα και με την συνεργασία και της Νομικής Υπηρεσίας και των Τοπικών Προέδρων.
Η παραπάνω διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη έτσι ώστε να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του Δήμου στο σύνολο της, που πιθανόν δεν είχε παραδοθεί κατά τη σύσταση του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά το 2011.
Αντιπαρέρχομαι τα περί ωφελούμενων και σκοπιμοτήτων, τα οποία αναφέρει ο κ. Ντουντουλάκης στην επιστολή του, αντιλαμβανόμενος ότι έχομε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο για τις Δημοτικές εκλογές και βεβαίως για όλα τα παραπάνω έχει πλήρη ενημέρωση και ο ίδιος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τέλος θα του συνέστηνα, από τη θεσμική θέση που κατέχει, να είναι πι προσεκτικός σε ό,τι αναφέρει και γράφει, με δεδομένο ότι όλοι κρινόμαστε, όχι μόνο από αυτά που λέμε και γράφουμε, αλλά από αυτά που κάνουμε και τη γενικότερη διαδρομή μας.
Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία,

 

Ο δήμαρχος
Μαλανδράκης Ιωάννης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα