Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Αντιδράσεις και στη Γερμανία για στεφάνι που κατατέθηκε στο Μάλεμε

■ Ερώτηση στη Γερμανική βουλή

 

Στη Γερμανική Βουλή τέθηκε το ζήτημα της κατάθεσης στεφάνου στο οποίο αναγραφόταν σύνθημα που έχει απαγορευτεί από το Γερμανικό στρατό καθώς συνδέεται με τη ναζιστική συνθηματολογία και παράδοση και είχε αναδειχθεί από τα “Χ.ν.” με δημοσίευμά τους στις 8 Ιουνίου.


Το δημοσίευμα εμπεριέχεται ανάμεσα σε άλλα στοιχεία στο κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο από το βουλευτή του κόμματος “Die Linke” (Η Αριστερά) κ. Andrej Hunko.
Ο βουλευτής κ. Hunko ρωτάει την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας πως αξιολογεί το το σύνθημα “Treue um Treue” (πίστη για πίστη) – η χρήση του οποίου απαγορεύεται στο Γερμανικό στρατό – κατά την εξόδιο ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στης 28 Μαΐου 2023 στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο “Γερμανικό Νεκροταφείο του Μάλεμε”, ακολουθία στην οποία μετείχε η Bund Deutscher Fallschirmjäger e.V. ( Ομοσπονδιακή Ένωση Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών). Στην ακολουθία αυτή αναφέρετε στην ερώτηση «τοποθετήθηκε στεφάνι με το εν λόγω ρητό κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης παρουσία του Ακόλουθου Άμυνας της Πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος εκφώνησε ομιλία εκ μέρους του Πρέσβη Δρ. Ernst Reichel.».

«Πως εμπλέκεται το Υπουργείο Εξωτερικών, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας και η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα στη διοργάνωση και τις προσκλήσεις για την εξόδιο ακολουθία;» ρωτάτε η Γερμανική κυβέρνηση από τον βουλευτή.
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σύνθημα “Treue um Treue” (πίστη για πίστη), απαγορεύτηκε να χρησιμοποιείται από το 2014 από το Γερμανικό στρατό καθώς διαπιστώθηκε πως συνδέεται άμεσα με τη “Βέρμαχτ” κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η απαγόρευση προέκυψε μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον αρχηγό του Γερμανικού Στρτού και μετά από οδηγία της Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς θεωρήθηκε πως «η έκφραση δεν είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια των παραδόσεων της Bundeswehr (σημερινός Γερμανικός στρατός) και τον συμβολισμό της πίστης στο πλαίσιο αυτό. Στη σημερινή αντίληψη και στην ιστορία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, το σύνθημα έχει ουσιαστικά διαμορφωθεί και συνδέεται με τη χρήση του ως σύνθημα των αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ. Μπορεί να υποτεθεί ότι η χρήση του στην Bundeswehr, και ιδίως από τους αλεξιπτωτιστές, γίνεται επίσης αντιληπτή από το κοινό ως δέσμευση σε μια γραμμή παράδοσης μεταξύ της Βέρμαχτ και της Bundeswehr.»

Η απόφαση για την απαγόρευση του συνθήματος αφορά την οποιαδήποτε μορφή και παραλλαγή του σε υπηρεσιακό περιβάλλον, δηλαδή σε εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν μέλη της Bundeswehr. Στην “Ομοσπονδιακή Ένωσης Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών” μπορούν να μετέχουν και εν ενεργεία αλεξιπτωτιστές του Γερμανικού στρατού κάτι που σημαίνει ότι η απαγόρευση αφορά και αυτούς. Επίσης σε χώρους όπως το Γερμανικό νεκροταφείου απαγορεύονται δράσεις με πολιτικό περιεχόμενο σύμφωνα με τον κανονισμό του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα