Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ναζιστικό μήνυμα σε στεφάνι;

» Ερωτηματικά για απόφαση της Γερμανικής Πρεσβείας

 

Απαγορεύεται η χρήση του από το Γερμανικό στρατό σήμερα… επιτρέπεται όμως η χρήση του σε εκδηλώσεις στα Χανιά! Το σύνθημα “Treue um Treue” (πίστη για πίστη) από το 2014 απαγορεύτηκε από τον Γερμανικό στρατό (Bundeswehr, η ονομασία του σήμερα) καθώς εκτιμάται ότι συνδέεται με τις ναζιστικές παραδόσεις της Βέρμαχτ.

 

Ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε μέλη της “Ομοσπονδιακής Ένωσης Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών” στην εκδήλωση της Γερμανικής πρεσβείας στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε να καταθέσουν στεφάνι στην κορδέλα του οποίου αναγράφονταν το “Treue um Treue” (πίστη για πίστη)!
Σημειώνεται πως τα προηγούμενα χρόνια η Γερμανική πρεσβεία δεν συμφωνούσε με την παρουσία της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας στην εκδήλωση, δεν τους ενέτασσε στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και συνήθως κατέθεταν το στεφάνι τους μετά τη λήξη της. Φέτος η “Ομοσπονδιακή Ένωση Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών” ήταν κανονικά ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και εκπρόσωπος της κατέθεσε κανονικά το στεφάνι με το “Treue um Treue”.
Γνώστης τον παραδόσεων του Γερμανικού στρατού είπε στα “Χ.ν.” πως το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο σύνθημα απαγορεύτηκε το 2014 καθώς διαπιστώθηκε πως συνδέεται άμεσα με τη “Βέρμαχτ” κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι ο σύγχρονος στρατός το έχει απαγορεύσει. Επίσης σε χώρους όπως το Γερμανικό νεκροταφείου που με βάση τον κανονισμό του απαγορεύονται δράσεις με πολιτικό περιεχόμενο δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η κατάθεση ενός στεφανιού με αυτήν την επιγραφή στην κορδέλα.
Σημειώνεται πως ο εξειδικευμένος Γερμανός δημοσιογράφος για στρατιωτικά θέματα ο κ. Thomas Wiegold είχε επισημάνει πως το συγκεκριμένο σύνθημα απαγορεύτηκε η χρήση του με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γερμανίς στις 6 Μαΐου του 2014. Η απαγόρευση προέκυψε μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον αρχηγό και μετά από οδηγία της Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς θεωρήθηκε πως «η έκφραση δεν είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια των παραδόσεων της Bundeswehr και τον συμβολισμό της πίστης στο πλαίσιο αυτό. Στη σημερινή αντίληψη και στην ιστορία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, το σύνθημα έχει ουσιαστικά διαμορφωθεί και συνδέεται με τη χρήση του ως σύνθημα των αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ. Μπορεί να υποτεθεί ότι η χρήση του στην Bundeswehr, και ιδίως από τους αλεξιπτωτιστές, γίνεται επίσης αντιληπτή από το κοινό ως δέσμευση σε μια γραμμή παράδοσης μεταξύ της Βέρμαχτ και της Bundeswehr.»
Η απόφαση για την απαγόρευση του συνθήματος αφορά την οποιαδήποτε μορφή και παραλλαγή του σε υπηρεσιακό περιβάλλον, δηλαδή σε εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν μέλη της Bundeswehr. Στην “Ομοσπονδιακή Ένωσης Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών” μπορούν να μετέχουν και εν ενεργεία αλεξιπτωτιστές του Γερμανικού στρατού κάτι που σημαίνει ότι η απαγόρευση τους αφορά και αυτούς.
Είναι άγνωστοι οι λόγοι που φέτος επιτράπηκε η κατάθεση στεφάνων εν μέσω της εκδήλωσης από τη Γερμανική πρεσβεία που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης που στόχο έχει να τιμηθούν οι νεκροί όχι όμως να δοξαστούν για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή και πριν από την έναρξη του. Όσο για τους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν εθιμοτυπικά στην εκδήλωση στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε αρκούνται στους χαιρετισμούς τους σε σκόρπιες καταδίκες του ναζισμού και δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα των εορτών, τα σύμβολα που φορούν ορισμένοι εκ των παρισταμένων, ούτε τα…συνθήματα πάνω στις κορδέλες των στεφανιών που καταθέτουν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα