Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Ανακαλύφθηκε τεράστια υπόγεια λίμνη στην Ανταρκτική

Τα τελευταία χρόνια χάρις στα ολοένα και πιο προηγμένα όργανα και ραντάρ υπόγειων ερευνών που κατασκευάζονται έχουν εντοπιστεί μικρότερες και μεγαλύτερες υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική.

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψε σε κοντινή απόσταση από τις κεντρικές ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής μια ακόμη λίμνη αυτή την φορά τεραστίων διαστάσεων. Η λίμνη που ονομάστηκε Lake Snow Eagle έχει μήκος 42 χλμ., διάμετρο 18,5 χλμ. και βάθος από την επιφάνεια της στον πυθμένα 198 μέτρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κοντινή της απόσταση από τις ακτές την καθιστά ιδανικό στόχο μελετών για τον εντοπισμό δεδομένων που θα φωτίσουν την πρόσφατη γεωλογική ιστορία της Ανταρκτικής και ειδικά την περίοδο που αυτή πάγωσε. Γνωρίζουμε από διαφόρων ειδών ευρήματα ότι η Ανταρκτική δεν ήταν πάντοτε ο απόλυτα παγωμένος κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα αλλά αντίθετα σε ορισμένες περιόδους είχε ακόμη και υποτροπικό κλίμα ενώ έχει διαπιστωθεί ότι ζούσαν εκεί και διάφορα είδη δεινοσαύρων. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η Ανταρκτική άρχισε να ψύχεται πριν από περίπου 35 εκατ. έτη.

«Αυτή η λίμνη διατηρεί πιθανότατα το αρχείο ολόκληρης της ιστορίας του μόνιμου στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής που ξεκινά πριν από περίπου 34 εκατ. έτη με στοιχεία για την ανάπτυξη και εξέλιξη του κατά τη διάρκεια των διαφόρων εποχών παγετώνων στον πλανήτη γενικότερα και την περιοχή αυτή ειδικότερα» αναφέρουν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τριετείς έρευνες στην επίμαχη περιοχή με ραντάρ, αισθητήρες και μελέτη δορυφορικών εικόνων.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geology» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η λίμνη βρίσκεται σε ένα βαθύ υπόγειο φαράγγι και ότι η παγοκάλυψη της Ανατολικής Ανταρκτικής παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές τα τελευταία δέκα χιλιάδες έτη γεγονός πολύ ενδιαφέρον αφού είναι πολύ πρόσφατο χρονικό διάστημα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα