Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Αναγκαία η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

» Η περίπτωση της Κρήτης

Η αναγκαιότητα της αυξημένης χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε διάφορους τομείς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει σήμερα τεκμηριωθεί επαρκώς.

Οι τεχνολογίες των περισσότερων από αυτές είναι ώριμες, αξιόπιστες και οικονομικά ελκυστικές. Ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με μη συνεχή τρόπο δυσκολεύοντας τη διάχυση τους στο ηλεκτρικό δίκτυο με σταθερή ισχύ. Όταν η στιγμιαία παραγωγή ηλιακού και αιολικού ηλεκτρισμού υπερβαίνει τη ζήτηση τότε θα πρέπει αυτή να αποθηκευτεί για να χρησιμοποιηθεί όταν είναι αναγκαία σε περιόδους υψηλής ζήτησης διαφορετικά χάνεται.

Φωτ. του υπάρχοντος ταμιευτήρα νερού στο Αμάρι Ρεθύμνου Κρήτης. Ο ταμιευτήρας αυτός θα αποτελέσει τμήμα του εμβληματικού σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Κρήτη που πρόκειται να κατασκευασθεί από τη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παράλληλα με μεγάλο αιολικό πάρκο στη Σητεία.

Συνεπώς η αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μη εγγυημένης ισχύος αυξάνει τη δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα. Οι πλέον ενδεδειγμένες τεχνολογίες αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν:

1.Την αποθήκευση της σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές,
2.Την αποθήκευση της σε συστήματα αντλησιοταμίευσης, και
3.Την αποθήκευση της σε μορφή υδρογόνου

Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες ( δηλαδή σε χημική μορφή) είναι σήμερα τεχνικά και οικονομικά εφικτή. Τεχνικές βελτιώσεις στη τεχνολογία των ηλεκτρικών συσσωρευτών μεγάλης κλίμακας έχουν μειώσει το κόστος εγκατάστασης τους σε λίγο περισσότερο από 1 εκατ. € ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ (MW). Η αποθήκευση της σε συστήματα αντλησιοταμίευσης (δηλαδή σε δυναμική μορφή) είναι επίσης τεχνικά και οικονομικά εφικτή. Το κόστος κατασκευής συστημάτων αντλησιοταμίευσης εξαρτάται από την γεωμορφολογία του εδάφους καθώς και άλλους παράγοντες ενώ εκτιμάται σε λίγο λιγότερο από 1 εκατ. € ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ (MW). Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας σε μορφή υδρογόνου ((δηλαδή σε χημική μορφή) είναι σήμερα τεχνικά εφικτή αλλά το κόστος παραγωγής και αποθήκευσης του υδρογόνου είναι σχετικά υψηλό με αποτέλεσμα η τεχνολογία αυτή να υστερεί έναντι των δύο προαναφερθέντων συστημάτων.

Φωτ. του σύνθετου συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση στη περιοχή Cortes-La Muela της Ισπανίας. Είναι σήμερα το μεγαλύτερο σύστημα αντλησιοταμίευσης στην Ηπειρωτική Ευρώπη ισχύος 1.767 MW.

Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας σε συστήματα αντλησιοταμίευσης είναι φθηνότερη σε σχέση με την αποθήκευση της στα άλλα δύο προαναφερθέντα συστήματα. Όσον αφορά το κόστος κατασκευής τους η Ελληνική προστιθέμενη αξία κατά τη κατασκευή συστημάτων αντλησιοταμίευσης είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προαναφερθέντα άλλα δύο. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε αντλησιοταμιευτήρες πρόκειται σύντομα να κατασκευασθεί στη Κρήτη στη περιοχή Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης από τη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Το έργο αυτό είναι συνδεδεμένο με αιολικό πάρκο που βρίσκεται στην ανατολική Κρήτη και θεωρείται εμβληματικό αφ’ ενός μεν για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης και αφ’ ετέρου δε για τη μετάβαση της στη κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 σύμφωνα με τους στόχους της Ευρώπης. Το έργο αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για τη Κρήτη όπως:

Α) Μειώνει την εξάρτηση της από ορυκτά καύσιμα προάγοντας τη χρήση των ΑΠΕ μη εγγυημένης ισχύος στη παραγωγή ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού,

Β) Συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Κρήτης και ειδικότερα την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων ηλεκτρικής ενέργειας,

Γ) Αποτελεί την οικονομικότερη λύση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα με υψηλό ποσοστό Ελληνικής προστιθέμενης αξίας, και

Δ) Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να προωθεί με αυξημένη προτεραιότητα τέτοια πράσινα ενεργειακά έργα που είναι σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη πράσινη ανάπτυξη και τη κλιματική ουδετερότητα καθώς και του ΟΗΕ για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες