Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Ακιντζί: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος που θέλουν

Μετά τη λύση του Κυπριακού, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι «θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος στο οποίο θέλουν, κάτω υπό κάποιες προϋποθέσεις» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, που θα εγκατασταθούν στο βορρά και των Τουρκοκυπρίων που θα εγκατασταθούν στον νότο, όπως είπε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και στο εδαφικό συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις « όλα τα σχετικά ζητήματα, εκτός ονομάτων περιοχών και των ποσοστώσεων», ενώ χαρακτήρισε «θετικά» τα μηνύματα που έστειλε με τις δηλώσεις του, από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν.

«Δεν απέμεινε πτυχή του Κυπριακού που δεν έχει συζητηθεί και για τη λύση αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και εκτίμησε ότι «τώρα είναι ο σωστός χρόνος» για να βρεθεί η λύση του, η οποία «δεν θα εντάσσει μόνο το ένα μέρος στο διεθνές δίκαιο, αλλά ολόκληρο το νησί».

Για να ενταχθούν οι Τουρκοκύπριοι στη διεθνή έννομη τάξη, συνέχισε, υπάρχουν δύο δρόμοι:

-Ο ένας είναι να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό καθεστώς. Αυτό, επεσήμανε, «δεν έχει γίνει και φαίνεται ότι ούτε στο απώτερο μέλλον θα γίνει».

-Ο άλλος είναι η συμφωνία για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής διζωνικής, δικοινοτικής, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και ως μια οντότητα να πάρει τη θέση της στην ΕΕ και τα ΗΕ. Βεβαίως, πρόσθεσε, «και στο εσωτερικό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο και από τη λύση θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win – win), ενώ έκανε λόγο και για μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Είπε ακόμα πως η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα