Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Αδυναμία εξυπηρέτησης

Σε ποσοστό 28% από τα συνολικά 80 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα στεγαστικά δάνεια δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της αδυναμίας των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, ο πρόσφατος νόμος που “πάγωσε” τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2014 δίνει “ανάσα” σε πολλά νοικοκυριά, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μία προσωρινή λύση.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των πλειστηριασμών και των “κόκκινων” δανείων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.
Η ασκούμενη δικηγόρος Μαρίζα Μυστακίδου επεσήμανε σχετικά ότι το θέμα με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τους πλειστηριασμούς και τα “κόκκινα” δάνεια είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία.
«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που αφορούν στεγαστικά δάνεια τουλάχιστον το 28% είναι “κόκκινα” δάνεια που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε ένα τέλμα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις στο πρόβλημα πέρα από την προσωρινή λύση που έδωσε το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και το οποίο “πάγωσε” μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί απλά μία προσωρινή λύση. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε», ανέφερε η κα Μυστακίδου και πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα «είναι να μην πωληθούν τα δάνεια σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα» διότι σε μία τέτοια περίπτωση «μπορεί κανείς να πληρώσει αυτό που χρωστά στην τράπεζα στην Ελλάδα κι ακόμα να χρωστά σε τράπεζα στο εξωτερικό».
Ερωτηθείσα αν το νομικό πλαίσιο που υπάρχει -με βάση τον νόμο Κατσέλη- καλύπτει τη μεγάλη μερίδα των δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους η κα Μυστακίδου τόνισε σχετικά: «Ο νόμος Κατσέλη προβλέπει ότι σ’ αυτόν εντάσσονται μόνο φυσικά πρόσωπα και δεν πρέπει να έχουν εμπορική ιδιότητα, γιατί αν έχουν, υποτίθεται ότι καλύπτονται από τον πτωχευτικό νόμο. Με τη νομολογία όμως, δηλαδή τις αποφάσεις των δικαστηρίων, έχει αρχίσει και γίνεται πιο ευρεία η γκάμα των ανθρώπων που μπορούν να ενταχθούν, με την έννοια ότι ακόμα και αυτός που θεωρείται μικροέμπορος, αν το αποδείξει στο δικαστήριο τότε μπορεί να έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάσταση παραμένει άσχημη και πολύς κόσμος παραμένει εκτός».
Η κα Μυστακίδου διευκρίνισε ακόμα ότι στις αιτήσεις που υποβάλλονται για να υπάρξει ρύθμιση των χρεών «δεν μπορεί κάποιος να εντάξει ό,τι χρωστάει στον δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς κ.λπ.», ωστόσο, καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αν ένας άνθρωπος  έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε έναν δικηγόρο και να εξετάσει αν μπορεί να ενταχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τότε να το κάνει, γιατί ίσως καταφέρει, όχι να λύσει το πρόβλημά του, αλλά να πάρει μια “ανάσα”.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην εκδήλωση μίλησε ακόμα για το θέμα το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Πάρι Πιπεράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα