Λόγω ασφυκτικού χρονοδιαγράµµατος
Ζήτηµα…ζωής για τους παραγωγούς είναι η παράταση στην επικαιροποίηση του ελαιοκοµικού µητρώου, µια εργασία που το Υπουργείο ανέθεσε στις κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας της Περιφέρειας. Τα χρονοδιαγράµµατα, µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου, θεωρείται και από τον πιο αισιόδοξο γεωπόνο αδύνατο να υλοποιηθούν!
Ειδικά στο Νοµό Χανίων µε τα 8.500.000 ελαιόδεντρα και τους χιλιάδες παραγωγούς θεωρείται φυσικά και τεχνικά αδύνατο να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, να εναρµονιστούν οι δηλώσεις στο κτηµατολόγιο, στο Ε9, στο ΟΣ∆Ε µε το ελαιοκοµικό µητρώο.
Ήδη το θέµα έχει απασχολήσει επανειληµµένες συσκέψεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης που το επόµενο διάστηµα αναµένεται να καταθέσει συγκεκριµένης προτάσεις προς το Υπουργείο προκειµένου να δοθεί διέξοδος στο πρόβληµα.
«Την εκπόνηση του ελαιοκοµικού µητρώου ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία πριν από 20 χρόνια. Όµως το εγκατάλειψε το ανέλαβαν οι ∆ΑΟΚ που το προχώρησαν σε ένα σηµείο, δεν ολοκληρώθηκε και µετά ξεκίνησε η διαδικασία δήλωσης των ελαιοτεµαχίων στον ΟΣ∆Ε. Αυτή τη στιγµή ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος µε ελάχιστο προσωπικό. Πρέπει να συγκεκριµενοποιήσουµε και να ενοποιήσουµε τις δηλώσεις στο κτηµατολόγιο, στο Ε9, στο ΟΣ∆Ε και στο Ελαιοκοµικό µητρώο, να γίνουν “ένα πράγµα” καθώς δεν συµπίπτουν τα στοιχειά» δήλωσε η διευθύντρια της ∆ΑΟΚ κ. Μάνια Μυλωνάκη.
Η κ. Μυλωνάκη σηµειώνει πως οι υπηρεσίες αιφνιδιάστηκαν όταν πριν λίγες ηµέρες ενηµερώθηκαν σχετικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. « Την Μεγάλη Τετάρτη µας ήλθε µια εγκύκλιος από το Υπουργείο να ενεργοποιηθεί το ελαιοκοµικό µητρώο και την επόµενη ηµέρα νέο έγγραφο πάλι από το Υπουργείο να βγάλουµε δελτίο τύπου και να ενηµερώσουµε τους παραγωγούς. Η ενεργοποίηση του ελαιοκοµικού µητρώου απαιτεί µια διαδικασία απίστευτη και υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί µέχρι 30 Σεπτέµβρη γιατί αυτό ορίζουν οι προθεσµίες. Και από εκεί και µετά θα αρχίσει η εφαρµογή των δηλώσεων των παραγωγών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στις υποχρεώσεις του κάθε παραγωγού για την ελαιοκοµική περίοδο 2025/2026 προβλέπονται µεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να δηλώνει:
• Την ποσότητα καρπού βγάζει από κάθε αγροτεµάχιο.
• Πόσα δέντρα βρίσκονται σε κάθε αγροτεµάχιο.
• Να καταθέτει ηλεκτρονικά το δελτίο αποστολής µε βάση το οποίο παραδίδει τον καρπό στο ελαιουργείο.
• Την ποσότητα ελαιολάδου που βγάζει από το ελαιουργείο.
• Να υλοποιήσει µια σειρά από γραφειοκρατικές εργασίες, που θα αφορούν τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές ενός ελαιοτεµαχίου!
Για να γίνουν όµως όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να έχουν οριστικοποιηθεί τα αγροτεµάχια του κάθε παραγωγού στο ελαιοκοµικό µητρώο και οι ελιές που εµπεριέχονται σε αυτό.
«Οι δηλώσεις παραγωγής ξεκινάνε από 1 Οκτώβρη µέχρι 31 Μαίου. Θα γίνονται έλεγχοι από τις ∆ΑΟΚ για τον εντοπισµό των ελαιοτεµαχίων, τις συντεταγµένες των ελαιοτεµαχίων, τον αριθµό των δέντρων. Όταν τα στοιχειά που δίνει ο παραγωγός δεν συµπίπτουν µε τα στοιχεία που βγάζει ο έλεγχος προβλέπονται οι ανάλογες ποινές. Αν πχ. ο παραγωγός έχει 150 δέντρα και κατά λάθος δηλώσει 149 ή 151 ελαιόδεντρα, αυτό σηµαίνει ότι θα έχει πρόστιµο 60 ευρώ για κάθε λάθος δέντρο!» εξηγεί η κ. Μυλωνάκη.
Οι εκτιµήσεις της ∆ΑΟΚ είναι πως σε ένα πλήρες 8ωρο εργασίας ένας υπάλληλος δεν θα έχει ελέγξει τα αγροτεµάχια περισσότερων από 2-3 παραγωγών, ενώ αυτή τη στιγµή είναι διαθέσιµο µόλις ένα άτοµο για ελαιοκοµικό και αµπελουργικό µητρώο! Και επειδή δεν αναµένεται η πρόσληψη προσωπικού υπάρχουν σκέψεις να κατατεθούν αιτήµατα για πρόσληψη γεωπόνων µε ορισµένη σύµβαση έργου όπως γίνεται και για άλλες δραστηριότητες όπως η δακοκτονία.