Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Νέα σφαγή στη Συρία

Μία ακόμη μαζική σφαγή αμάχων καταγγέλθηκε χθες στη Συρία, την ώρα που η διεθνής κοινότητα… συσκέπτεται, καταγγέλλει, αλλά παραμένει πρακτικά άπραγη, απέναντι στις βίαιες πολύμηνες συγκρούσεις.
Περισσότερα από 78 άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Χαμά της Συρίας, καταγγέλλουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι διέπραξε τις δολοφονίες, κάνοντας λόγο για έργο «τρομοκρατικής οργάνωσης».
Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για τουλάχιστον 78 νεκρούς, οι 35 από την ίδια οικογένεια, ενώ το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι οι νεκροί είναι περίπου 100. Σύμφωνα με το τελευταίο, περισσότερα από 20 παιδιά και 20 γυναίκες σκοτώθηκαν στην επίθεση στα χωριά Κουμπέρ και Μααρζέφ.
Σε αναζήτηση λύσεων μετά από νέο περιστατικό μαζικής σφαγής αμάχων στη Συρία είναι οι δυτικές δυνάμεις που παρακολουθούν       -χωρίς επί της ουσίας να είναι σε θέση να απαντήσουν- τη νέα κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Στην περιοχή έσπευσαν χθες οι παρατηρητές του Ο.Η.Ε., αλλά αρχικά εμποδίστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις και αργότερα δέχτηκαν και πυρά από περίστροφα, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Γκι-Μουν κατά την έναρξη συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 108 άνθρωποι είχαν σφαγιαστεί στις 25 Μαΐου στη Χούλα, στην επαρχία της Χομς, σε ένα περιστατικό που οδήγησε πολλές δυτικές χώρες στο να απελάσουν Σύρους πρέσβεις, φτάνοντας ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη των διπλωματικών σχέσεων.

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Μέσα σε αυτό το σκηνικό εμφύλιας βίας (παρότι η Δύση αποφεύγει γενικά τον όρο «εμφύλιος» για όσα συμβαίνουν στην Συρία και προειδοποιεί ακριβώς για το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου), ο μεσολαβητής του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Αναν, αναμενόταν χθες να παρουσιάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο σε διεθνή διάσκεψη που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη. Η προηγούμενη πρωτοβουλία ήταν από την πρώτη κιόλας στιγμή ουσιαστικά νεκρή καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν προχώρησαν σε κατάπαυση του πυρός.
Τώρα ο μεσολαβητής προτείνει τη σύσταση μίας ομάδας επαφής με τη συμμετοχή δυτικών χωρών και περιφερειακών δυνάμεων όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Σκοπός της ομάδας να ετοιμάσει ένα είδος οδικού χάρτη για την σταδιακή απομάκρυνση του Άσαντ και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, περίπου στα πρότυπα της Υεμένης.
Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται ότι θα παρακαμφθούν οι μόνιμες αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας που επικαλούμενες το βέτο που έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εμποδίζουν επί της ουσίας να ληφθούν μέτρα για την περίπτωση της Συρίας.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε πάντως χθες ότι η Μόσχα θα αποδεχόταν μια μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία όπως αυτή που έγινε στην Υεμένη, αν αυτή αποφασιστεί από τον συριακό λαό. Σημείωσε ωστόσο σχετικά με τον Μπασάρ αλ Άσαντ ότι το μέλλον του «δεν είναι δικό μας ζήτημα», αλλά είναι θέμα των Σύρων, επαναλαμβάνοντας την πάγια ρωσική θέση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα