Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λέσχη Κομοτηναίων

To Ιστορικό Καφέ «Λέσχη Κομοτηναίων» λειτουργεί από το 1921. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, κηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που μαρτυρά την ιστορία της πόλης.

Το κτίριο ξεκίνησε ως τόπος συνάντησης του συλλόγου «Η Ένωσις» και αποτελούσε σημείο αναφοράς της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Ήταν ένα ιδιωτικό Καφέ, ένας χώρος συνάθροισης, πολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα. Κατά τις πηγές, ο σύλλογος αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της διαδρομής της Κομοτηνής, ενώ υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας. Η ιστορία του ξεκινά το 1885, οπότε και ιδρύθηκε με το όνομα «Ομόνοια». Ο χαρακτήρας του ήταν πολιτιστικός και στόχο είχε να συμβάλλει στην άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης.

Κατά τις ίδιες πηγές, το 1908, ο σύλλογος μετατράπηκε σε πολιτική λέσχη με το όνομα «Ένωσις». Αργότερα, την περίοδο 1912-1919, ο σύλλογος διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 1921 με το ίδιο όνομα, καταρτίζοντας το καταστατικό του. Το 1959 το ενοικιαζόμενο κτίριο της Λέσχης από την Μητρόπολη, περιήλθε στην κυριότητα του Συλλόγου. Το 2002, το κτίριο της λέσχης χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Λέσχη Κομοτηναίων
To Ιστορικό Καφέ «Λέσχη Κομοτηναίων» λειτουργεί από το 1921. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, κηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας

Στην πάροδο των χρόνων, το κτίριο λειτουργούσε ως λέσχη στην οποία διοργανώνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, από τα τέλη του 20ου αιώνα, το κτίριο γνώρισε φθίνουσα πορεία, εξαιτίας έλλειψης επαρκών πόρων για τη συντήρηση του.

Η νέα εποχή για τη Λέσχη Κομοτηναίων ξεκίνησε το 2012, όταν μετά από μια εντυπωσιακή ανακαίνιση, το Ιστορικό Καφέ απέκτησε νέο πρόσωπο και όραμα για το μέλλον, διατηρώντας πάντα την κληρονομιά του παρελθόντος.

Σε συνέντευξή του, το 2012, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Δ. Κοτσάκης, μιλώντας για την ανακαίνιση του κτιρίου, έχει δηλώσει: «Το οφείλαμε αυτό στους πατεράδες μας, δηλαδή να μην γκρεμιστεί, και μαζί με αυτό μια ολόκληρη εποχή. (…) Θέλουμε οι Κομοτηναίοι να αγκαλιάσουν ξανά το κτίριο της Λέσχης, και να αποτελέσει  πάλι το σημείο αναφοράς της πόλης για θέματα πολιτιστικών συναντήσεων».

Στο Ιστορικό Καφέ «Λέσχη Κομοτηναίων» μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ιδιαίτερες γεύσεις, μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και… φυσικά, εξαιρετικό καφέ!

Σήμερα, το Καφέ, που εκτείνεται σε επίπεδα, έχει εντυπωσιακούς και ψηλοτάβανους χώρους, κολόνες, εσωτερικές πολυτελείς σκάλες και μεγάλα παράθυρα. Στο χώρο του γίνονται συχνότατα εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές και θεατρικές βραδιές, κ.α.

ΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ
Βενιζέλου 52, Κομοτηνή
https://www.facebook.com/lesxikomotinai

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα