Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στα Χανιά η Ολυμπιακή φλόγα

Με σειρά εκδηλώσεων τα Χανιά υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει κοπή κότινου από τη μνημειακή ελιά Βουβών, που θα συνοδεύσει την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι της στην Κρήτη, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν, στις 9 το πρωί, τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και λαμπαδηδρομία στην Κίσαμο και στις 10 περίπου το πρωί στα Χανιά.
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Κισάμου αύριο, στις 9 το πρωί, «η Ολυμπιακή φλόγα φτάνει στην Κίσαμο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην Κρήτη. Τη φλόγα θα μεταφέρουν 6 Κισαμίτες λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι θα πλαισιώνονται και από ομάδες αθλητών».
Η διαδρομή της Φλόγας θα ξεκινήσει δυτικά της πόλεως από το κατάστημα ´Μαστοράκη´, κοντά στο ´Μαύρο Μώλος´.
Εξι λαμπαδηδρόμοι μεταφέρουν την ιερή φλόγα στην πόλη.
Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Κώστας Μουντάκης με συνοδούς 4 αθλητές του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ που θα μεταφέρει τη φλόγα μέχρι την Πυριανή Γέφυρα.
Στη συνέχεια τη φλόγα θα παραλάβει ο λαμπαδηδρόμος Φραγγιουδάκης Κωστής με 4 συνοδούς του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ που θα διανύσει την απόσταση μέχρι την Πλατεία Ελ. Βενιζέλου όπου θα γίνει και η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Συγκεκριμένα  στην πλατεία ο Φραγγιουδάκης θα είναι ο λαμπαδηδρόμος που θα ανάψει τον βωμό.
Θα ακολουθήσει η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας με την ανάκρουση των Εθνικών Υμνων.
Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον δήμαρχο Κισάμου, κ. Γιώργο Μυλωνάκη, χαιρετισμός από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Λονδίνο 2012 και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Θα γίνει ανταλλαγή δώρων και θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας με το χορευτικό συγκρότημα του Γιάννη Κουμή.
Στη συνέχεια ο τρίτος λαμπαδηδρόμος, ο Σημαντηράκης Βασίλης, με 4 συνοδούς του αθλητικού Συλλόγου Κισάμου, θα συνεχίσει τη  διαδρομή της φλόγας και θα την παραδώσει στον τέταρτο λαμπαδηδρόμο τον Ροδουσάκη Κυριάκο, με συνοδούς 4 σκακιστές, από την Ακαδημία Σκακιού Κισάμου, ο οποίος  στη συνέχεια θα την παραδώσει στον Τουλουπάκη Μανώλη, με συνοδούς 4 αθλητές από τη ΘΥΕΛΛΑ Καλαθαινών  για να την παραδώσει στον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, τη Ντουλάκη Κατερίνα, με 4 συνοδούς από τον Αθλητικό Όμιλο Κισάμου για να την οδηγήσει στην έξοδο της πόλης στο μνημείο στα Λύκεια απ’ όπου θα συνεχίσει τη διαδρομή της για τα Χανιά, το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Ελλάδα για να φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 18 Μαΐου, όπου θα ολοκληρώσει το ταξίδι της σε 70 ημέρες!
Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Κισάμου τονίζει ακόμα:
«Οι συνοδοί θα μεταφέρουν ένα κλαδί ελιάς από το μνημειακό ελαιόδεντρο των Βουβών το οποίο θα καταλήξει και αυτό στο στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Καλούμε τους δημότες μας να παραστούν στις εκδηλώσεις  και να παρακολουθήσουν το γεγονός αυτό το οποίο αποτελεί αντικείμενο παγκοσμίου ενδιαφέροντος για να στηρίξουμε ενεργά τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η άφιξη και η αφή της Ολυμπιακής φλόγας αποκτά ιδιαίτερη σημασία  τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η εθνική μας υπερηφάνεια έχει πληγωθεί. Εχει όμως η Ολυμπιακή Φλόγα τη δύναμη να μας κάνει να αισθανθούμε ξανά περήφανοι και να θυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει φως».
Ο Δήμος Κισάμου επισημαίνει ακόμα ότι θεωρεί «σημαντικό γεγονός την άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στην Κίσαμο και γιατί μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης των λαών και του αθλητικού ιδεώδους, αλλά και επειδή η Κίσαμος αποτελεί πύλη εισόδου της Ολυμπιακής φλόγας στην Κρήτη. Για τον λόγο αυτό καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας και τους μαθητές των σχολείων να συμμετάσχουν στη διαδρομή διέλευσης της φλόγας και στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Επόμενος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας θα είναι τα Χανιά.
Κάλεσμα προς όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη, εν όψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, απηύθυναν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημήτρης Λειψάκης.  
Όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αύριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας και η τελετή αφής, «δύο σπουδαίων πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων, που σηματοδοτούν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τα υψηλά ιδανικά», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανίων.
«Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων ´Λονδίνο 2012´ και σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στην πόλη μας», πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης, τονίζοντας ότι δέκα διακεκριμένοι δημότες των Χανίων θα γίνουν λαμπαδηδρόμοι, κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα και συνεισφέροντας με τον τρόπο τους στη μεταλαμπάδευση των πάντα επίκαιρων αξίων του Ολυμπισμού: του ´ευ αγωνίζεσθαι´ και της ´ευγενούς άμιλλας´».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, παρουσίασε τους λαμπαδηδρόμους, οι οποίοι είναι οι εξής: Χαράλαμπος Σφακιανάκης, πρωταθλητής Άρσης Βαρών, Πολυχρόνης Κουτσάκης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης – συγγραφέας, Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, συγγραφέας, Γιάννης Φίλης, πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Μανούσος Μανουσάκης, σκηνοθέτης, Αντώνης Τσαπατάκης, πρωταθλητής ΑΜΕΑ κολύμβησης, Μιχάλης Αεράκης, ηθοποιός – καλλιτεχνικός δ/ντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., Γιώργος Αρχοντάκης, δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Αγιος Γεώργιος», Αμαλία Μπασιά, δ/ντρια Θ.Χ.Π.Χ. – εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης και Τόνια Μαχαίρα, πρωταθλήτρια κολύμβησης.
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας θα ξεκινήσει στα Χανιά από τη συμβολή των οδών Κυδωνίας και Σ. Καρτάκη στις 10.02, ο δεύτερος δρομέας θα παραλάβει τη Φλόγα στη συμβολή των οδών Κυδωνίας και Παρθενίου Κελαϊδή στις 10.05, ο επόμενος δρομέας θα παραλάβει τη Φλόγα από την οδό Πειραιώς 17 και θα τη μεταφέρει έως την Πλατεία Τάλω για να καταλήξει στις 10.20 στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου, μπροστά από το Γιαλί Τζαμισί στο παλιό λιμάνι, όπου θα έχει στηθεί ο βωμός για την τελετή αφής. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα.
«Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής», πρόσθεσε ο κ. Λειψάκης, επισημαίνοντας ότι το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα συνολικά 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια 490 λαμπαδηδρόμων. Αναλυτικά θα διασχίσει 26 Νομούς, 38 Δήμους και 40 πόλεις, θα φτάσει σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα γίνουν και 34 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα