Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Αποκλεισμένη πάλι η ακριτική Γαύδος

Aποκλεισμένη παραμένει εδώ και τρεις ημέρες η ακριτική Γαύδος, λόγω γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 31/10 έληξε η σύμβαση του επιβατηγού πλοίου Neptune και το Υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε να γίνει νέα προκήρυξη για την δρομολόγηση του ΕΓ/ΟΓ πλοίου «Σαμαριά», στη γραμμή Παλαιόχωρα – Γαύδος.
Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Γιάννη Μπραουδάκη, ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση, του πλοίου “Σαμαριά”, το σχετικό έγγραφο περιμένει ακόμη την τελική υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη!
Οπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Γαύδου κ. Στρατής Λαμπάκης, “πράγματι επειδή έχει τελειώσει η σύμβαση του πλοίου (Neptune) είχαμε ζητήσει να δοθεί μία παράταση από τον γενικό γραμματέα Θαλάσσιων Υποθέσεων κ. Λίτινα, έτσι ώστε να μην μείνει το νησί χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ομως το νησί έχει μείνει για δύο – τρεις ημέρες χωρίς συγκοινωνία”.
Πάντως ο κ. Λαμπάκης εξέφρασε την προσδοκία πως σήμερα πιθανότατα θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη. “Πιστεύω πως από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα βρεθεί κάποια λύση και το θέμα θα λυθεί”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Μπραουδάκη το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στη γραφειοκρατική κωλυσιεργία του Υπουργείου Ναυτιλίας.
“Το Υπουργείο αποφάσισε να μη δώσει παράταση (μετά τη λήψη της σύμβασης του πλοίου Neptune) αλλά να πάει σε απευθείας νέα σύνδεση”, ανέφερε.
Σε ερώτηση για το πόσος χρόνος εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μέχρι να υπογραφεί η νέα σύμβαση του πλοίου “Σαμαριά”, ο κ. Μπραουδάκης απάντησε: “Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία διεκπαιρέωσης του Υπουργείου. Δηλαδή, αν ο υπουργός βρει χρόνο να βάλει τις υπογραφές καθώς η προκήρυξη είναι έτοιμη τώρα και καιρό. Προσωπικά έχω υπογράψει πάνω από ενάμισι μήνα τη σύμβαση ανάθεσης. Ο υπουργός την υπέγραψε τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη, όμως μετά ζήτησε πάλι προσθετικά μια νέα βεβαίωση ότι είναι -λέει- αξιόπλοο το σκάφος… Είναι θέμα γραφειοκρατίας… Με αποτέλεσμα το νησί να έχει μείνει πάλι χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση τις τελευταίες ημέρες”.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΕ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ
Δρομολόγια ίσως από σήμερα
Ισως από σήμερα να αρχίσουν πάλι τα δρομολόγια καθώς τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ισχύσει ο αποκλεισμός της Γαύδου έλαβε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της, η βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη, έπειτα από επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.
Πιο συγκεκριμένα, για τη γραμμή Σφακιά – Γαύδος δόθηκε ήδη παράταση για το δρομολόγιο του «Σαμαριά» και άρα αυτή η γραμμή θα λειτουργήσει άμεσα, πιθανότατα σήμερα.
Σε ό,τι αφορά στη γραμμή Παλαιόχωρα – Γαύδος εφόσον έχει αποφασιστεί να γίνει νέα προκήρυξη για τη δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου -έπειτα και από πρόταση της Δημοτικής Αρχής- ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες ανάθεσης που απαιτούνται και προφανώς χρειάζονται χρόνο για την υλοποίησή τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα