Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Προστατευτικός τώρα ο κ. Γιούνκερ ή αμφίσημος;

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Το κύριο θέμα της Συνόδου της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο την περασμένη Κυριακή ήταν το «Μεσοπρόθεσμο» και το Μνημόνιο «2» για την εκταμίευση της 5ης δόσης.
Αυτός ο όρος ετέθη υπό της κας Μέρκελ, όχι μόνο για την επόμενη εκταμίευση, αλλά και ως προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια, που συνίσταται στην πρόταση του κ. Σόιμπλε να μας χορηγηθεί νέο δάνειο 90 – 120 δισ. ευρώ από το Προσωρινό Ταμείο Σταθερότητας (Ε.F.S.F.). Το εν λόγω δάνειο θα καλύπτεται με ελληνικά ομόλογα, οι δε λεπτομέρειες για τη χορήγησή του θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την 11η Ιουλίου.
Ο κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ βρέθηκε σε δίλημμα με δύο προτάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Τη μία να κρατούνται τα ομόλογα και να επαναγοράζονται μετά τη λήξη τους, που ήταν πρόταση Σαρκοζί και της ΕΚΤ και η άλλη της κας Μέρκελ να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων τώρα με νέα επταετούς διαρκείας, με την εθελούσια συμμετοχή των ιδιωτών – Τραπεζών, για την οποία έχει αντιρρήσεις η ΕΚΤ, φοβούμενη την αρνητική συμπεριφορά των Οίκων Αξιολόγησης.
Οι δηλώσεις του προέδρου των «17», ο οποίος θεωρήθηκε ως σώφρων πρόεδρος, συνετέλεσαν σε μια συμφωνία, που δεν απορρίφθηκε. Εγινε δεκτή με κάποιες επιφυλάξεις εκ μέρους της Γαλλίας και των υπολοίπων της ΕΚΤ, που τελική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη σύνοδο του Γιουρογκρούπ την 11η Ιουλίου.
Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός ζήτησε την αναστολή της σημερινής νομοθεσίας ως προς τη χρηματοδότηση απ’ το διαρθρωτικό ταμείο για την προσωρινή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να δώσουμε κάποια ελπίδα στους Ελληνες», είπε σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα και απόρησε για την «ευρωπαϊκή επιμονή να λέμε στην Ελλάδα ότι για να λάβει τις χρηματοδοτικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της περιφερειακής πολιτικής πρέπει να εξασφαλίσει και τη δική της συμμετοχή»… Ηταν εμφανής ο εκνευρισμός του θεωρώντας τον εαυτό του «αφελή», γιατί, «δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτική» και ότι επιτέλους «πρέπει ν’ αφήσουμε την Ελλάδα να πάρει μια ανάσα και να χρηματοδοτήσει πολιτική ανάπτυξης». «Ας πάψουμε επιτέλους να δείχνουμε ότι η Ευρώπη λειτουργεί σαν μπαμπούλας». Και εξέφρασε την επιθυμία να πουν οι Ευρωπαίοι κάποιον καλό οικονομικό λόγο.
Δηλαδή να μην διαδίδουν μόνο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι η Ευρωζώνη διαθέτει τα λεφτά των φορολογουμένων τους για τους Ελληνες, αλλά να τους λένε και τη «μαύρη αλήθεια» ότι ταυτοχρόνως καρπούνται τόκους που είναι υψηλότατοι!
Το πρόβλημα της Ελλάδας έχει πάρει διαστάσεις απειλώντας την Ευρωζώνη και αυτό δεν το ’χουν κατανοήσει, κυρίως οι Γερμανοί, οι οποίοι «χαρακτηρίζονται μεν ως οι πλέον υποδειγματικοί, αλλά, αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες ανάλογες μ’ αυτές των Ελλήνων δεν θα τα κατάφερναν». Οι Ευρωπαίοι έλεγαν πως «πρέπει να συναινέσετε για να πάρετε την 5η δόση». Τώρα που δεν υπάρχει συναίνεση, άλλαξαν και ζητούν το «Μεσοπρόθεσμο» και την εφαρμογή του το γρηγορότερο!
Ο κ. Γιούνκερ δεν χαρίζεται στους Γερμανούς. Γνώριζε την κατάσταση. Γιατί όμως τηρεί τέτοια στάση υπερασπιστική απ’ τη μια μεριά και στο τέλος εκβιαστικά να επιτάσσει ότι πρέπει να ψηφισθεί το «Μεσοπρόθεσμο» και να εφαρμοσθούν οι αναληφθείσες απ’ την Ελλάδα δεσμεύσεις; Η απελπισία του ήταν εμφανής, όταν έλεγε: «αν όχι… αν όχι… τότε αυτή (σ.σ. η Ελλάδα) ας κάνει ό,τι νομίζει και ’μείς θα κάνουμε ό,τι νομίζουμε», γιατί ενδεχομένως να ήξερε τι πρόκειται να συμβεί.
Οι Βρυξέλλες πάντως δείχνουν ότι ανησυχούν, αλλά δεν φαίνεται να κάνουν κάτι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.
Ο κ. Γιούνκερ μήπως ξέρει. αλλά δεν λέει ό,τι είπε ο νέος υπουργός Επικρατείας κ. Μόσιαλος στους ´φακέλους´ του κ. Παπαχελά, ότι «αν δεν ψηφισθεί το ´Μεσοπρόθεσμο´ δεν θα μας δώσουν την 5η δόση, οπότε πάμε σε στάση πληρωμών και από 1/7/11 δεν θα ’χουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;».
Κινδυνολογία παρόμοια με του «SPIEGEL» που θάβει το ευρώ σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Για όσους δεν γνωρίζουν «spiegel» σημαίνει καθρέπτης και πριν θάψουν το ευρώ, ας κοιτάξουν πρώτα τον εαυτό τους στον καθρέπτη, εκτός κι αν αυτό το θέλουν για να ξαναγυρίσουν στο μάρκο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα