Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Του κόσμου τα νέα

Κίνα: Τραγικός είναι ο απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τις τελευταίες μέρες την Κίνα. 52 οι νεκροί, 32 οι αγνοούμενοι, 100.000 εκείνοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν νέες ισχυρές βροχές. Η περίοδος των πλημμυρών ξεκίνησε με την είσοδο του Ιουνίου και οι βροχές έπληξαν 12 επαρχίες στην κεντρική και νότια Κίνα. Ήδη, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, έχουν επηρεαστεί 4,81 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Β. Κορέα: Σε δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δημοσίευμα, ανοικτά των δυτικών ακτών της. Ηταν η πρώτη δοκιμή τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμισι χρόνο. Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν πύραυλο τύπου KN-06 στην Κίτρινη Θάλασσα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών

Βουλγαρία – Ρουμανία: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την έκθεση του ευρωβουλευτή Κάρλος Κοέλιο, η οποία στηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν. Η έκθεση υιοθετήθηκε με 487 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 29 αποχές. Το οριστικό βήμα είναι η έγκριση της προσχώρησης των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν από το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στο οποίο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Η ουγγρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αναμένει ότι το Συμβούλιο θα εξετάσει το ζήτημα της ένταξης των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν τον Σεπτέμβριο.

Η.Π.Α.: Πολλές ηλιακές εκρήξεις, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στις δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και στην ηλεκτροδότηση στη Γη σημειώνονταν χθες. H NASA εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας ότι τα προβλήματα θα ξεκινούσαν χθες στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με διάρκεια 24 ώρες.

Τουρκία: Ο υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες τουρκικές βουλευτικές εκλογές Βολκάν Μποζκίρ επισκέφθηκε τον Oικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, συνοδευόμενος από τοπικούς παράγοντες του κυβερνητικού κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ο κ. Μποζκίρ, πρέσβης επί τιμή, μέχρι πρότινος επικεφαλής υπηρεσίας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μετά τη συνταξιοδότησή του από τη διπλωματική Υπηρεσία, προσχώρησε στο κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του ως πολιτικός. Στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρέστη ο δήμαρχος της περιοχής Φατίχ, όπου βρίσκεται το Φανάρι, Μουσταφά Ντεμίρ και ο πρόεδρος τοπικής επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος, Αχμέτ Χαμντί Γκιοκ και από πλευράς Πατριαρχείου ο πρωτοσυγγελεύων, μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, κ. Στέφανος.

Αυστραλία: Οι γάτες σε πολλά προάστια της πρωτεύουσας της Αυστραλίας καλούνται να παραμένουν στη διάρκεια της νύχτας μέσα στα σπίτια των ιδιοκτητών τους καθώς οι Αρχές τούς επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, ώστε να περιοριστούν οι επιθέσεις στα μαρσιποφόρα. Η απόφαση ελήφθη από τις τοπικές Αρχές του Λάιχαρντ, ενός προαστίου στα δυτικά του Σίδνεϋ, μετά τη διάσωση από το γιο της αντιδημάρχου, Μισέλ Μακίνζι, ενός πόσουμ και του βρέφους του, τα οποία είχαν δεχτεί επίθεση από γάτα. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί 564 επιθέσεις από γάτες σε πόσουμ και σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας της Αγριας Ζωής, WIRES, τα μαρσιποφόρα αυτά είναι ο κυριότερος στόχος των επιθέσεων από γάτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα