Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Κροατία: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα εισηγηθεί στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το κλείσιμο των διάρκειας έξι ετών ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Ζάγκρεμπ την προσεχή Παρασκευή και στα έγγραφα θα ορίζεται ως ημερομηνία ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ η 1η Ιουλίου του 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Το Ζάγκρεμπ στη συνέχεια πρέπει να εξασφαλίσει την ομόφωνη στήριξη των 27 κρατών – μελών, ορισμένα από τα οποία τηρούν επιφυλάξεις ως προς τη διεύρυνση της Ένωσης. Η οριστική συμφωνία για την ημερομηνία προσχώρησης μπορεί να καθοριστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 23 και 24 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της ουγγρικής προεδρίας στην Ένωση. Η περίπτωση της Κροατίας καθυστέρησε επί μήνες λόγω της διαφωνίας για τα σύνορα με τη Σλοβενία, η οποία απείλησε ότι θα εμποδίσει την προσχώρηση μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

Ολλανδία: Δέκα ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace αλυσοδέθηκαν χθες το πρωί στις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη Ζέλαντ της νότιας Ολλανδίας για να εμποδίσουν τη διέλευση τρένου, το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα στη Γαλλία, ανακοίνωσε η τοπική Αστυνομία. Σύμφωνα με την Greenpeace, το φορτίο των τριών βαγονιών του τρένου αποτελεί κίνδυνο για τον πληθυσμό κατά μήκος της πορείας που θ? ακολουθήσει το τρένο ως το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της Λα Αγκ. Η Greenpeace τονίζει ότι τα πυρηνικά απόβλητα που δεν θα μπορέσουν να ανακυκλωθούν και θα επιστρέψουν στην Ολλανδία για να αποθηκευτούν, θα παραμείνουν ραδιενεργά για 240.000 χρόνια.

Νέα Ζηλανδία: Σε ηλικία 16 ετών ο Σρεκ, το διάσημο πρόβατο της Νέας Ζηλανδίας, πέθανε με ευθανασία στη φάρμα που ζούσε τα τελευταία χρόνια. Το πρόβατο, ράτσας μερινό, είχε βρεθεί σε άγρια κατάσταση σε ορεινή σπηλιά, έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του, το 1998. Όταν τον εντόπισαν το μαλλί του ήταν τόσο πυκνό που σχεδόν του τριπλασίαζε τον όγκο. Η διαδικασία του κουρέματός του μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση της Νέας Ζηλανδίας και το μαλλί που συγκεντρώθηκε ξεπερνούσε τα 27 κιλά, εξαπλάσια ποσότητα από τη συνηθισμένη! Το πρόβατο ταξίδεψε με αεροπλάνο στο Ουέλινγκτον, έγινε δεκτό από την τότε πρωθυπουργό, Έλεν Κλαρκ και επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο της χώρας. Ο Σρεκ έγινε ήρωας πολλών παιδικών βιβλίων και εμφανιζόταν σε πολλές εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Σερβία: Το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ούτε ρητώς ούτε εμμέσως, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς. «Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, την οποία δεν θα περάσουμε σε καμιά περίπτωση», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, μετά από χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η.Π.Α.: Από 200.000 ως 400.000 δολάρια αναμένεται να πουληθεί το τζάκετ που φορούσε ο Μάικλ Τζάκσον στο βίντεο κλιπ του ´Thriller´, σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Ιουνίου στην αίθουσα Τέχνης Julien?s Auctions στο Μπέβερλι Χιλς. Το τζάκετ έδωσαν στη δημοπρασία οι Ντένις Τόμπκινς και Μάικλ Μπους, οι σχεδιαστές των κοστουμιών του βασιλιά της ποπ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα