Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η Ε.Ε. θα απαντήσει στις αγορές
Αθήνα
Διαβεβαιώσεις προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC αποδίδοντας το υψηλό spread στις ευρύτερες αναταράξεις της αγοράς, παρά στην ύπαρξη πραγματικού κινδύνου στάσης πληρωμών.
«Τα περιθώρια (spreads) παραμένουν εκεί που βρίσκονται εξαιτίας των γενικότερων αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές. Ολοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα συστημικό θέμα για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Το περιθώριο απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο του από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ υπερβαίνοντας ακόμα και τις 1.000 μονάδες βάσης (10%).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αναμένει μια «μείζονα απόφαση» το επόμενο δίμηνο, η οποία «θα ξεκαθαρίσει μια και δια παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας χρέους στην Ευρωζώνη».
Τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα υιοθετήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διάσωσης από το 2013, με απόφαση η οποία απαιτεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να είναι δυνατή η συνδρομή κρατών – μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί στην εκπνοή του παρόντος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
«Ολοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί που πρέπει να ενεργοποιηθούν θα είναι εκεί ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ότι πρέπει να κάνουν ώστε να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και επίσης ανταγωνιστικές στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα  
Λονδίνο
Η παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Δευτέρα, στη δευτερογενή αγορά, περιόρισε τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη εν όψει της δημοπρασίας ομολόγων από την Πορτογαλία την Τετάρτη.
Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στις παραπάνω χώρες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.
Στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτών και αναλυτών, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ήταν το πρωί πάνω από το 7%, επίπεδο που δεν θεωρείται διατηρήσιμο.
Στην Ελλάδα, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχωρεί στις 917 μονάδες βάσης (-25 σε σχέση με το άνοιγμα) και το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 12,03% (-0,27%), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες θα προχωρήσουν την Πέμπτη σε δημοπρασίες ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δισ. ευρώ για το 2011, η απόδοση των 10ετών ομολόγων έφθασε στο 5,58% και στο 4,92%, αντίστοιχα.
Πάντως, η Ιταλία σήμερα, Τρίτη, πώλησε 12μηνα έντοκα γραμμάτια, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη, ωστόσο το επιτόκιο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών (2,067% από 2,014% σε δημοπρασία του Δεκεμβρίου).
Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τις τελευταίες ημέρες στο Βέλγιο, όπου η κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες είναι υπηρεσιακή, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Τη Δευτέρα, ο βασιλιάς του Βελγίου ζήτησε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό να καταρτίσει έναν αυστηρότερο προϋπολογισμό για το 2011 σε σχέση με το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ, με στόχο να ηρεμήσει τις ανησυχίες των αγορών για το χρέος της χώρας.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στην αυριανή δημοπρασία στην Πορτογαλία καθώς πολλοί είναι οι επενδυτές που θεωρούν ότι τελικά η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΜΕΤΑΞΥ MOODY?S – KOMΙΣΙΟΝ
Διαφωνία για
την αξιολόγηση
του κρατικού χρέους
Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει κάνει σαφές ότι θα χρειαστεί και μία τρίτη δέσμη μέτρων για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης.

Λονδίνο
Ο  οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody?s, ένας από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους, διαφωνεί με προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες επιδιώκεται να τεθούν ειδικοί κανόνες για τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους.
Στις προτάσεις, τις οποίες έδωσαν για διαβούλευση οι Βρυξέλλες στα τέλη του 2010, περιλαμβάνεται η υποχρέωση των οίκων αξιολόγησης να ειδοποιούν τις χώρες αρκετές ημέρες πριν από την έκδοση των αξιολογήσεών τους και να δίνουν δωρεάν στους επενδυτές την πλήρη έκθεση των αξιολογήσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ´Financial Times´, ο οίκος Moody?s απάντησε την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι διαφωνεί με τις συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρώντας ότι η αγορά των αξιολογήσεων πρέπει να είναι ενιαία και να μην υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να μη θεωρεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα ότι οι εκδότες κρατικού χρέους έχουν μία μη ελεγχόμενη επιρροή στη διαδικασία αξιολόγησης», αναφέρεται στο έγγραφο της εταιρείας, ενώ σε άλλο απόσπασμα σημειώνεται: «Είναι εξ ίσου σημαντικό για την αξιοπιστία της αγοράς, οι επενδυτές να μη θεωρούν ότι η κοινοτική νομοθεσία προσαρμόζεται προς όφελος των εκδοτών κρατικού χρέους. Συνεπώς, οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο εκδότης ή ποιο είναι το χρέος».
Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει κάνει σαφές ότι θα χρειαστεί και μία τρίτη δέσμη μέτρων για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, καθώς θεωρεί ότι οι δύο προηγούμενες δεν ήταν αρκετές.  Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί για την αποτυχία τους να επισημάνουν τους κινδύνους που έφεραν τα δομημένα ομόλογα, τα οποία μετατράπηκαν σε «τοξικά» ομόλογα και οδήγησαν  την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.  Κατηγορήθηκαν, επίσης, από ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ για τις αποφάσεις τους στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης για χώρες
της Ευρωζώνης
Βερολίνο
Το επιστημονικό συμβούλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε προτείνει σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης για χρεοκοπημένα κράτη της Ευρωζώνης καθώς οι σύμβουλοι του φιλελεύθερου υπουργού θεωρούν ότι μία χώρα θα πρέπει να μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση ακόμη και αν είναι μέλος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο (Spiegel online, Frankfurter Rundschau), οι σύμβουλοι του κ. Μπρίντερλε προτείνουν ένα σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης, που θα είχε διπλή στόχευση:
Αφενός θα έστελνε «ένα σημαντικό μήνυμα» στους ιδιώτες επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το ρίσκο της στάσης πληρωμών ενός κράτους και αφετέρου θα επιδρούσε θετικά στη δημοσιονομική συμπεριφορά των κρατών – μελών.
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στο μέλλον κανένα κράτος -μέλος δεν θα μπορεί να επαναπαυτεί ότι θα γλιτώσει την πτώχευση έχοντας την οικονομική στήριξη των εταίρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των συμβούλων.  

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΟΚΡΑΤΕΣ
Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται
τον μηχανισμό στήριξης
Λισαβόνα
«Φήμες που βλάπτουν το ευρώ και την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τα περί προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει. «H Πορτογαλία όχι μόνο θα πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 7,3% αλλά θα τον ξεπεράσει», δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα θα συνεχίσει να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές στις οποίες επιστρέφει σήμερα για την άντληση 1,25 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας είχε αφήσει αιχμές για τον τρόπο που η Ευρώπη χειρίζεται την υπόθεση των κερδοσκόπων.

Νέος τρόπος πληρωμής
επιδομάτων ΟΓΑ
Ο ΟΓΑ προχωρεί στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών που χορηγεί στις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), τα οποία θα καταβάλει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ κατ? επιλογή του δικαιούχου.
Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού), για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των επιδομάτων, θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2011.

Κομισιόν για συγχώνευση
Olympic Air – Aegean
Στις 26 Ιανουαρίου αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί της προτεινόμενης συγχώνευσης της «Olympic Air» με την «Aegean Airlines».  Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή λήγει στις 2 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη κοινοτική διαδικασία, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την προτελευταία -πριν τη λήξη της προθεσμίας- εβδομαδιαία τακτική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής.

Το πρώτο ΣΔΙΤ για τη
διαχείριση απορριμμάτων
Μέσα στους επόμενους 6 – 8 μήνες θα έχει γίνει η αναδοχή του πρώτου περιβαλλοντικού έργου Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Αντικείμενο του έργου, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Κοζάνης, σε χώρο που έχει παραχωρήσει η ΔΕΗ (πρόκειται για ληγμένα λιγνιτωρυχεία), είναι η κατασκευή Μονάδας Αποβλήτων χωρητικότητας 120.000 τόνων. Η μονάδα θα περιλαμβάνει:
– εγκατάσταση μηχανικής ανακύκλωσης,
– εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας του χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων,
– λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του δικτύου της Μονάδας,  
– ενεργειακή αξιοποίηση από τον ανάδοχο των υλικών.

Ενστάσεις ΕΣΕΕ  
για το Αυτόφωρο
«Να εισπράττεται ο διαφεύγων ΦΠΑ από το κράτος, όχι να φυλακίζονται οι φορολογούμενοι», ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αντιδρώντας έντονα στην «οικονομική και φορολογική βία που επιχειρείται προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό Ανάπτυξης και στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας, παράλληλα, την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής.
Για την ΕΣΕΕ η απόδοση του ΦΠΑ τόσο από τους εμπόρους όσο και από κάθε υπόχρεο επιχειρηματία, αποτελεί σημαντική υποχρέωση, την οποία «οφείλουμε και έχουμε καθήκον να τηρούμε συστηματικά».

ΣΤΗ ΝΕΟΓΑΛ
Επανεξετάζεται το θέμα
της επιχειρησιακής σύμβασης
Αθήνα
Η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ επανεξετάζει το θέμα της επίμαχης επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε με το σωματείο των εργαζομένων – μετόχων της σταθμίζοντας όλα τα νέα δεδομένα.
Επίσης, παρόλο που έχει την πεποίθηση ότι είναι ελεύθερη από τον νόμο να πράξει κατά το δοκούν, δεν τη θέτει ακόμη σε εφαρμογή καθώς επανεκτιμά τη σκοπιμότητά της και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε τροποποίησή της.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της κερδοφόρου ιδιωτικο/συνεταιριστικής βιομηχανίας, Χρ. Σεβαστίδης, δήλωσε «έντονα προβληματισμένος» από το κλίμα των κοινωνικών αντιδράσεων που συνάντησε η υπογραφή της συγκεκριμένης συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Υπενθυμίζεται, ότι προβλέπει μείωση των αποδοχών των 120 εργαζομένων της επιχείρησης τη διετία 2011 – 2012, κατά 9%.
«Μας προβληματίζει η αντιμετώπιση από το σύνολο της κοινωνίας, είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, γιατί δείχνει ότι δεν θέλουμε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιχείρηση κάθε άλλο παρά επιθυμεί να χρεωθεί τον ρόλο «λαγού» που της αποδίδουν οι επικριτές της.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης, η οποία εδρεύει στη Δράμα και κατέχει επίσης υψηλά μερίδια στη γειτονική αγορά της Καβάλας συμπλήρωσε ότι η επίμαχη σύμβαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, αν και αυτή προβλέπει ότι ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
«Εχουμε τη γνώμη ότι έχουμε το δικαίωμα να την εφαρμόσουμε ακόμη κι αν υπάρξει αρνητική γνωμάτευση από την πλευρά των αρμόδιων Υπηρεσιών αλλά σταθμίζουμε όλα τα δεδομένα», εξήγησε.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Θετικό κλίμα
Αντέδρασε ανοδικά η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση βρίσκοντας στήριγμα την επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων και στο θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Μοχλό της ανάκαμψη της αγοράς απετέλεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές οι οποίες είχαν δεχθεί μεγάλες πιέσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.369,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,09%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.387.46 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,42%, η οποία περιορίσθηκε προς το τέλος των συναλλαγών.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 636,02 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,84%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.414,66 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,71%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 239,80 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,35%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.433,51 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,74%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.678,02 μονάδες, με άνοδο 1,72%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του Τ.Τ (+5,60%), της Πειραιώς (+5,30%), της Atebank (+4,62%), της Eurobank (+3,69%) και της Εθνικής (+3,55%).
Αντιθέτως με πτώση έκλεισαν οι μετοχές της Coca Cola 3E (-1,95%), του ΟΤΕ (-1,46%) και της Τιτάν (-0,32%). 85 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 72 πτωτικά και 51 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Γαλαξίδι +10,00%, Ακρίτας +9,80%, Avenir +9,52% και Παΐρης +9,38%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη -20,00%, Προοδευτική -9,52%, Vivere -8,33% και Νεώριο -8,06%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 114,627 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εδραση με 5.211.723 τεμάχια, Εθνική με 4.860.912, Marfin Popular Bank με 3.170.403 και Πειραιώς με 2.982.666 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 28,273 εκατ. Ευρώ, ΔΕΗ με 13,281, ΟΤΕ με 12,635 και ΟΠΑΠ με 8,918 εκατ. Ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 53,400 δισ. ευρώ.

ΤΟ 2010
Μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα
της κεντρικής κυβέρνησης
Αθήνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,396 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 32,622 δισ. ευρώ το 2009. Το ταμειακό έλλειμμα περιλαμβάνει το καθαρό αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού και τους λογαριασμούς διαχείρισης χρέους. Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, την περασμένη χρονιά οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν στα 68,671 δισ. ευρώ από τα 74,79 δισ. που ήταν το 2009. Ανοδικά κινήθηκαν και τα έσοδα το 2010. Αγγιξαν τα 52,306 δισ. ευρώ από τα 48,56 δισ., που ήταν το 2009.

?
ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ενισχύονται οι αρμοδιότητες
Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας
Αθήνα
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που θα παρουσιάσει τις επό?ενες η?έρες το Υπουργείο Εργασίας δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους Επιθεωρητές Εργασίας και ενισχύσει τον ελεγκτικό τους ρόλο. Την ίδια στιγμή, προβλέπει τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νο?οθεσίας.
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που επιφέρει το νο?οσχέδιο για το Σώ?α Επιθεώρησης Εργασίας είναι οι εξής:
-Σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων που υποδέχεται και αξιολογεί τις καταγγελίες για εισφοροδιαφυγή και ο?άδα ετοι?ότητας που θα παρε?βαίνει ά?εσα για τον έλεγχο. Η ο?άδα ετοι?ότητας θα λειτουργεί σε  24ωρη βάση και θα εξετάζει ά?εσα τις καταγγελίες.
-Ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ και συνεργασία ?ε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισ?ούς (ΙΚΑ, ΟΑΕ?) αλλά και τους άλλους ελεγκτικούς ?ηχανισ?ούς. Το ΣΕΠΕ θα συνδέεται ηλεκτρονικά ?ε ΙΚΑ, ΟΑΕ? και θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των άλλων ελεγκτικών ?ηχανισ?ών.
-Συ?βουλευτική συ?βολή του ΣΕΠΕ στην υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συ?βάσεων.
-Παροχή υπηρεσιών συ?βούλου από το ΣΕΠΕ ?έσα από οργανω?ένο δίκτυο και έκδοση οδηγιών για την εφαρ?ογή της ισχύουσας νο?οθεσίας, την εφαρ?ογή των ?έτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας καθώς και την πρόληψη ατυχη?άτων και επαγγελ?ατικών ασθενειών.
-Αυστηροποίηση αλλά και αντικει?ενικοποίηση των προστί?ων και των διοικητικών κυρώσεων που φθάνουν ?έχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νο?οθεσίας.
-Θεσ?οθέτηση της υποχρέωσης του ΣΕΠΕ να επιβάλλει πρόστι?α και κυρώσεις για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία (?έχρι τώρα την αρ?οδιότητα την είχε κυρίως το ΙΚΑ).
-Θεσ?οθέτηση της κάρτας εργασίας, ?ε την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζο?ένου καθώς και το ωράριο εργασίας.

ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Εκτακτη
σύνοδος κορυφής
για ενέργεια
και οικονομία

Βρυξέλλες

Εκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ πραγματοποιείται την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με προγραμματισμένο αντικείμενο ενεργειακά θέματα αν και το βαρύ οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ημερών θα εισάγει και την οικονομία της Ευρωζώνης επί τάπητος. Στη σύνοδο είναι προγραμματισμένο ότι θα συζητηθεί το θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας. Ωστόσο τους ηγέτες της ΕΕ θεωρείται σίγουρο ότι θα απασχολήσει και ο μηχανισμός στήριξης, αναφέρει η Handelsblatt επικαλούμενη Γερμανούς αξιωματούχος που δεν κατονόμασε.
Επιπλέον, το Der Spiegel ανέφερε ότι στη σύνοδο είναι πιθανόν να συζητηθεί και η πιθανότητα ένταξης και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα