Βερολίνο
Η Μέρκελ είναι υπερβολικά αυστηρή προς τις χώρες της Ευρωζώνης, που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, γράφει η οικονομική εφημερίδα ´Handelsblatt´, συγκρίνοντας τη συμπεριφορά της καγκελαρίου με τη Συνθήκη των Βερσαλιών, όταν οι Σύμμαχοι επέβαλαν σκληρούς όρους στην ηττημένη Γερμανία.
´Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει ακόμη βαθύτερα τα υπερχρεωμένα κράτη, που είναι ήδη ισοπεδωμένα. Περικοπές και τιμωρία είναι οι λέξεις – φετίχ της καγκελαρίου´, γράφει ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Γκάμπορ Στάινγκαρτ.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι την περασμένη Ανοιξη, η Μέρκελ δεν θέλησε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, ενώ τάχθηκε επανειλημμένως υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον των χρεωμένων κρατών της ευρωζώνης με υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα.
«Το να χαίρεται με τη δυστυχία (των χωρών της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση) δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Δεν θα εξασφαλίσουμε με τον τρόπο αυτό την αποπληρωμή των χρεών, τη σταθερότητα των τραπεζών και τη διατήρηση της ζώνης του ευρώ, αλλά αυτό κινδυνεύει αντίθετα να σκοτώσει κάθε ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη», συνεχίζει.
Επιπλέον επισημαίνει και την ευθύνη των Τραπεζών για το γεγονός ότι Ελληνες, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, ακόμη και οι Ισπανοί έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους.
Τονίζει όμως ότι όποιος ανακηρύσσει τις υπερχρεωμένες χώρες σε προτεκτοράτο κερδίζει μόνο τη δυσαρέσκεια, ενώ με την πολιτική λιτότητας δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για εξυγίανση και ενδυνάμωση των οικονομιών των χωρών, αντιθέτως καταστρέφονται.
Εκτιμά δε ότι ακόμα και αν οι δεινοπαθούσες χώρες βυθιστούν στη λιτότητα, δεν πρόκειται να απαλλαγούν από το βρόχο που τους πνίγει. Αντίθετα, οι εθνικές οικονομίες τους θα αποδυναμωθούν, τα βάρη θα γίνουν επαχθέστερα και τελικά όλες μαζί θα καταποντιστούν.
Στο πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Βερσαλίες χωρίς τον Πόλεμο» ο ίδιος συμπληρώνει ότι κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους Γερμανούς ότι υπαρχουν δύο τρόποι να συμπεριφέρεται κανείς στους ηττημένους, κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη που έθεσε τέλος στον Α? Παγκόσμιο Πόλεμο επιβάλοντας βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Γερμανία.
Η οικονομική κρίση που ακολούθησε προκάλεσε την άνοδο των ναζί στην εξουσία και στο ξέσπασμα του Β? Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο άρθρο συνιστάται να αντληθεί έμπνευση από το «Σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο εφαρμόσθηκε μετά τον Β? Παγκόσμιο πόλεμο από τις ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, με την τόνωση των επενδύσεων στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
«Η σύγκριση δεν σημαίνει και εξίσωση. Η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά στην ανασφάλεια και τη διχόνοια. Ο δρόμος που παίρνει δεν συμπίπτει με την κατεύθυνση της Ευρώπης.»
Από την πλευρά της η εφημερίδα ´Financial Times Deutschland´ θεωρεί ότι η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει να μάχεται για τα παρελκόμενα και να φροντίσει να σώσει το ευρώ.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.