Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για τις προστατευόμενες περιοχές

Κύριε διευθυντά,

με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας στις 22.10.2010, που αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσα στον δημοσιογράφο κ. Κώνστα, μια ημέρα (21.10.2010) πριν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, επισημαίνω τα εξής:
Α) Ο τίτλος τόσο στην πρώτη σελίδα όσο και στο εσωτερικό της εφημερίδας δεν ανταποκρίνεται καθ? οποιονδήποτε τρόπο στο περιεχόμενο της συνέντευξης.
Β) Πρόθεσή μου ήταν, γεγονός που τεκμηριώνεται και από το περιεχόμενο, να δοθεί:
Ι) Η νέα δυναμική που έχει δρομολογηθεί εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές και που αποδεικνύεται και από την επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 με αναβαθμισμένο μάλιστα ρόλο, μετά την κατάργησή από την προηγούμενη κυβέρνηση (περίοδος 2004 – 2010).
ΙΙ) Η διάσταση της επιτάχυνσης διαδικασιών, της οργάνωσης και του συντονισμού των δράσεων εκ μέρους της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, ώστε να προλάβουμε τις ευρωπαϊκές και εθνικές μας υποχρεώσεις για την ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000, το 2012, όταν όλες οι περιοχές NATURA θα πρέπει να έχουν γίνει Ειδικές Ζώνες Διαχείρισης.
ΙΙΙ) έμφαση στη διαφαινόμενη θετική προοπτική για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και στη δρομολόγηση δράσεων και ενεργειών που τα τελευταία χρόνια είχαν αδρανήσει.
Παρακαλώ πολύ για τη δημοσίευση του παρόντος ούτως ώστε να υπάρχει μια ακριβής αντιστοιχία της δημοσίευσής σας με τις απόψεις που διατύπωσα.
Με τιμή
Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος,
καθηγητής Οικολογίας
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000

Υστερόγραφο: Στο ΜΑΙΧ βρισκόμουν για επιστημονική συνάντηση προγράμματος με δράσεις διαχείρισης και προστασίας οικοτόπων προτεραιότητας σε περιοχές της Κρήτης που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και για το οποίο την ευθύνη έχει το ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Κρήτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ: Α) Θεμιτές οι όποιες αντιρρήσεις για τους τίτλους. Θεμιτή όμως και η δική μας διαπίστωση ότι απηχούν την πραγματικότητα. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι αναγνώστες μας. Οταν όμως η χώρα μας συμμετέχει σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας όπως το Natura 2000 (που συστάθηκε το 1992), το οποίο ζητάει διαχειριστικά σχέδια και φορείς διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές και έχουν δημιουργηθεί μόλις 28 φορείς στους 350 οικοτόπους πώς να περιγράψεις αυτή… τη μικρή καθυστέρηση; Μήπως το αδιαφορία τελικά είναι ένας επιεικής χαρακτηρισμός;   
Β) Μακάρι η νέα δυναμική του ΥΠΕΚΑ, στην οποία αναφέρεται ο κ. Δημόπουλος, να φέρει αποτελέσματα. Ωστόσο ας κρατήσουμε όλοι ´μικρό καλάθι´ γιατί και στο πρόσφατο και στο μακρινό παρελθόν οι υποσχέσεις έπεφταν… βροχή, τα δε αποτελέσματα της μη εκπλήρωσής τους τα βλέπουμε στις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης σήμερα, με ελάχιστες δυστυχώς εξαιρέσεις.

Γ. ΚΩΝΣΤΑΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα