Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη

´Μοναδικό κριτήριο εκπόνησης της μελέτης» (σ.σ. του ΣΧΟΟΑΠ) «είναι η ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Ιναχωρίου», επισημαίνουν οι μελετητές Κώστας Πρωτοπαπαδάκης (περιβαλλοντολόγος) και Αντώνης Χουρδάκης (αρχιτέκτων – πολεοδόμος), με επιστολή τους προς εφημερίδα του Ηρακλείου, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.
Στην επιστολή τους, την οποία κοινοποίησαν στα «Χ.Ν.», οι κύριοι Πρωτοπαπαδάκης και Χουρδάκης δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την εκπόνηση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας Κρήτης ότι δεν έχει αποσταλεί γεωλογική μελέτη.
Παράλληλα, αναφέρονται στο θέμα της πράξης χαρακτηρισμού της ζώνης αναζήτησης ΠΕΡΠΟ, τονίζοντας ότι «ο χαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων λαμβάνεται υπόψη στη μελέτη εφόσον υπάρχει. Δεν είναι όμως υποχρέωση των μελετητών ή οποιουδήποτε άλλου να προβεί σε πράξη χαρακτηρισμού για οποιαδήποτε ζώνη με βάση την κείμενη νομοθεσία και προτού το ΣΧΟΟΑΠ θεσμοθετηθεί».
Αναλυτικότερα, οι μελετητές τονίζουν, αρχικά, ότι «η περιοχή αναζήτησης ΠΕΡΠΟ έχει καθοριστεί από το 2006 με απόφαση Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ (απόφαση 32063/2006 ΦΕΚ 42/ΑΑΠ/6-10-2006) ως “Εκταση ευρύτερης περιοχής αναζήτησης ΠΕΡΠΟ”».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζουν ότι «η ομάδα μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ στην τελική της πρότασης, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης της μελέτης και κατατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στην ΠΕΧΩ, προτείνει ως “Εκταση ευρύτερης περιοχής αναζήτησης ΠΕΡΠΟ” πολύ μικρότερη έκταση (1.741,5 στρέμματα) από την ήδη εγκεκριμένη (11.536,5 στρέμματα) από το ΥΠΕΧΩΔΕ και πολεοδομούμενη έκταση 100 στρεμμάτων από 190 στρέμματα που επίσης όρισε το ΥΠΕΧΩΔΕ».
Και οι μελετητές προσθέτουν: «Μάλιστα η νέα ζώνη αναζήτησης ΠΕΡΠΟ του ΣΧΟΟΑΠ ευρίσκεται ολόκληρη μέσα στα όρια της ορισμένης από το ΥΠΕΧΩΔΕ ζώνης. Η (πιο περιορισμένη) χωροθέτηση που προτείνει το ΣΧΟΟΑΠ έγινε με χωροταξικά κριτήρια (ανάγλυφο του εδάφους, υπάρχουσες γεωργικές χρήσεις για άρδευση προσδιορισμένες από τη μελέτη του έργου της υφιστάμενης λιμνοδεξαμενής κ.λπ.) και δεν έχει σχέση ούτε με την ταυτότητα ούτε με την εθνικότητα των οποιωνδήποτε ενδιαφερόμενων επενδυτών, όπως αναφέρεται στο άρθρο σας».
Οι κύριοι Πρωτοπαπαδάκης και Χουρδάκης σημειώνουν, ακόμη, ότι «ο χαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων λαμβάνεται υπόψη στη μελέτη εφόσον υπάρχει. Δεν είναι, όμως, υποχρέωση των μελετητών ή οποιουδήποτε άλλου να προβεί σε πράξη χαρακτηρισμού για οποιαδήποτε ζώνη με βάση την κείμενη νομοθεσία και προτού το ΣΧΟΟΑΠ θεσμοθετηθεί. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πράξη χαρακτηρισμού, αυτή έγινε κατόπιν εντολής της διευθύντριας Δασών Ν. Χανίων, έξι μήνες μετά την τελική παράδοση της μελέτης και από την οποία προκύπτει ότι μέσα στην “Εκταση ευρύτερης περιοχής αναζήτησης ΠΕΡΠΟ” που προτείνει η μελέτη ΣΧΟΟΑΠ υπάρχει σύμφωνα με την πράξη χαρακτηρισμού γεωργική γη (δηλαδή όχι δασική έκταση) με έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων που είναι η μέγιστη προτεινόμενη από το ΣΧΟΟΑΠ έκταση για την εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης εντός της ζώνης ΠΕΡΠΟ, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στο άρθρο σας».
Οι μελετητές αναφέρουν, επίσης, πως «σε ό,τι αφορά τη γεωλογική μελέτη που συνοδεύει το ΣΧΟΟΑΠ έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η Υπουργική Απόφαση 37891/ΦΕΚ 1902/Β/2007».
Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι «από τα παραπάνω προκύπτει ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση των δεδομένων της δημοσιογραφικής έρευνας και του άρθρου σας, αφού δεν είναι δυνατόν να αποδίδεται οποιασδήποτε μορφής σκοπιμότητα στην ομάδα μελέτης, όταν μοναδικό κριτήριο εκπόνησης της μελέτης είναι η ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Ιναχωρίου. Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την επιστολή μας για την αποκατάσταση της αλήθειας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα