Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΣΤΗ ΜΥΡΤΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ηράκλειο
Για την οικουμενικότητα του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, μίλησε από τη Μυρτιά – Ηρακλείου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του ομώνυμου μουσείου προχθές.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ανεξάρτητη βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη, που στον χαιρετισμό της έκανε λόγο για τον πιο γνωστό Έλληνα συγγραφέα ανά τον κόσμο.
Στα εγκαίνια που τελέστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές του Ηρακλείου, δήμαρχοι του Νομού και προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο δήμαρχος Ρούσσος Κυπριωτάκης. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, τους κυρίους Κωνσταντίνο Αλαβάνο, διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, και Άγγελο Δεληβοριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και από την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Ν. Καζαντζάκη, Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Η μεγάλη τραγουδίστρια ερμήνευσε γνωστά τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (από τον κύκλο του «Καπετάν Μιχάλη» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη) και άλλα τραγούδια από το πλούσιο ποιοτικό της ρεπερτόριο. Με την ελκυστική επανέκθεση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ηλεκτρονικές παραγωγές και τα ψηφιοποιημένα αρχεία που είναι στη διάθεση των μελετητών, το Μουσείο Καζαντζάκη φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του Κρητικού συγγραφέα, του μεγάλου στοχαστή.
Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά, πριν από 27 χρόνια από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, παρουσία των Οδυσσέα Ελύτη και Αντώνη Σαμαράκη. Η πρώτη στέγη του Μουσείου δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά, την προσπάθεια και τη φροντίδα του αείμνηστου σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα