Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Φωτογραφικός περίπατος στην Τέχνη

Η ξεχωριστή παιδευτική σηµασία της τέχνης της φωτογραφίας στη σύγχρονη εποχή που κυριαρχεί η εικόνα, αναδείχθηκε, µεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του “φωτογραφικού περιπάτου” που διοργανώθηκε το απόγευµα του Σαββάτου στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων µε τίτλο “Περί Φωτογραφίας”, που σχεδιάστηκαν από τον ∆ήµο Χανίων και τη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων, σε συνεργασία µε το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, µε αφορµή την έκθεση φωτογραφίας “landscape stories”, που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Στο πλαίσιο της δράσης, την οποία επιµελήθηκε και συντόνισε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραµµάτων της έκθεσης “landscape stories”, Άννα Νεµπαυλάκη, οι συµµετέχοντες επισκέφθηκαν αρχικά την έκθεση στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη και στη συνέχεια τον Ρώσικο Στρατώνα και το Μεγάλο Αρσενάλι, όπου φιλοξενούνται οι εκθέσεις Παραδοσιακά Κρητικά Επαγγέλµατα και Revenge of the herds αντίστοιχα, και συνοµίλησαν µε τους φωτογράφους Μιχάλη Καλαϊτζάκη και Γιάννη Μαρκογιαννάκη και την αρχιτέκτονα, Πέννυ Χωραφά.
«Καλέσαµε τον κόσµο να κάνει έναν φωτογραφικό περίπατο µε το σκεπτικό ότι αυτή την εποχή σε τρεις χώρους πολιτισµού φιλοξενούµε εκθέσεις φωτογραφίας», εξήγησε η κα Νεµπαυλάκη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για µια πρωτοβουλία που επιχειρεί να αναδείξει τη φωτογραφία ως τέχνη. Γι’ αυτό, όπως τόνισε συνεχίζοντας, και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Περί φωτογραφίας” κλήθηκαν και φωτογραφικές οµάδες της πόλης να παρουσιάσουν το έργο και την ιστορία τους σε ειδικές εκδηλώσεις στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη που θα διοργανωθούν το επόµενο διάστηµα.
«Γνωρίζουµε χρόνια όλες αυτές τις οµάδες που ασχολούνται µε τη φωτογραφία και το είδαµε σαν ευκαιρία να προχωρήσουµε σε ένα “άνοιγµα” στην Πινακοθήκη και να τις καλέσουµε τα βράδια να µιλήσουν για το έργο τους», επεσήµανε η κα Νεµπαυλάκη.

Παράλληλα, η κα Νεµπαυλάκη υπογράµµισε την παιδευτική αξία της φωτογραφίας την οποία στοχεύουν να αναδείξουν οι παράλληλες εκδηλώσεις όπως ο φωτογραφικός περίπατος.
«Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο οποίος επιµελείται την έκθεση “landscape stories” διερωτάται στο σηµείωµα της έκθεσης κάτι πολύ σπουδαίο: “Γίνεται σήµερα κάτι αντιληπτό, ανεξάρτητα από τη σηµασία ή την αξία του, αν δεν εστιαστεί η προσοχή σε αυτό µέσα από µια εικόνα;”. Πρέπει, λοιπόν, κι εµείς να µάθουµε να “διαβάζουµε” τις εικόνες κι όλο αυτό το “ταξίδι” των παράλληλων δράσεων αυτό τον στόχο έχει», επεσήµανε η κα Νεµπαυλάκη, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τον επιµελητή της έκθεσης “landscape stories” Ηρακλή Παπαϊωάννου, τον αντιδήµαρχο Πολιτισµού Γιάννη Γαννακάκη, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη διοργάνωση των παράλληλων δράσεων.

Να αναφέρουµε ακόµα ότι κατά τη διάρκεια του φωτογραφικού περιπάτου µέσα στην παλιά πόλη ο ιστορικός ερευνητής, Μανώλης Μανούσακας, “φώτισε” πτυχές της τοπικής ιστορίας.
Να σηµειώσουµε τέλος ότι η επόµενη δράση των παράλληλων εκδηλώσεων “Περί φωτογραφίας” είναι προγραµµατισµένη για τη ∆ευτέρα 13 Μαΐου, στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων στις 20:00, όπου θα γίνει περιήγηση στην έκθεση από τον φωτογράφο και βοηθό επιµελητή της έκθεσης, Γιώργο Αναστασάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα