Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΓΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΦΥΛΑΚΩΝ

Την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου μέτρου των “ηλεκτρονικών βραχιολιών” σε κρατούμενους μελετά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των προτάσεων που εξετάζει η ειδική επιτροπή για την αναθεώρηση του σωφρονιστικού κώδικα.
Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία”, η επιτροπή μελετά και άλλα σημαντικά μέτρα, όπως η επιβολή κατ? οίκον περιορισμού σε ελαφροποινίτες (σε συνδυασμό πιθανότατα με το ηλεκτρονικό βραχιόλι) και η δημιουργία ειδικών χώρων μέσα στις φυλακές για την οικογενειακή επανένωση και συνεύρεση των κρατουμένων με τους οικείους τους. Παράλληλα προωθούνται η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ διευθυντών και συμβουλίων της φυλακής, η ανασυγκρότηση των αγροτικών φυλακών και η λειτουργία προγραμμάτων πρόληψης της υποτροπής σε κρατούμενους για σεξουαλικά εγκλήματα.
ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Η συσκευή παρακολούθησης, τοποθετείται στο πόδι ή στο χέρι κρατουμένων που είτε έχουν τεθεί σε αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό είτε τους έχει απαγορευθεί η ελευθερία κίνησης σε ευρύτερο χώρο. Κάθε φορά που οι κρατούμενοι παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα, η συσκευή ενεργοποιείται και ενημερώνει την αστυνομία.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο της “Ελευθεροτυπίας”, η επιβολή του μέτρου απαιτεί προφανώς και τη συναίνεση του κρατούμενου, ο οποίος πρέπει να διαθέτει κατοικία και εισόδημα, αφού σε όλες τις χώρες επιβαρύνεται ο ίδιος, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, για την αγορά της συσκευής (το κόστος της υπολογίζεται σε περίπου 1.500-1.700 ευρώ).
Το μέτρο πρωτοεφαρμόσθηκε στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 αλλά έχει επεκταθεί και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Σερβία).
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετήθηκε και στο διάσημο σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, στον οποίο είχε επιβληθεί κατ? οίκον περιορισμός στο σαλέ του στο Γκστάαντ της κεντρικής Ελβετίας. Ο Πολάνσκι υποχρεώθηκε να φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι, με το οποίο οι αρχές θα παρακολουθούν τις κινήσεις του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα