Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΠΑΡΟΖΟ

Λισαβόνα
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν “ηγετική πυγμή
και πολιτικό θάρρος” για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ΕΕ.
“Η στιγμή δεν προσφέρεται για δισταγμούς. Χρειάζεται ηγετική πυγμή και πολιτικό θάρρος. Η αναβίωση των εθνικών εγωισμών και των μονομερών λύσεων αποτελούν πειρασμούς που δεν επιλύνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα” τόνισε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
Είναι σημαντικό τα κράτη της Ευρώπης «να βλέπουν την ΕΕ ως κοινό τους σχέδιο και να επενδύσουν στις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης» τόνισε με αφορμή την 25η επέτειο της συνθήκης ένταξης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ).
Στην τελετή στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών στη Λισαβόνα (όπου είχε υπογραφεί και η ομώνυμη Συνθήκη στις 13 Δεκεμβρίου 2007), εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρίσταντο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ο Ισπανός ομόλογός του Χοσέ Θαπατέρο, ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.
Από την πλευρά του ο Ζ. Σόκρατες ζήτησε «ακόμη μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση» και μία «ευρωπαϊκή απάντηση βασισμένη στην αλληλεγγύη και στη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών λαών».
Ο Γ. Μπούζεκ διαβεβαίωσε πως η ΕΕ θα συμπαρασταθεί «στα κράτη μέλη στις αποφάσεις που οφείλουν να λάβουν», ενώ ο Χ. Θαπατέρο υπενθύμισε τη σημασία της συνεργασίας Πορτογαλίας-Ισπανίας στους κόλπους της Ένωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα