Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα έπειτα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για πάγωμα μισθών και προσλήψεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Εικοσιτετράωρη απεργία έχει προκηρύξει για τις 10 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ, ενώ οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση και στις 8 Μαρτίου. Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών στα Χανιά καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 10 Φεβρουαρίου – στις 10 το πρωί – στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
Η ΑΔΕΔΥ
Σύσκεψη για την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Χανίων όπου κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιστροπής ΑΔΕΔΥ ενημέρωσε για την απεργία.
Το μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Αγκαβανάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την επικείμενη απεργία τονίζοντας ότι αποτελεί την απάντηση των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ε.Ε.: “Εκείνο που προέχει είναι οι εργαζόμενοι όλοι να είμαστε μαζικά στην απεργία και να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές”, επεσήμανε και πρόσθεσε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός με τη ΓΣΕΕ η οποία – όπως είπε – δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για τις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις αρχές Μαρτίου.
Ο γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Παραδεισανός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι για μια ακόμα οι εργαζόμενοι δέχονται μια αναίτια επίθεση στα δικαιώματά τους: “Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι ο αγώνας. Τα βάρη, όπως κατανέμονται στο όνομα της παγκόσμιας κρίσης, για άλλη μια φορά θα πλήξουν τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε ότι αυτό είναι άδικο. Δεν μπορεί μονομερώς να επιφορτίζονται τα βάρη κάποιοι. Η κρίση θα πρέπει να πληρωθεί από αυτούς που τους δημιούργησαν.”
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κωνσταντουλάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπέρμετρες ανάγκες δανεισμού της χώρας, σε συνθήκες τοκογλυφικών επιτοκίων, δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων στο δημόσιο: “Καλό είναι να σκεφτούμε ότι ίσως για αυτές τις ανάγκες να φταίει το τόσο δημοφιλές σε όλους τους άλλους – εκτός από εμάς – σπορ της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής, της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής κλοπής. Αυτά δεν πρέπει να τα δούμε;”.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ που προέβλεπε, εκτός από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου, την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 8 Μαρτίου.
Σε περίπτωση νέας γενικής απεργίας την ίδια περίοδο εξουσιοδοτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο να μετακινήσει την ημερομηνία και παράλληλα να προχωρήσει σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, εφόσον κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας σχετικό με εκπαιδευτικά θέματα (προσλήψεις, υπηρεσιακές μεταβολές, αποκέντρωση και περιφερειακότητα) που βρίσκουν τον κλάδο αντίθετο.
Επίσης, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέων γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μετά τις 10 Μαρτίου για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ
Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει τις 10 Φεβρουαρίου το ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων – στις 10 το πρωί – απευθύνει το
Συνδικάτο Εργαζομένων στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “οι χιλιάδες απολύσεις, η νέα αντιασφαλιστική βαρβαρότητα, η νέα φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, η μείωση των μισθών και ημερομισθίων, τα άγρια χαράτσια από τα διόδια έως τα νοσοκομεία και τα σχολεία είναι μόνο ορισμένες πλευρές της χειρότερης επίθεσης των τελευταίων 10ετιών που δέχονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας”, ενώ κατηγορεί τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ότι “αντί να μπουν μπροστά να οργανώσουν και να συντονίσουν την πάλη της εργατικής τάξης, κάνουν ότι μπορούν να συκοφαντήσουν τους αγώνες, να διασπάσουν τους εργαζομένους, να καλλιεργήσουν αυταπάτες, να καλλιεργήσουν κλίμα υποταγής και συμβιβασμού στην αντεργατική αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική”.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στο μεταξύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την «τρομοκρατία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να νομιμοποιήσει στα μάτια του λαού την αντεργατική καταιγίδα, που, όπως οι ίδιοι λένε μπορεί να κλιμακωθεί κι άλλο με νέα πιο σκληρά μέτρα”.
ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΓΙΑΣ
Στην απεργία στις 10 Φεβρουαρίου που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν οι υπάλληλοι της αγροτικής φυλακής Αγιάς. Η Ένωση των εργαζομένων με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται: Εξωτερικές εργασίες από ομάδες κρατουμένων, επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων (πλην εκτάκτων ιατρικών περιστατικών και συμπλήρωση 18μηνου).
Αποφυλακίσεις καθώς και εσωτερικές λειτουργίες της φυλακής θα γίνονται κανονικά από το προσωπικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα