Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αθήνα
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης καθώς η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή επανέλαβε χθες ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποίησεών του με αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων και σιδηροδρομικών γραμμών.
“Το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες”, τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στη διημερίδα του Ζαππείου, που ξεκίνησε προχθές και στην οποία συζητούνται τα προβλήματα της γεωργίας. Πρόσθεσε ότι? «Δεν μπορεί να μπλοκαριστεί η διαδικασία του διαλόγου και των αλλαγών που έχει ανάγκη η γεωργία».
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι και «από τον δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους». Προανήγγειλε, μάλιστα, αγροτικά δάνεια, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Η κα Μπατζελή εξήγγειλε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα λάβουν οι αγρότες την οικονομική ενίσχυση για το 2009, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που ανέφερε είναι ακόμη η μείωση του κόστους παραγωγής σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζωοτροφές, τα οποία θα τιμολογούνται με βάση τη μέση τιμή που έχουν σήμερα στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ θα καλύπτει και άλλες αιτίες καταστροφών σε καλλιέργειες, λόγω κυρίως των κλιματικών αλλαγών, επιβάλλοντας όμως επιπλέον ασφάλιστρο που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες. Συγκεκριμένα η Μπατζελή ανακοίνωσε:
– Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου.
– Οι επιδοτήσεις του 2010 θα δοθούν στην ώρα τους, ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.
– Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.
– Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.
– Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.
– Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της ΕΕ για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι. Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%.
– Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών Ευρωπαϊκών Κρατών ώστε να μειωθεί το κόστος.
Όπως σημείωσε η κα Μπατζελή, μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί με 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, από την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και από την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα.
Ο αρμόδιος τομεάρχης γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης αποχώρησε από τη διημερίδα, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο. “Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες. Αποχωρούμε από μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν συμμετέχουν οι έχοντες το πρόβλημα, για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υλοποιήσει, τουλάχιστον, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις” τόνισε ο “γαλάζιος” βουλευτής Κοζάνης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το θέμα των αγροτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά.
Στο press room, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος δέχθηκε χθες καταιγισμό ερωτήσεων για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση αν αυτή η κατάσταση παραταθεί, επέμεινε στη διαδικασία του διαλόγου για εξεύρεση λύσης και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση σύντομα.
“Δεν συζητάμε για άλλα μέσα, σήμερα ξεκινάει και κορυφώνεται ο διάλογος, σήμερα και αύριο. Εμείς έχουμε πει επανειλημμένως τις θέσεις μας απέναντι στους αγρότες, απέναντι στο μεγάλο αγροτικό ζήτημα. Έχουμε καλέσει και καλούμε στον διάλογο που έχει ξεκινήσει, αλλά και σε διαρκή διάλογο, και πιστεύουμε ότι θα αντιληφθούν όλοι, και κυρίως οι αγρότες, ότι είναι ώρα ευθύνης”.
Ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ερωτηθείς σχετικά με διάφορες φωνές κριτικής μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τις κινήσεις του υπουργείου, είπε ότι οι βουλευτές εκφράζουν πολλές φορές την αγωνία των περιφερειών τους.
Το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες έχει προκαλέσει και το διεθνές ενδιαφέρον. Το BBC παρουσιασε σχετικό αφιερωμα, αναφέροντας ότι τα μπλόκα αποτελούν το πρώτο κρίσιμο τεστ της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Τα μπλόκα

Αποκλεισμένες παραμένουν δεκάδες εθνικές και επαρχιακές οδοί από τα μπλόκα των αγροτών, ενώ χθες το απόγευμα απέσυραν τα τρακτέρ τους από τις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής στον σταθμό του Προμαχώνα. Στο ίδιο σημείο επιτρέπουν τη διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λεωφορείων προς τη Βουλγαρία, αλλά όχι των φορτηγών.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί που κινούνται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης της Εγνατίας οδού, αφού εκτός από τα δύο μπλόκα, στη Χρυσούπολη Καβάλας και στα Κερδύλλια Σερρών, χθες το μεσημέρι έκλεισε η παλαιά ΕΟ Σερρών – Καβάλας, αλλά και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι.
Χθες το πρωί έκλεισε η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών, στη διασταύρωση Στρυμωνικού, το τελωνείο Εξοχής, ο κόμβος Βογατσικού Καστοριάς και ο δρόμος Φλώρινας – Καστοριάς.
Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας.
Στον νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ συγκεντρώθηκαν και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στον νομό Έβρου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης χθες το πρωί οι δασεργάτες διέκοψαν την κυκλοφορία στον κόμβο Βρασνών, οι αγρότες έκλεισαν από τις 12 το μεσημέρι έως τη 1 τα διόδια Μαλγάρων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών και από τη 1.20 μ.μ. τον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας.
Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι έκλεισαν τις διασταυρώσεις της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου και Αγιάς, στη θέση Πλατύκαμπος. Τις ίδιες ώρες παρέμεινε κλειστός και ο δρόμος Λάρισας – Κοζάνης, έξω από τον Τύρναβο.
‘Εως τις 2.30 μ.μ. παρέμειναν κλειστές οι παρακαμπτήριες των Τεμπών, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα φορτηγά που βρίσκονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς οι αγρότες της Θεσπρωτίας ανοίγουν και κλείνουν ανά διαστήματα την πρόσβαση προς το λιμάνι.
Από την άλλη μεριά, παρατεταγμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών στο τελωνείο των Κήπων, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.
Σε κατάληψη της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προχώρησαν χθες το μεσημέρι αγρότες της Μεσσηνίας, μπλοκάροντας παράλληλα την είσοδο της ΑTEbank.
Σκλήρυναν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου Βοιωτίας, αποκλείοντας από χθες το πρωί και τους παράδρομους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα