Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Αναθεωρώντας – Τα γένια και τα χτένια
Την ώρα που η Ευρώπη καίγεται, ο εκλογικός νόμος… χτενίζεται, με τον πρωθυπουργό να συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς αναζητώντας συγκλίσεις.
Βέβαια, εν όψει συνταγματικής αναθεώρησης, αυτό θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα μας ενδιέφερε στην παρούσα φάση. Άλλωστε, υπάρχουν προβλήματα στη χώρα που δεν λύνονται με εκλογές.
Οπως έχουμε επαναλάβει και όπως προδίδουν και τα ίδια τα μνημόνια, η αναθεώρηση δεν προβλέπεται να είναι… προς τα πάνω.
Αντιθέτως, η ανάγκη κατοχύρωσης των δανειστών και των μνημονιακών νόμων είναι εκείνη που σπρώχνει τις εξελίξεις. Ας μην έχουμε αμφιβολία περί τούτου.
Δυστυχώς, ενώ χρειαζόμαστε νέο Σύνταγμα που να ακούει τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, σύντομα θα βρεθούμε με ένα… υπερσύγχρονο, που θα ακούει και με το παραπάνω τις ανάγκες των αγορών.
********
Σεισμός, σεισμός, Ισ-πανικός – Ποιο Brexit;
Πριν ξεβάψει το μελάνι του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι ισπανικές εκλογές έρχονται με ορμή. Ακριβώς όπως και η συμμαχία των Ποντέμος με την Ενωμένη Αριστερά, και τη… χείρα φιλίας των Σοσιαλιστών.
Πόσο… κούνημα αντέχει αυτή η Ευρώπη;
********
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα… Βαγγέλη!
Η ώρα έφτασε, ο βρετανικός λαός μίλησε (πάντα ήθελα να το… γράψω αυτό) και το Brexit αποφασίστηκε. Προς το παρόν, διεθνώς βιώνουμε τους προσεισμούς καθώς για τα όσα θα ακολουθήσουν δεν είναι σίγουροι ούτε στο διοικητήριο των Βρυξελλών.
Πάντως, η πόρτα του exit προβλέπεται για το επόμενο διάστημα πολυσύχναστη. Ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς να αντιδράσουν οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί της… διαιρεμένης Ευρώπης.
Στην Ολλανδία ήδη ζητούν οι ακροδεξιοί δημοψήφισμα. Οι Αυστριακοί παρομοίως, με έναν αστερίσκο και στην ηγεσία της Ένωσης. Παράλληλα, ήδη εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία η Λεπέν στη Γαλλία και ζήτησε δημοψηφίσματα για όλη την Ευρώπη.
Και οι αποχωρήσεις δεν σταματούν εδώ.
Ο πρωθυπουργός Κάμερον θα αποχωρήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο από το τιμόνι της Βρετανίας, ενώ η αμφισβήτηση αγγίζει και τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, βρίσκεται απομονωμένος και επίσης υπό αμφισβήτηση.
Και μετράμε μόλις 24 ώρες από την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων…
********
Ευρώπη χωρίς Ευρώπη – Νέα μέρα… νύχτα
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ως νικητές αυτού του δημοψηφίσματος να εμφανίζονται πολλοί σε Βρετανία και εκτός, όμως οι ηττημένοι ήταν συγκεκριμένοι.
Σύσσωμες οι προοδευτικές δυνάμεις δέχτηκαν μία από τις μεγαλύτερες, και σημαντικότερες, ήττες στην Ιστορία τους. Και ο λόγος είναι απλός.
Από την πρώτη στιγμή, η αμφισβήτηση σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν και η ρίζα του… κακού, αφέθηκε στα χέρια των ακροδεξιών και των λοιπών καιροσκόπων. Μέσα και έξω από το μεγάλο νησί.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, με συνοπτικές διαδικασίες, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ένωσης να αναγκαστούν να συνταχθούν με τους φορείς της συντήρησης, τους οπαδούς της λιτότητας και τους φορείς του «παλιού». Του ευρωπαϊκού αυτή τη φορά…
Το αποτέλεσμα, ακόμα και εάν έβγαζε μπροστά την παραμονή, ήταν μοιραίο. Ποιος τρελός θα απαντούσε, με ελαφρά την καρδία, πως υποστηρίζει την Ευρώπη του δόκτορα Σόιμπλε, της νονάς Μέρκελ και της Μαφίας της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ.;
Προ ημερών, με αρκετή αισιοδοξία, σημείωσα πως ένα καλό που θα βγει από αυτό το δημοψήφισμα είναι πως στο εσωτερικό της Ευρώπης θα αρχίσουν να “μιλάνε” για την Ευρώπη που θέλουμε.
Το πρόβλημα είναι πως, δεδομένων των προτάσεων που ακούγονται, φοβάμαι πως θα βρεθούμε ανάμεσα στην Ευρώπη που δεν θέλουμε και αυτήν που τρέμουμε…
********
Παιχνίδια πολέμου – Μερκελικά… ανέκδοτα
«Η ειρήνη που απολαμβάνει η Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη». Τάδε έφη, η καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτιδα της Ευρώπης, Αγκέλα Μέρκελ.
Οι εξελίξεις τρέχουν και θα ήταν υπερβολή να προχωρήσουμε σε συμπεράσματα τόσο νωρίς. Ακόμη κι όταν έχουμε να κάνουμε με τόσο ακραίες δηλώσεις.
Απλώς σκέφτηκα να… αφήσω εδώ αυτή τη δήλωση της Μέρκελ. Ημερολόγιο λωτοφάγου είναι αυτό, μπορεί να την ξεχάσω…
*λωτοφάγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα