29 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

1927-1930: Διαπραγμάτευση και «κούρεμα» των ελληνογαλλικών πολεμικών χρεών

Το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, δεν είχε φανεί τυχερό για την ελληνική οικονομία. Ο προηγούμενος αιώνας τής είχε κληροδοτήσει τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων, με περιορισμούς στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, βαρύτατα χρέη και απώλεια της εκμετάλλευσης των κρατικών μονοπωλίων. Τη σύνδεση της δραχμής με τον «κανόνα του χρυσού» το 1910, ακολούθησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, που αυξήσανε μεν το έδαφος της επικράτειας, αλλά πληρώθηκαν με βαρύτατο τίμημα αίματος. Ακολουθεί η διάσπαση της χώρας με το Κίνημα της Θεσσαλονίκης, η εμπλοκή της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εκστρατεία στην Κριμαία, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος και η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Εθνικός Διχασμός, η «επίσημος αγχόνη του Παγκάλου», η ευρωπαϊκή νομισματική κρίση. Στα τέλη του 1926, η οικουμενική κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Ζαΐμη, με υπουργό Οικονομικών τον Γεώργιο Καφαντάρη, είχε μπροστά της αναμφίβολα, ένα τεράστιο έργο να πραγματοποιήσει.

Η ανόρθωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας ταυτίζεται στα 1927 με το εγχείρημα της «σταθεροποίησης», δηλαδή της επανασύνδεσης της δραχμής με τον «κανόνα του χρυσού» -τη μόνη ενιαιοποιητική βάση για τα νομίσματα της εποχής. Η σταθεροποίηση προϋπέθετε, ωστόσο, μία ευνοϊκή εκκαθάριση των πολεμικών χρεών και έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη του παρελθόντος. Πράγματι, η Ελλάδα με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Καφαντάρη, θα παρουσιάσει το 1927 τον πρώτο πλεονασματικό Προϋπολογισμό μετά από πολλά χρόνια, με πλεόνασμα 550 εκατ. δρχ (1,46 εκατ. λίρες Αγγλίας), και την ελπίδα να εξασφαλίσει ένα γενναίο δάνειο για την οικονομική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος που είχε προκύψει. Η αντίρρηση σ’ αυτό θα ερχόταν το καλοκαίρι του ’27 από τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία.

Από το 1914 και μέχρι και τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι της Αντάντ δάνειζαν τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις προμήθευαν με πολεμικό υλικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό τους. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο έχοντας λάβει περί τα 54 εκατ. χρυσά φράγκα (σε αξία του 1927 μαζί με τους τόκους), από τα οποία χρηματοδοτήθηκε και η ξεχωριστή κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη το 1916. Η λήξη του πολέμου συνοδεύεται και από μια δεύτερη χρηματοδότηση 89,2 εκατ. χρυσών φράγκων, από τα οποία χρηματοδοτήθηκε η εκστρατεία του ελληνικού σώματος ενάντια στους Μπολσεβίκους της Κριμαίας το 1919. Η μεγαλύτερη οφειλή ωστόσο, αφορούσε πολεμικό υλικό αξίας 539,8 εκατ. φράγκων, που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα απ’ τη Γαλλία το ’18, με τον ευνοϊκό μάλιστα όρο να αποπληρωθεί, «λαμβανομένης υπόψιν της οικονομικής δυνατότητος της Ελλάδος».
Οι γαλλικές πολεμικές αξιώσεις συνολικά, έφταναν λοιπόν τα 704,6 εκατ. χρυσά φράγκα. Είχε ωστόσο και η Ελλάδα απαιτήσεις απέναντι στη Γαλλία: Προκειμένου να αποφύγουν την ανάλωση συναλλάγματος κατά τη διάρκεια του Πολέμου, οι Αγγλογάλλοι είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να διαθέσει δικά της κεφάλαια για την τροφοδοσία των στρατευμάτων τους στη Μακεδονία ?και η Εθνική Τράπεζα (τότε και εκδοτική τράπεζα της Ελλάδας) είχε εκδόσει τραπεζογραμμάτια για τις ανάγκες της Γαλλίας, ύψους 409 εκατ. χρυσών δραχμών. Ύστερα, υπήρχαν οι ζημίες που είχε υποστεί η Ελλάδα και το ναυτικό της από τη δράση των συμμαχικών στρατευμάτων ?ζημίες που, επιμεριζόμενες για τη Γαλλία, υπολογίστηκαν σε 666 εκατ. χρυσές δραχμές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα