Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στον…. αέρα οι Πανελλαδικές

Kρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αρχίζουν στις 17 Μαΐου και θα συμμετέχουν περίπου 1.600 Χανιώτες μαθητές.
Και αυτό διότι με απεργίες, ακόμη και μέσα στις Πανελλήνιες, προειδοποιεί η ΟΛΜΕ αντιδρώντας, μεταξύ άλλων, στις υποχρεωτικές μεταθέσεις που προωθεί το Υπουργείο και στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες από την επόμενη χρονιά και τη συγχώνευση σχολείων.
Χθες, άκαρπη απέβη η συνάντηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
«Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση. Η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της θέση. Υπό αυτή την έννοια δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη», δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προσθέτοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν φοβούνται το ενδεχόμενο επιστράτευσης.
Ο κ. Παπαχρήστος πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Η όποια απόφαση ληφθεί θα τεθεί στην κρίση των τοπικών ΕΛΜΕ της Ομοσπονδίας, τα μέλη των οποίων θα κληθούν στις 15 του μήνα, στη Γενική τους Συνέλευση, να εγκρίνουν ή όχι την κινητοποίηση.

ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ
Με τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ -όποιες και αν αποφασιστούν- πρόκειται να συνταχθεί και η ΕΛΜΕ Χανίων σύμφωνα με το αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) Κρήτης και πρώην ταμία της ΕΛΜΕ κ. Παύλο Κοτσιφάκη.
«Εμείς θα συνταχθούμε με αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ως ΕΛΜΕ διαφορετική θέση», ανέφερε ο κ. Κοτσιφάκης και εξήγησε:
«Αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται αφορά τα παιδιά, τους γονείς, όλους μας. Μιλάμε για τα παιδιά που δίνουν Εξετάσεις, αλήθεια τι μέλλον τους επιφυλάσσει αυτό το νέο σχολείο της αγοράς που διαλύει τα πάντα; Τι θα πούμε σε αυτούς τους γονείς που τα παιδιά τους δίνουν Εξετάσεις και οι ίδιοι ξέρουν πως αύριο, μετά το πτυχίο, θα ψάχνουν ανά την Ευρώπη να βρουν μία δουλειά και εάν τη βρουν».
 Οσον αφορά τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών ο κ. Κοτσιφάκης τόνισε: «Δεν θέλουμε να μετακινηθεί κανείς εκπαιδευτικός από τον Νομό του, διότι αυτοί που πρόκειται να είναι υπό μετακίνηση θα είναι οι νεότεροι, οι οποίοι είναι και αυτοί που παίρνουν τα λιγότερα χρήματα. Εάν το Υπουργείο θεωρεί ότι δουλεύουμε λίγο, αυτό το δίωρο ας το βάλει ως Ενισχυτική Διδασκαλία, έτσι ώστε και οι οικογένειες να ελαφρυνθούν, αλλά και επειδή έτσι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να ξαναβρούν δουλειά τον Σεπτέμβριο οι δεκατρείς χιλιάδες αναπληρωτές. Επίσης, είμαστε αντίθετοι με το κλείσιμο των σχολείων καθώς ετοιμάζουν, από ό,τι φαίνεται, γύρω στα διακόσια πανελλαδικά».
 
1.600 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1.600 Χανιώτες υποψήφιοι πρόκειται να συμμετέχουν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 17 Μαΐου και να ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου.
Πρόκειται για 1.180 μαθητές Γενικών Λυκείων, 403 μαθητές ΕΠΑ.Λ. και 34 μαθητές ΕΠΑ.Λ. που θα διαγωνιστούν σε ειδικό εξεταστικό κέντρο στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Οπως επεσήμανε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Γιάννης Κανδαράκης, «πιστεύουμε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των απεργιών μέσα στις Πανελλήνιες -έστω και την τελευταία στιγμή- και να επικρατήσει η λογική. Διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους μαθητές, θα τους αυξήσει το άγχος και πρέπει να βρεθεί μία λύση που να μην οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση». Σχετικά με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουνίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα