Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με καθυστερήσεις
…σημαντικές, προχωρούν οι διαδικασίες για τις πτήσεις των υδροπλάνων στην Ελλάδα.
– Οι αιτίες;
– Για το πλήρες ξεκλείδωμα των επενδύσεων στον χώρο των υδροπλάνων απαιτούνται τρεις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ένα Προεδρικό Διάταγμα και μια απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
– Επί – τροχάδην:
Α. Η έκδοση ΚΥΑ από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Υδατοδρομίων στη Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, ανάπτυξης και αξιοποίησης αεροδρομίων του υπουργείου Μεταφορών, θα διενεργεί ελέγχους και θα εγκρίνει τη λειτουργία των υδατοδρομίων.
Β. Με άλλη ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας θα πρέπει να καθοριστούν τα κατώτατα – ανώτατα όριο του ύψους των τιμολογίων των υδατοδρομίων. Για τον καθαρισμό θα λαμβάνονται υπόψη κυρίως ο αριθμός των επιβατών, το βάρος του μεταφερόμενου φορτίου και ταχυδρομείου, καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών.
Γ. Με ξεχωριστή ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας θα καθοριστούν οι υπόχρεοι απόδοσης του τέλους λειτουργίας υδατοδρομίου (για κάθε αναχωρούντα επιβάτη από υδατοδρόμιο, θα καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου τέλος ίσο με το 5% του καθαρού ναύλου που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.
• Για να μη σας παιδεύουμε περισσότερο θα πούμε κάποιες από τις περιοχές της χώρας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίων: • Χανιά • Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Αγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Πάτμος • Στυλίδα • Χαλκίδα • Λίμνη Πλαστήρα • Κέρκυρα • Πειραιάς (ΟΛΠ) • Παξοί • Οθωνούς και • Ερεικούσα.

Αιγιαλός/Παραλία
Την τελευταία στιγμή, έγινε αποδεκτή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την εξομάλυνση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού/ παραλίας σε κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Ανοδος στους ´αετούς´
´Στέρεψε´ το αμερικανικό νομισματοκοπείο, από μικρά χρυσά συλλεκτικά νομίσματα, γνωστά ως ´αετοί´ (eagles).
Αφορμή ήταν ο τριπλασιασμός της ζήτησης, λόγω αύξησης της τιμής του χρυσού.
Αναπτυξιακός; Σας ενδιαφέρει;
Την όσο το δυνατόν ταχύτερη, ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών. Βεβαίως, θα πρέπει προηγουμένως να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος, καθώς και να εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. Προκειμένου να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος, η κατάθεση αιτήσεων των γενικών επενδυτικών σχεδίων για τον α’ κύκλο θα ξεκινήσει άμεσα με τη δημοσίευση του νόμου και των αποφάσεων και θα ολοκληρωθεί την 28η Ιουνίου 2013.
Η υποβολή αιτήσεων για τον β’ κύκλο θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2013 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013.

Συμμετοχή σε αγώνες
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η χώρα μας θα μετάσχει στους:
– XVII (17ους) Μεσογειακούς Αγώνες ´ΜΕΡΣΙΝΑ 2013´, που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, από τις 15 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2013.
– 12ο θερινό ολυμπιακό φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας ´ΟΥΤΡΕΧΤΗ 2013´ – Ολλανδία. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 12 έως 20 Ιουλίου 2013.

Το Πάσχα των Ελλήνων:
Σε ποιούς ελληνικούς προορισμούς ´στέλνει´ τους αναγνώστες του, το ένθετο της εφημερίδας ´ΤΑ ΝΕΑ´ (του σαββατοκύριακου 27-28 Απριλίου 2013) Week end;
Προσέξτε τα μηνύματα και πως τα δικαιολογούν αυτοί που έγραψαν τα κείμενα, Κώστας Κατσίγιαννης, Κώστας Κουκουμάκας και Δημήτρης Ν. Μανιάτης:
– Αθήνα, Αι γενεαί πάσαι κάτω από την Ακρόπολη.
– Θεσσαλονίκη, Περιφορά στα ´κρυμμένα´ σοκάκια.
– Υδρα, Η ´ανάδυση´ του Επιταφίου.
– Χίος, Ανάσταση με ρουκετοπόλεμο.
– Αγιος Νικόλαος – Κρήτη, ´Χριστός Ανέστη´ στη Λίμνη.
– Λεωνίδιο, Η νύχτα των αερόστατων.
– Μεσολόγγι, Ημέρες της Εξόδου.
– Μεσσηνία, Σαϊτοπόλεμος και ιπποδρομίες.
– Πάτμος, Αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρος.
– Σύρος, Η ´Ενωση´ των Εκκλησιών.
– Μύκονος, Κοσμικότητα με κατάνυξη.
– Κοζάνη, Οι λαζαρίνες προαναγγέλλουν την Ανάσταση.
– Μετέωρα, Μεταξύ ουρανού και γης.
– Ναύπακτος, Τα χίλια κεριά της Μεγάλης Παρασκευής.
– Αρναία Χαλκιδικής, ´Κατά Ριπάς´, στα αυγά!
– Καστανούσα Σερρών, Ποντιακές αυγομαχίες.
– Ζάκυνθος, Το ´Αλλο´ Πάσχα.
– Κέρκυρα, Καταιγίδα από κανάτια.

Locavores (τοποφάγοι)
Tο δεύτερο τεύχος της πρωτότυπης αυτής εκδοτικής πρωτοβουλίας στα Χανιά κυκλοφόρησε πριν δύο ημέρες με τις φράουλες στο εξώφυλλο, που δοκιμάστηκαν σκληρά στα τελευταίο 15ήμερο εκεί στη Μανωλάδα.
• Locavores, λοιπόν, η Μηνιαία Free Press για την κρητική κουζίνα και με συνταγές που ταιριάζουν για αυτές τις μέρες.
• Να τις δούμε;
– Χοχλιδο…μαγειρέματα! Το κείμενο από τον Γιάννη Αποστολάκη, Chef MΑΙΧ, Μέλος του δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας.
– Χοχλιοί με αγκινάρες, φρέσκα κουκιά και άγρια μάραθα.
– Σφακιανή πίτα με ψητά λαχανικά, ψητό αβοκάντο και γεμιστά μανιτάρια.
• Γλυκοί πειρασμοί!
– Ανθότυρο (φρέσκια μυζήθρα) με αμύγδαλα.
– Κέϊκ σοκολάτας με ελαιόλαδο και σάλτσα φράουλας.
(Για τους τρόπους παρασκευής και άλλες γνώσεις, στα τηλ. 28210 94164 • www.locavores.gr • info@locavores.gr)

Παρθενικό ταξίδι
στη Νέα Υόρκη
Το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο των ακτοπλοϊκών γραμμών Norwegian Breakway αφήνει το γερμανικό ναυπηγείο Μέγερ για να αρμενίσει στους ωκεανούς. Το πλοίο με χωρητικότητα 146.000 τόνων και δυνατότητα να μεταφέρει 4.000 επιβάτες είναι το μεγαλύτερο που είχε ναυπηγηθεί στη Γερμανία. Προβλέπεται να φτάσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης αυτόν το μήνα! Το κύτος του πλοίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Πίτερ Μαχ.

Το δεύτερο φύλλο…

… της αγγλόφωνης έκδοσης, για τα Χανιά μας, στα σημεία διάθεσης έγινε ανάρπαστη από τους ξένους επισκέπτες, αυτές τις ημέρες, τις Πασχαλιάτικες.
Με οχτώ σελίδες περισσότερες, ανεβάζοντας τον πήχυ… στις σαράντα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα, απλά και κατανοητά για να φρεσκάρουμε σιγά – σιγά και τα αγγλικά μας.
(Περισσότερα, στο +306977295075)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα