Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κατάληψη ενάντια σε απολύσεις

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Ι.Κ.Α. προχώρησαν χθες το Εργατικό Κέντρο Χανίων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μετά την αιφνιδιαστική απόλυση 500 διοικητικών υπαλλήλων, εκ των οποίων 10 σε Χανιά και Ρέθυμνο, την οποία επιβάλλει δικαστική απόφαση, παρότι πρόκειται για υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί με διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. το 2008. Την άμεση παρέμβαση των τοπικών βουλευτών, ώστε να επιλυθεί το θέμα, ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ι.Κ.Α. Δυτικής Κρήτης, κ. Νίκος Καλατζάκης.  
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλατζάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για εργαζομένους που έχουν προσληφθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη υπονομεύει τον αξιοκρατικό θεσμό του Α.Σ.Ε.Π.  
«Αν υπήρχε ένας αξιοκρατικός θεσμός, δηλαδή το Α.Σ.Ε.Π., στην ουσία καταργείται. Και παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι θα λυθεί το θέμα, δεν έγινε τίποτα. Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και στη Διοίκηση του Ι.Κ.Α., γιατί δεν δίνουν λύση και καλούμε τους τοπικούς βουλευτές κατά κύριο λόγο και την κυβέρνηση να λύσουν το θέμα», επεσήμανε ο κ. Καλατζάκης, ενώ εξήγησε το πώς προέκυψε το πρόβλημα: «Το 2008 υπήρχαν παράλληλα δύο διαγωνισμοί. Ο ένας ήταν για την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και ο άλλος για το Ι.Κ.Α. Ο διαγωνισμός της Αγροτικής προχώρησε και προσέλαβε περίπου 900 άτομα, αλλά, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία και επειδή εκείνη την εποχή συζητιόταν η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής, είπαν ότι δεν μπορεί να πάρει και τους 900. Ως εκ τούτου πήρε περίπου 400 και οι άλλοι 500 έμειναν στον ´αέρα´. Την ίδια περίοδο το Ι.Κ.Α. αιτούνταν την πρόσληψη προσωπικού και βρέθηκε μία φόρμουλα, με μία νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, την οποία ψήφισαν 233 βουλευτές επί συνόλου 266 παρόντων και με εισηγητή από τη ΝΔ τον σημερινό υπουργό κ. Βρούτση και από την ΑΤΕ μεταφέρθηκαν στο Ι.Κ.Α. Αυτή τη νομοθετική ρύθμιση όμως την προσέλαβαν δικαστικά άλλοι επιτυχόντες που ήταν για το Ι.Κ.Α. και βγήκε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που μετέφερε τους εργαζομένους από την ΑΤΕ στο Ι.Κ.Α.».
Ο κ. Καλατζάκης υπογράμμισε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι που απολύονται δεν φέρουν καμία ευθύνη καθώς «η επιλογή για να έρθουν στο Ι.Κ.Α. δεν ήταν δική τους».

«ΘΕΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ»
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου προς τους απολυμένους.
«Δεν ξέρω ποιοι και πώς το σκέφτηκαν αυτό που έγινε, αλλά αντί να ενισχύσουν τα καταστήματα του Ι.Κ.Α. για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει, τα αποψιλώνουν και τα φέρνουν σε μια κατάσταση να υπολειτουργούν», τόνισε ο κ. Κορναράκης.   
Η οργανωτική γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Σοφία Ζεκάκη δήλωσε σχετικά: «Με τον νόμο 4093 αρχίζουν πλέον και αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς. Το κράτος και η κυβέρνηση ήθελε να απολύσει μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2013 25.000 υπαλλήλους. Βρήκε, λοιπόν, τους 500 και του μένουν άλλοι 24.500. Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή».
Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Χανίων Ηρακλής Αναγνωστόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ι.Κ.Α. δεν ανήκει στο κράτος, αλλά στους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για να δημιουργηθεί» και πρόσθεσε: «Το Ι.Κ.Α. ιδρύθηκε με δικά μας λεφτά, με τα λεφτά των εργαζομένων και πάνε να το διαλύσουν. Διώχνουν τους υπαλλήλους και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Ντροπή τους».
Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Νταγκουνάκης, ο οποίος τόνισε για την απόλυση των εργαζομένων ότι αποτελεί «ένα ακόμα παράδειγμα ότι η πολιτική υπαλληλία των κεφαλαιοκρατών κάνει κάθε προσπάθεια για να λειώσει την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα, ώστε να τη βγάλει λάδι ένα τμήμα του κεφαλαίου από την κρίση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα