Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στάνη το μνημειακό συγκρότημα για τη Μάχη της Κρήτης!

Σκουπίδια, μπάζα, συνθήματα στους τοίχους. Εικόνες εγκατάλειψης στο ημιτελές μνημειακό συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης στη Συκολιά Νέας Κυδωνίας, τμήμα του οποίου έχει μετατραπεί ακόμα και σε στάνη!
Εικόνες που προσβάλλουν τις θυσίες όσων αγωνίστηκαν στη Μάχη της Κρήτης ενάντια στον ναζισμό. Οι μαρμάρινες πλάκες αφιερωμένες στους Κρητικούς αγωνιστές και στους Βρετανούς, Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς συμμάχους, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, μοιάζουν εντελώς παράταιρες μέσα σε ένα τοπίο πλήρους παραίτησης και λησμονιάς.  
Τη διάχυτη δε αίσθηση της απαξίωσης του μνημείου που εισπράττει ο επισκέπτης  ενισχύει ακόμα περισσότερο η διαπίστωση ότι στο υπόγειο, κάτω ακριβώς από την επιγραφή που υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης αποτελεί «σύμβολο αγώνα, θάρρους, αυτοθυσίας και αποφασιστικότητας για την επικράτηση των ιδεωδών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», κάποιος, προφανώς εκμεταλλευόμενος την αδιαφορία των τοπικών Αρχών, αποφάσισε να σταβλίσει τα πρόβατά του.
Η μεγάλη τσιμεντένια ημιτελής οικοδομή που κάποτε προοριζόταν για να τιμήσει τους αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης, αποδεικνύεται ότι προσφέρεται για πάσα χρήση…     

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ… ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ
Να υπενθυμίσουμε ότι το μνημειακό συγκρότημα, που είχε εξαγγελθεί από το 1991 (!) κατά την 50ή Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ξεκίνησε να κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους πριν από 4 περίπου χρόνια με προϊσταμένη Αρχή την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Τη μελέτη είχε εκπονήσει το μελετητικό γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.
Ωστόσο, η κατασκευή του μνημειακού συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., σταμάτησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ) που προέβλεπε τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και την κατασκευή του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και των έργων υποδομής.  
Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό, στο συγκρότημα προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία 4 αιθουσών για τα συμμαχικά κράτη που έλαβαν μέρος στη μάχη, αίθουσα προβολών και συνεδριακός χώρος, βιβλιοθήκη, αρχείο και αναγνωστήριο, χώρος για περιοδικές εκθέσεις, καφετέρια, γραφεία γραμματείας και διεύθυνσης του Μουσείου, εργαστήρια συντήρησης των εκθεμάτων, αποθηκευτικοί χώροι κ.ά. Επίσης, είχε σχεδιαστεί και η λειτουργία υπαίθριου εκθεσιακού χώρου για μεγάλα εκθέματα όπως αεροπλάνα, πολυβόλα κ.λπ.
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω παραμένουν σχέδια επί χάρτου καθώς η χρηματοδότηση του έργου δεν προχώρησε.
Τουλάχιστον, όμως, οι Φορείς της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος να μην προσβάλλει τους αγωνιστές και τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας ενάντια στον ναζισμό.
Αλλωστε δεν αργεί η στιγμή που και φέτος οι συγγενείς των αγωνιστών από τις συμμαχικές χώρες θα δώσουν το ´παρών´ στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και καλό θα ήταν να μην έρθουν αντιμέτωποι με την αποκαρδιωτική εικόνα του μνημείου…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα