Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αβέβαιο μέλλον

Αβέβαιο φαντάζει το μέλλον του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χανίων με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη νέα σχολική χρονιά αφού το σχολείο κινδυνεύει από τη νέα σεζόν να μείνει χωρίς μαθητές.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου σε Λύκειο ή ακόμα και η μεταστέγαση σε αυτό του Μουσικού Γυμνασίου (παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Χανίων έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας τον φάκελο με τις προμελέτες για τη μετατροπή σε μουσικό σχολείο του παλιού ΙΚΑ).
Το οξύμωρο πάντως είναι ότι την ίδια στιγμή που η λειτουργία ενός ιστορικού σχολείου με πολύ καλές υποδομές είναι αβέβαιη, λίγο έξω από το κέντρο και συγκεκριμένα στο 3ο και 4ο Γυμνάσιο Χανίων στον Κουμπέ, προκρίνεται η λύση των προκάτ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η αβεβαιότητα για το μέλλον της λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι με την κατάργηση του 1ου Γυμνασίου και ζητούν να υπάρξει μια ορθολογική κατανομή των μαθητών που εγγράφονται από τα δημοτικά στα γυμνάσια. Ο λόγος είναι ότι τα σχολεία που τροφοδοτούν με μαθητές το 1ο Γυμνάσιο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με συνέπεια οι μαθητές που καταλήγουν στο γυμνάσιο να είναι κάθε χρόνο και λιγότεροι.
Συγκεκριμένα, το 1ο Γυμνάσιο παίρνει μαθητές από το 7ο Δημοτικό το οποίο έχει δυστυχώς υποβαθμιστεί και φοιτούν σε αυτό ελάχιστοι μαθητές, ενώ με μείωση των μαθητών του απειλείται και το 2ο Δημοτικό λόγω των εργασιών που εκτελούνται στα τείχη της δυτικής τάφρου που επέβαλαν την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών.
Τέλος, οι μαθητές που έρχονταν από το σχολείο του Βαμβακόπουλου πρόκειται να διοχετευτούν από του χρόνου στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την ενοικίαση χώρου που θα στεγάσει το νέο σχολείο. Οι εξελίξεις αυτές είναι καθοριστικές για το μέλλον του ιστορικού γυμνασίου καθώς αν δεν γίνει μια νέα κατανομή ώστε να αποτελέσει σχολείο υποδοχής από άλλα δημοτικά τότε κινδυνεύει να μείνει χωρίς παιδιά.      

Η ΕΛΜΕ
Ερωτηθείς για το θέμα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Τσαμαντάκης τόνισε ότι «δεν πρέπει να κλείσει κανένα σχολείο» και πρόσθεσε ότι αυτό επιτάσσει τόσο το γεγονός ότι το 1ο καλύπτει χωροταξικά σημαντικές ανάγκες όσο και γιατί διαθέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές (αύλειο χώρο και αίθουσες) για να φιλοξενήσει μαθητές. «Η θέση μας λοιπόν είναι να υπάρχει μια ορθολογική ανακατανομή των μαθητών οι οποίοι πηγαίνουν από τα δημοτικά στα γυμνάσια της πόλης», σημείωσε ο κ. Τσαμαντάκης, ενώ σε ό,τι αφορά το Μουσικό Γυμνάσιο υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρχει επίσημη δέσμευση του Δήμου για να μεταστεγαστεί στο παλιό ΙΚΑ δεν μπορεί να τίθεται θέμα για τη μεταφορά του στο 1ο Γυμνάσιο.   

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
Για το ίδιο θέμα η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου Γυμνασίου Χανίων Θέμις Σταθάκη τόνισε ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο καθώς επικρατεί αβεβαιότητα. «Αυτό πάντως που εμείς ξέρουμε από την πλευρά του Δήμου είναι ότι το Μουσικό Γυμνάσιο θα γίνει στο ΙΚΑ. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουν θέση οι αρμόδιοι. Δηλαδή τι θα γίνει, θα κλείσει το 1ο Γυμνάσιο ή κάποιος μετράει αντιδράσεις για να δουν αν τους παίρνει να το κλείσουν;» σχολίασε η κα Σταθάκη και συμπλήρωσε ότι θέση του Συλλόγου είναι να μην κλείσει το σχολείο όχι μόνο για λόγους ιστορικούς αλλά και διότι διαθέτει πολύ καλές υποδομές: «Όχι δεν πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι το μοναδικό σχολείο με τέτοια αυλή και σύγχρονες υποδομές και εμείς βάζουμε τα παιδάκια σε κοντέινερ; Αυτό λοιπόν που ζητάμε είναι σωστότερη κατανομή του μαθητικού πληθυσμού αλλά και μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό από τους εμπλεκόμενους φορείς. Να δούμε ποιες είναι αναπτυσσόμενες περιοχές και να δούμε πώς μπορούμε να μοιραστούν οι μαθητές».

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Πάντως παρά το γεγονός ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταστεγαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο στο 1ο, ο Δήμος συνεχίζει τις ενέργειες για τη διαμόρφωση του παλιού ΙΚΑ σε μουσικό σχολείο.
«Σας βεβαιώνω ότι σε ό,τι μας αφορά, η θέση του δημάρχου αλλά και συντεταγμένα και της σχολικής κοινότητας, που έχουμε ομόφωνη απόφαση, είναι μεταφορά του Μουσικού Γυμνασίου στο παλιό ΙΚΑ», δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Χρυσούλα Χατζηδάκη και πρόσθεσε ότι η προμελέτη (στατική, αρχιτεκτονική κ.λπ.) για έγκριση του κτηριολογικού που αφορά το παλιό ΙΚΑ έχει σταλεί ήδη στο Υπουργείο Παιδείας. «Περιμένουμε την έγκριση και από εκεί και πέρα θα εκπονηθούν οι μελέτες, και ό,τι έχουμε υποσχεθεί στους Χανιώτες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, θα υλοποιηθεί», σημείωσε, ενώ εξέφρασε την έκπληξή της για το σενάριο μεταφοράς του μουσικού στο 1ο Γυμνάσιο: «Εκπλήσσομαι, όπως επίσης εκπλήσσομαι με τα δημοσιεύματα ότι ο Σύλλογος του Μουσικού επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη αναζητώντας σχολική στέγη», σχολίασε.
Η κα Χατζηδάκη επεσήμανε ακόμα ότι οι διαδικασίες που προωθεί η Δημοτική Αρχή για την τοποθέτηση προκάτ στο 3ο – 4ο Γυμνάσιο την ενοικίαση κτηρίου για το 2ο Γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας έγιναν με τη συναίνεση της σχολικής κοινότητας και υπό τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία είναι αρμόδια για τη δημιουργία ή κατάργηση μιας σχολικής μονάδας αλλά και του τρόπου κατανομής των μαθητών. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μιας συζήτησης για ανακατανομή του μαθητικού πληθυσμού καθώς όπως υπογράμμισε, με αυτό τον τρόπο μπορεί να αμβλύνει το πρόβλημα της σχολικής στέγης, δεδομένου ότι έχουν ´παγώσει´ οι χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή νέων σχολείων.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Γιάννης Κανδαράκης ερωτηθείς για το θέμα του 1ου Γυμνασίου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ειδικότερα παρότι τόνισε ότι είναι κατά των προκάτ, χαρακτήρισε αναγκαία την τοποθέτησή τους στο 3ο και 4ο Γυμνάσιο έως ότου προχωρήσει η οριστική λύση με την κατασκευή του νέου κτηρίου στα Λιβάδια, όπως επίσης ανέφερε ότι είναι αναγκαία η ενοικίαση χώρου για τη στέγαση του 2ου Γυμνασίου Ν. Κυδωνίας που θα απορροφήσει παιδιά από την περιοχή και δεν θα τα αναγκάζει να έρχονται στο 1ο Γυμνάσιο.
«Η λειτουργία αυτών των σχολείων θα έχει σίγουρα σαν αποτέλεσμα να λιγοστέψουν οι μαθητές του κέντρου», σημείωσε ο κ. Κανδαράκης ενώ για το Μουσικό Γυμνάσιο τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2011 είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι «με βάση τα στοιχεία σε σχέση με τη δύναμη των δημοτικών και γυμνασίων στο κέντρο, δεν θα μπορούν να λειτουργούν και το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο και κατά συνέπεια θα υπάρξει πρόβλημα στο ένα από τα δύο. Γι’ αυτό είχα πει τότε ότι θα ήταν μια λύση για τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου».
Στην παρατήρησή μας για το πώς μπορεί να συζητάτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη στιγμή που ο Δήμος προχωράει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του παλιού ΙΚΑ σε μουσικό σχολείο, ο κ. Κανδαράκης σχολίασε ότι σε κάθε περίπτωση η ανακατασκευή του ΙΚΑ θα καθυστερήσει αρκετά. Ωστόσο, συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα νέα σχολεία, τότε θα μπορεί να γίνει ένας νέος σχεδιασμός και μια συζήτηση για το 1ο Γυμνάσιο, το οποίο όπως ανέφερε αν δεν είναι κατάλληλο για τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου, όπως είχε προτείνει από παλιά, τότε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως Λύκειο ανάλογα πάντα με τις ανάγκες που θα καταγραφούν.
«Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο θα είμαστε σε θέση όλοι μαζί εκπαίδευση, ΕΛΜΕ, Δήμος να δούμε τις πραγματικές ανάγκες και να δούμε τον χάρτη των αναγκών και των υπαρχόντων κτηρίων για να δούμε αν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή προσπάθεια ή όχι», ανέφερε ο κ. Κανδαράκης.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα