Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο μιας δύσκολης χρονιάς…

Να φύγει και να μην ξανάρθει… Αυτό είναι μάλλον το ´ρεζουμέ´ της χρονιάς που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες, καθώς αφήνει πίσω της άσχημες -κυρίως- αναμνήσεις από γεγονότα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία.
Τα σκληρά οικονομικά μέτρα και οι εικόνες διάλυσης στον χώρο της Υγείας ήταν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του 2012 και στα Χανιά. Η τοπική οικονομία ζει ίσως τις χειρότερες ημέρες της από τη μεταπολίτευση και μετά, με την τουριστική βιομηχανία να πασχίζει να κρατηθεί ζωντανή.
Φτώχεια, καταστροφικές πυρκαγιές, διαμάχες και έριδες στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει,
ενώ μοναδική νότα αισιοδοξίας αποτέλεσαν οι αξιοσημείωτες επιτυχίες από το χώρο της εκπαίδευσης, με φοιτητές και μαθητές από τα Χανιά να αφήνουν ελπίδες για ένα καλύτερο “αύριο”.
Για ακόμη μια χρονιά τα Χανιά μένουν με το… παράπονο τις απουσίας σημαντικών έργων υποδομής που έμειναν στα λόγια, αν και αξιοσημείωτες ήταν οι παρεμβάσεις ανάδειξης στην παλιά πόλη.
Στη χρονιά της οικονομικής ανέχειας, τα Χανιά έστειλαν πάντως το δικό τους μήνυμα. Αυτό της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στον συνάνθρωπο.
Και το 2012, οι δημοσιογράφοι των ´Χ.Ν.´ προσπάθησαν να καταγράψουν την επικαιρότητα με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα και να αναδείξουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας.
Με την ευχή το νέο έτος να γεμίσει τις σελίδες της εφημερίδας με χαρούμενες ειδήσεις, οι ´διαδρομές´ ξεφυλλίζουν σήμερα το ημερολόγιο της χρονιάς που φεύγει.

Ιανουάριος
Ποδαρικό… στο νέο έτος με ένα κοριτσάκι να είναι το πρώτο μωρό που γεννιέται το 2012 στην πόλη μας. Ενα από τα πρώτα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία, ήταν και η φωτιά που έκαψε το εστιατόριο ´Χριστιάνα´ στον Σταυρό μαζί με το Οσκαρ Φωτογραφίας που είχε κερδίσει ο Γουόλτερ Λάσαλι για τον ´Ζορμπά´.
Δύσκολη χρονιά διαφαίνεται για τους εργαζόμενους με την ανεργία στο νησί να φτάνει το 17%. Εν μέσω γιορτινού πνεύματος, ο θάνατος ενός άστεγου στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς συγκλονίζει την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα των απόρων συμπολιτών μας. Η βαρυχειμωνιά εντείνεται και οι άστεγοι της πόλης αναζητούν καταφύγιο στο Δημοτικό Γηροκομείο και την Παλιά Ηλεκτρική. Το λαϊκό υπνωτήριο επανέρχεται στην επικαιρότητα με τη χρονιά να φεύγει χωρίς υλοποιείται το έργο…
Tο αρνητικό κλίμα έρχεται να ´σπάσει´, ένα αβγό γίγας στη Σούδα το οποίο χτυπά την πόρτα των ρεκόρ γκίνες. Αδυνατώντας να πληρώσουν τα τέλη, εκατοντάδες Χανιώτες καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Εξαγγελίες για ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού στο νομό εντός του 2012, οι οποίες είναι ακόμα στα χαρτιά.
Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο Ρεθυμνιώτης πολιτικός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο ενεργειακών εξελίξεων με την ανακοίνωση του έργου διασύνδεσης του νησιού με Κύπρο και Ισραήλ και την ανακοίνωση για έρευνες φυσικού αερίου.
Οι φοιτητικές λέσχες των Χανίων γεμίζουν με σπουδαστές του ΤΕΙ και του Πολυτεχνείου που αναζητούν φθηνότερη σίτιση. Στο τέλος του μήνα, σοκ στην τοπική κοινωνία προκαλεί ο φόνος 25χρονου άνδρα σε ενέδρα στον Κόμβο Μουρνιών.

Φεβρουάριος
Η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Κρήτης – Σαντορίνης και οι αναφορές ξένων επιστημόνων περί επανενεργοποίησης του ηφαιστείου προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Η κακοκαιρία συνεχίζεται με πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, στο παλιό λιμάνι αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες. Σε ένα ηλιόλουστο διάλειμμα, Χανιώτες και Χανιώτισες, στέλνουν μαζικό μήνυμα διεκδίκησης της παραλίας των Αγίων Αποστόλων, αίτημα που ικανοποιείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού.
Σκηνές γουέστερν σε Αλικιανό και Νέα Ρούματα με την αστυνομία να προσπαθεί να συλλάβει 53χρονο που άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά.
Μαζικές διαδηλώσεις και στα Χανιά κατά των σκληρών οικονομικών μέτρων. Την ίδια ώρα, γκάλοπ των ´Χ.Ν.´ στην ενδοχώρα του νομού καταγράφει την ανησυχία των πολιτών για το μέλλον.
Υπογράφεται η απόφαση για την επέκταση του αεροδρομίου Χανίων, την ώρα που η απουσία έργων υποδομής και η ανάγκη βελτίωσης της προβολής του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης επισημαίνονται σε μεγάλη ημερίδα που διοργανώνεται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Το κακό χάλι των δρόμων στον νομό Χανίων αναδεικνύεται μέσα από την καταπλάκωση λεωφορείου του ΚΤΕΛ από βράχια στη σήραγγα Τοπολίων, από την οποία ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ο φωτογραφικός φακός των ´Χ.Ν.´ καταγράφει σωρεία κακοτεχνιών και προβλημάτων και στους δρόμους της πόλης.

Μάρτιος
Στον πυρετό του μαύρου χρυσού το νησί, με οκτώ ξένες εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για έρευνες στα νότια της Κρήτης.
Νέα διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης, με φοιτητές του να κατασκευάζουν έξυπνα ασύρματα δίκτυα με εφαρμογή και στο πότισμα καλλιεργειών.
Η εγκληματικότητα ανεβαίνει διαρκώς και τα περιστατικά γίνονται όλο και πιο βίαια. Θρασύτατοι ληστές στους Λάκκους βασάνιζαν 67χρονο για να τους αποκαλύψει πού έκρυβε τα χρήματα μέσα στο σπίτι του.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέπτεται τα Χανιά και δεσμεύεται για τη μη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, ενώ το νησί συνεχίζει να θρηνεί θύματα στην άσφαλτο με τον Β.Ο.Α.Κ. να αναδεικνύεται σε δρόμο καρμανιόλα.
Απεργία της Π.Ν.Ο. ´δένει´ στα λιμάνια τα πλοία προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, ενώ οι αγροτικές Ενώσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Ημερίδα στο Κολυμπάρι επισημαίνει τον κίνδυνο διάβρωσης για τις βόρειες ακτές των Χανίων, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί στην πράξη μέσα στη χρονιά.
Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου μετατρέπεται σε φιάσκο. Αποκλεισμένοι δρόμοι, χρήση χημικών από την αστυνομία και ακροδεξιές προκλήσεις στιγμάτισαν την εθνική εορτή.

Απρίλιος
Αδιάβατη πόλη για τα ΑμεΑ τα Χανιά, σύμφωνα με όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός των ´Χ.Ν.´ σε σημεία της πόλης. Στην πορεία της χρονιάς η δημοτική Αρχή προχώρησε σε παρεμβάσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια, αλλά η νοοτροπία οδηγών και πολιτών χρειάζεται ακόμη πολλή… δουλειά.
Στις αρχές του μήνα γκρεμίζεται μετά από 20 χρόνια η… προσωρινή κατασκευή του θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου. Η νέα κατασκευή θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι, με τις γνώμες για τη λειτουργικότητά της να διχάζουν. Τον ίδιο μήνα, εγκαινιάζεται η νέα πτέρυγα του Μουσείου Τυπογραφίας των ´Χ.Ν.´ με μοναδικής αξίας εκθέματα και μια σπάνια Εκθεση για την ιστορία της γραφής.
Στις αρχές του μήνα φεύγει από τη ζωή ο Μανώλης Λουκάκης, βουλευτής, τέως υφυπουργός και τέως νομάρχης Χανίων, σκορπώντας θλίψη σε όλη την Κρήτη.
Καμπανάκι κινδύνου για την πυροπροστασία του νομού Χανίων λόγω μηδενικών κονδυλίων. Οι φωνές ανησυχίας δεν εισακούστηκαν και τα Χανιά έζησαν τον πύρινο εφιάλτη τούς καλοκαιρινούς μήνες.
Μια ακόμη δολοφονία κτηνοτρόφου συγκλονίζει την τοπική κοινωνία. Θύμα αυτή τη φορά ένας 52χρονος στα Κεραμειά.
Απεργιακές κινητοποιήσεις της Π.Ν.Ο. μέσα στη Μ. Εβδομάδα προκαλούν ´πονοκέφαλο´ σε αγρότες αλλά και τουριστική βιομηχανία. Παρ? όλα αυτά, χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν στα Χανιά και αυτό το Πάσχα.
Η προκήρυξη των εκλογών θέτει σε συναγερμό τα επιτελεία των κομμάτων και σε τοπικό επίπεδο.
Λούκα Κατσέλη, Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη περιοδεύουν στην Κρήτη και στα Χανιά εν όψει των εκλογών, στο… κυνήγι της ψήφου. Ενταση σε περιοχές της Κρήτης με αφορμή περιοδείες της Χρυσής Αυγής σε χωριά.
Εκρηξη αναγνωσιμότητας για τα ´Χ.Ν.´ με έρευνα για λογαριασμό διαφημιστικής εταιρείας να αναδεικνύει την εφημερίδα στην κορυφή του Επαρχιακού Τύπου.
Μεγάλες καταστροφές για ακόμη μια φορά στο κολυμβητήριο Ακρωτηρίου, ενώ ανακοινώνεται η έναρξη των εργασιών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχει προχωρήσει καθόλου…
6.944 μαθητές από την Κρήτη ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μια θέση για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Μάιος
Η απογοήτευση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα και η απαισιοδοξία τους καταγράφεται σε γκάλοπ των ´Χ.Ν.´ λίγο πριν από τις εκλογές. Η 7η Μαΐου ξημερώνει στα Χανιά με μια μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στο νησί με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο και τη Δημοκρατική Συμμαχία Τρίτη.
Στις 9 Μαΐου, κηδεύεται στον Αργουλιδέ η Μαρίκα Μητσοτάκη. Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, εκατοντάδες Χανιώτες είπαν το “ύστατο χαίρε” στη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η ολυμπιακή φλόγα φθάνει στα Χανιά, ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Σούδα που δίνουν “ανάσα” στην τοπική οικονομία.
Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου παίρνουν το πρώτο βραβείο για το καλύτερο ρεπορτάζ μαθητικού εντύπου, ενώ φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης πρωτοπορούν για ακόμη μια φορά παρουσιάζοντας ένα οικονομικό όχημα πόλης. Αλαλούμ και στα Χανιά με το ερώτημα της Φυσικής που προκάλεσε αναστάτωση στους μαθητές εν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.
Η Κάρπαθος τιμά τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη. Εξι χρόνια από τον θάνατό του, παραμένουν αναπάντητα ερωτηματικά για τη μοιραία αποστολή στο Αιγαίο.
Σε τραγική κατάσταση ο εμπορικός κόσμος της πόλης, με τις επιχειρήσεις στα Χανιά να καταγράφουν πτώση τζίρου 50% μέσα σε μια τριετία.
Την τελευταία ημέρα του μήνα, εμπρηστές χτυπούν στις περιοχές του Αγ. Ιωάννη, Λενταριανών και στα Λιβάδια. Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί τον τελευταίο ´πνεύμονα´ πρασίνου τον Χανίων αλλά και κατοικίες.

Ιούνιος
Με τεράστιες ελλείψεις σε έμυψχο δυναμικό και υγειονομικό υλικό βρίσκει ο Ιούνιος το Νοσοκομείο Χανίων, ενώ η εμφάνιση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη… ζωή των ασφαλισμένων δημιουργεί πρωτοφανές χάος, με αποκορύφωμα την έλλειψη φαρμάκων.
Αυξημένες οι αφίξεις τουριστών αλλά όχι οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία των Χανίων, με την πολιτική αστάθεια να προβληματίζει τον κλάδο.
Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, επιβεβαιώνεται η ριζική αλλαγή του πολιτικού χάρτη στα Χανιά, που είχε διαφανεί από τον Μάιο. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο η Ν.Δ. και τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Μανούσος Βολουδάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Γιώργος Σταθάκης, οι εκπρόσωποι του νομού στο Κοινοβούλιο. Από την τρικομματική συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, προκύπτει το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει και ο Μανούσος Βολουδάκης ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης εκλέγεται γ´ αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων στο τέλος του μήνα, βρίσκει τους Χανιώτες μαθητές με καλές επιδόσεις για ακόμη μια χρονιά.
Στον χώρο του αθλητισμού, ο Πλατανιάς γράφει ιστορία ανεβαίνοντας στην Superleague. Είναι η πρώτη φορά που Χανιώτικη ομάδα θα συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ιούλιος
Με τη σύρραξη στη Συρία να μαίνεται, αυξάνεται η ανησυχία για χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας.
Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ´Δασκαλογιάννης´ καταγράφουν συνεχή αύξηση, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκτυπο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού. Οι επισκέπτες παραπονούνται και αυτοί για το οδικό δίκτυο της πόλης, ενώ κορυφώνεται η διαμάχη στην παλιά πόλη μεταξύ κατοίκων και καταστηματαρχών.
Ολοκληρώνονται με επιτυχία τα Βενιζέλεια στίβου, ενώ οι ναυαγοσώστες του νησιού δίνουν μάχη στις παραλίες, με τους πνιγμούς να προκαλούν ανησυχία. Θρήνος στα Χανιά για τον πνιγμό ενός νέου ανθρώπου στην περιοχή της Χαλέπας.
Το πυροσβεστικό ελικόπτερο κάνει… φτερά από τα Χανιά και ο νομός παραδίδεται στο έλεος εμπρηστών. Η καταστροφή χτυπά τα Εννιά Χωριά της Κισάμου, σπίτια, καλλιέργειες και δασική έκταση γίνονται στάχτες με το ελικόπτερο να μην εμφανίζεται ποτέ από το Ηράκλειο. Οικολογική καταστροφή και σε Αμάρι και Βιάννο.
Η εγκληματικότητα προβληματίζει, η ζέστη ταλαιπωρεί τους πολίτες ενώ με το οικονομικό κλίμα ιδιαίτερα επιβαρυμένο, οι προβλέψεις για τα έσοδα από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης προκαλούν αισιοδοξία.
Το ΣΔΟΕ βγαίνει… σεργιάνι στην Κρήτη και καταγράφει σωρεία παραβάσεων σε επιχειρήσεις του νησιού.

Αύγουστος
Ανησυχίες για τα νερά του Αποκόρωνα με το σίριαλ να κρατά πολλούς μήνες.
Προβλήματα του νοσοκομείου. Η Κρήτη πενθεί το θάνατο του Χανιώτη Πολιτικού Λευτέρη Βερυβάκη ενώ στις 11 Ιουλίου, φεύγει από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Κοκοβλής, με την είδηση του θανάτου του να σκορπά θλίψη στα Χανιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Τα Χανιά επιλέγουν οι Ελληνες τουρίστες παρά τα τσουχτερά εισιτήρια στις γραμμές εσωτερικού, ενώ εντείνονται τα προβλήματα της παλιάς πόλης. Αρνητική εικόνα στο εξωτερικό από τις κακοποιήσεις ζώων.
Οι κάτοικοι της Κρήτης εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους σε παγκρήτια δημοσκόπηση για την οικονομική πορεία της χώρας. Ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί σε απόγνωση από το χάος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Ξεκινά φημολογία για πώληση του λιμανιού της Σούδας, την ώρα που οι ναυτιλιακές εταιρείες της Κρήτης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, συνέπεια της τραγικής κατάστασης στον κλάδο της ελληνικής ναυτιλίας.  
Εκπτώσεις με θεαματική πτώση του τζίρου στα μαγαζιά της πόλης ενώ και οι πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς η βενζίνη είναι στα ύψη και η κατανάλωση στο ναδίρ.
Προβλήματα στα σχολεία με ελλείψεις προσωπικού εν όψει νέας χρονιάς, ενώ στο τέλος του μήνα, η ανακοίνωση των βάσεων φέρνει ξανά πολλές πρωτιές στην πόλη από Χανιώτες και Χανιώτισσες υποψηφίους για Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι..
Κορυφώνονται οι εργασίες στο γήπεδο Περιβολίων ενώ η μεταγραφολογία στον Πλατανιά περιλαμβάνει ακόμα και τον Γιώργο Καραγκούνη.

Σεπτέμβριος
Τα Χανιά υποδέχονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ ο Πλατανιάς πετυχαίνει την πρώτη του νίκη στη Super League. Μαίνεται η κόντρα με τον Α.Ο.Χ. για τη χρήση του γηπέδου Περιβολίων.
Η αδιαφορία των αρμοδίων φέρνει ακρότητες στη διαμάχη κατοίκων – καταστηματαρχών στην παλιά πόλη, με αποτέλεσμα να έρχονται ακόμη και στα χέρια.
Καλπάζει η ανεργία στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα ενώ κτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία των Χανίων με ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και οικονομικούς πόρους.
Στον… χορό των ρίχτερ η Κρήτη με μεγάλο σεισμό να προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους και ιδιαίτερα στη Γαύδο, τα προβλήματα των οποίων ανέδειξαν με αφιέρωμά τους τα ´Χ.Ν.´..
6η γιορτή διεκδίκησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου με τους Χανιώτες να ζητούν την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία ως χώρου πρασίνου. Λίγους μήνες αργότερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βάζει… τέλος στις όποιες ελπίδες.
Οι εμπρηστές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε περιοχές της Κρήτης, ενώ ο φόνος 17χρονου στο Μονοφάτσι συγκλονίζει την κοινωνία της Κρήτης.
Πρώτο ´καμπανάκι´ κινδύνου για το έργο επέκτασης του αεροδρομίου με την προσφυγή της ΑΚΤΩΡ στο ΣτΕ.
Περίεργοι θόρυβοι αναστατώνουν την πόλη των Χανίων με την υπόθεση να απασχολεί όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Μέσα από τα ´Χ.Ν.´ η επίσημη θέση της Πολιτείας κάνει λόγο για βολές Ναυτικού που προκάλεσαν τις δονήσεις.
Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι τα Χανιά είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που κατοικείται αδιαλείπτως από το 3500 π.Χ. ´Χανιά, πόλη ηλικίας… 5.512 ετών!´ είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ των ´Χ.Ν.´ που ανέδειξαν το θέμα.

Οκτώβριος
Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών προκαλούν διαμαρτυρίες και στην Κρήτη.
Απογοήτευση στην Κίσαμο για την αποψίλωση υπηρεσιών. Κραυγή αγωνίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που αντιμετωπίζει κίνδυνο ´λουκέτου´ λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Η κρουαζιέρα φέρνει ακόμη τουρίστες στα Χανιά, ενώ τα πρωτοβρόχια φέρνουν… πλημμύρες σε περιοχές της πόλης.
Δεκάδες όπλα και σφαίρες ανακαλύπτει η αστυνομία σε θερμοκήπιο στην Κίσαμο ενώ κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα.
Ξεκινά στο Ρέθυμνο η δίκη για τα ´στημένα´ μεταπτυχιακά, έξι χρόνια από τον θάνατο του καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου που είχε καταγγείλει φαινόμενα αναξιοκρατίας και νεποτισμού στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα ακολουθήσουν σοβαρές καταγγελίες και μαρτυρίες για τα τεκταινόμενα στο συγκεκριμένο τμήμα. Η δίκη θα συνεχιστεί και τη νέα χρόνια.
Στον κλάδο της Υγείας, συνεχίζονται τα προβλήματα ενώ αυξάνεται η φυγή γιατρών στο εξωτερικό και από τα Χανιά.

Νοέμβριος
Νοέμβρης με νέες ελπίδες για τα κοιτάσματα της Κρήτης αλλά και έξαρση του προβλήματος των αστέγων στο νησί. Παρηγοριά η αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας.
Επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών από την οικονομική κρίση, με την κατάθλιψη να αποτελεί μάστιγα και για την Κρήτη. Η χανιώτικη κοινωνία αποχαιρετά τον Γιάννη Κτιστάκη που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του πλούσια κοινωνική δράση.
Θάνατος βρέφους στο ΠΑΓΝΗ σκορπά θλίψη και οργή ενώ η κακοκαιρία προκαλεί καταστροφές στο Κολυμπάρι επιβεβαιώνοντας δυστυχώς δημοσιεύματα των ´Χ.Ν.´ που επισήμαναν το πρόβλημα καιρό πριν.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, τα Εννιά Χωριά της Κισάμου πλήττονται τώρα από πλημμυρικά φαινόμενα.
Εικόνες διάλυσης στο κολυμβητήριο Ακρωτηρίου καταγράφει ο φωτογραφικός φακός των ´Χ.Ν.´, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία σε φορείς των Χανίων για το έργο του αεροδρομίου Χανίων.
Αναστάτωση στους Δήμους από το μέτρο των απολύσεων. Εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις διαρκείας που θα κρατήσουν τις υπηρεσίες κλειστές για μέρες. Κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών και όπλων εξαρθρώνεται στο Ηράκλειο.
Νέα κυβέρνηση ζητά από τα Χανιά ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ… μπελάδες προκύπτουν για τον εισαγγελέα Χανίων καθώς οι αντιμνημονιακές του θέσεις οδήγησαν σε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του. Δηλώσεις συμπαράστασης από φορείς και κόμματα.
Πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου το Διεθνές Φόρουμ της UNESCO ενώ πρωτοποριακή έρευνα του Ι.Τ.Ε. φέρνει την Κρήτη στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων.
Εκατοντάδες διαδηλωτές στα Χανιά αλλά και στο Ηράκλειο στέλνουν ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στη Χρυσή Αυγή, οι βουλευτές της οποίας προκαλούν με δηλώσεις τους στη διάρκεια περιοδείας στην Κρήτη.  
31 χρόνια μετά, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει για παιχνίδι στα Χανιά. Ρότσα και Αναστασιάδης θα βρίσκονται αυτή τη φορά αντίπαλοι.
Ο μήνας… φεύγει με την απόφαση ´βόμβα´ του ΣτΕ η οποία κάνει δεκτή την προσφυγή Μπόμπολα και παγώνει την επέκταση του Αεροδρομίου Χανίων. ´Τρικλοποδιές´ και για την αξιοποίηση του χώρου παλιού νοσοκομείου.

Δεκέμβριος
Με την οικονομική ύφεση να βαθαίνει όλο και πιο πολύ, οι Χανιώτες είναι φειδωλοί στις αγορές τους. Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος.
Η οικονομική ανέχεια οδηγεί σε ακραία περιστατικά όπως οι κλοπές μετάλλων και προτομών με αποκορύφωμα την κλοπή της προτομής του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, η οποία βρέθηκε λίγες ημέρες αργότερα ενώ ο δράστης συνελήφθη. Κλοπές προτομών ακόμη και από το νεκροταφείο της πόλης!
Ανεργία, αδήλωτη εργασία και φτώχεια… μάστιγα και για τα Χανιά. Τα συσσίτια της πόλης αποτελούν καταφύγιο για όλο και περισσότερους άπορους συμπολίτες μας.
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Κρήτη από έρευνα του WWF. Ζοφερό μέλλον με καύσωνες και πυρκαγιές για το νησί. Κίνδυνος και για τα Λευκά όρη.
Θρήνος στην Κρήτη για τον τραγικό θάνατο στελεχών του ΕΚΑΒ σε τροχαίο στον ΒΟΑΚ το οποίο αναδεικνύει την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου της Κρήτης.
Η Ryanair ανακοινώνει ότι δημιουργεί στα Χανιά τον πρώτο της μόνιμο επιβατικό σταθμό στην Ελλάδα, ενώ υποτονική παραμένει η κίνηση στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Η οικονομική κρίση οδηγεί και τους οδηγούς σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους για τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.
Η χρονιά κλείνει για τα Χανιά με σημαντικά έργα να μένουν σε εκκρεμότητα.

Η φωτογραφία της χρονιάς
Γεμάτη εικόνες από τα Χανιά αλλά και όλο τον κόσμο, ήταν το 2012 η τελευταία σελίδα των ´Χ.Ν.´. Αυτό που σίγουρα ξεχώρισε ήταν το στιγμιότυπο που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Μανώλη Μαρκαντωνάκη στην πλατεία Κολοκοτρώνη στα Χανιά και δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα