Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Ονειρό μου η Premier League»

Μετά από 5 χρόνια στην Ολλανδία, ο Κώστας Περιστερίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, υπογράφοντας το καλοκαίρι συμβόλαιο συνεργασίας με τον Πανιώνιο. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό, ο Χανιώτης τερματοφύλακας να τεθεί αντίπαλος του Πλατανιά στο πρωτάθλημα της Super League, δηλώνοντας ο ίδιος στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στα ´Χ.Ν.´ πως σκέφτεται από τώρα την ώρα που θα κληθεί -ενδεχομένως- να υπερασπιστεί την εστία των ´κυανέρυθρων´ στο γήπεδο των Περιβολίων…
Ο Περιστερίδης περιγράφει την εμπειρία που έζησε στην Ολλανδία τονίζοντας πως τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Ωστόσο χαρακτηρίζει τη ζωή που έζησε ως μία περιπέτεια και μάλιστα εξομολογείται πως το μεγάλο του όνειρο είναι να ξαναφύγει για το εξωτερικό, παίρνοντας μεταγραφή σε ομάδα της Premier League!

• Πώς προέκυψε η απόφαση να πάρεις μεταγραφή στον Πανιώνιο;
Υπήρχαν προβλήματα με την ομάδα μου στην Ολλανδία όπου δεν έπαιζα παρ’ ότι στη συμφωνία που είχα κάνει με τον Αγιαξ -όταν υπέγραφα στην Αλμίρε Σίτι- είχε συμφωνηθεί ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Κατά κάποιο τρόπο δεν τήρησαν τη συμφωνία. Μάλιστα, πέρσι παρ’ ότι είχα άλλο έναν χρόνο συμβόλαιο, αποφάσισαν να με αφήσουν ελεύθερο, όμως παράλληλα με υποχρέωναν να αγωνιστώ μόνο σε ελληνική ομάδα και πουθενά αλλού στην Ευρώπη! Στον Πανιώνιο δοκιμάστηκα και τους άρεσα… Όταν έχεις για προπονητή έναν πρώην κορυφαίο Έλληνα τερματοφύλακα, πιστεύω πως δεν το σκέφτεσαι να μην γίνεις μέλος αυτής της ομάδας. Εκτός αυτού, ο Πανιώνιος είναι ένας ιστορικός Σύλλογος με μεγάλο όνομα και βαριά φανέλα και είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα.

• Οπότε, μας λες ότι η απόφασή σου να έρθεις στην Ελλάδα προέκυψε από μία προβληματική συνεργασία, όπως εξελίχθηκε τουλάχιστον, που είχες με την Αλμίρε Σίτι;
Ναι. Από τη στιγμή που δεν τήρησαν τη συμφωνία τους δεν υπήρχε εμπιστοσύνη πλέον.

• Άρα, επιστροφή στην Ελλάδα, σε μία ομάδα με μεγάλη ιστορία, όπως λες κι εσύ. Σε εμπιστεύονται στον Πανιώνιο;
Ασφαλώς και δεν ήρθα στον Πανιώνιο με την προοπτική ότι θα είμαι βασικός αλλά να πάρω ίσες ευκαιρίες. Θα παλέψω για να γίνω βασικός, έχοντας τη βοήθεια του προπονητή μου που είναι πρώην τερματοφύλακας και που έχει μεγάλες βλέψεις να πετύχει σε αυτό που ξεκίνησε να κάνει. Αναγνωρίζω ότι στον Πανιώνιο είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη και υπάρχει πίεση να είσαι παίκτης αυτής της ομάδος αλλά είναι υγιής πίεση και πιστεύω κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πρέπει να μάθει να ζει κάτω και από τέτοιες συνθήκες. Πιστεύω πως την εμπιστοσύνη την κερδίζεις και δεν σου την προσφέρουν. Αυτό προσπαθώ να πετύχω κι εγώ. Να την κερδίσω…

• Ο Ελευθερόπουλος πώς σε αντιμετωπίζει; Σε βοηθάει;
Ο Ελευθερόπουλος προσπαθεί να περάσει ένα ευρωπαϊκό στυλ σε όλη την ομάδα λόγω του ότι έχει παίξει στο εξωτερικό. Βοηθάει και πιστεύει όλα τα παιδιά που του αποδεικνύουν μέσα από σκληρή προπόνηση ότι θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Το ίδιο ισχύει και για τους τερματοφύλακες. Πολλές φορές μας δείχνει τεχνικές και πώς να τις βελτιώσουμε. Φυσικά και με βοηθάει.

• Αυτή τη στιγμή λογίζεσαι 2ος ή 3ος τερματοφύλακας στον Πανιώνιο;Στο φιλικό με τον Πλατανιά γιατί δεν έπαιξες;
Υπολογίζομαι από 1ος έως 4ος. Αυτό βγαίνει καθημερινά μέσα από την προπόνηση. Φυσικά και θέλω να καθιερωθώ αλλά λόγω του ότι είμαστε όλοι μικροί σε ηλικία πρέπει να έχουμε υπομονή. Στα δύο από τα τρία φιλικά είχα ένα μικρό τράβηγμα που με ταλαιπώρησε και από τον Πανιώνιο ήθελαν να με προφυλάξουν για τη συνέχεια. Με την Πάρμα ένιωσα 100% έτοιμος, γι’ αυτό κι έπαιξα.

• Ο κόσμος έχει την εντύπωση -και αναφέρομαι και στους Χανιώτες- ότι ο Πανιώνιος λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, είναι σε κακή κατάσταση. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Ο κόσμος μπορεί να σχηματίζει διαφορετικές εντυπώσεις, γενικά για όλες τις ομάδες κι αυτό είναι το σωστό κατά ένα μέρος. Η γνώμη του καθενός είναι σεβαστή και έχει κάθε δικαίωμα να την εκφράζει δημοκρατικά. Εμείς οι ποδοσφαιριστές ξέρουμε την κατάσταση της κάθε ομάδας και ό,τι ξέρουμε πρέπει να μένει σ’ εμάς… Εγώ θα πω απλά ότι ο Πανιώνιος είναι ικανός να κάνει την έκπληξη φέτος στο πρωτάθλημα, γιατί υπάρχει τεράστια όρεξη απ’ όλους μας να παίξουμε ποδόσφαιρο.

• Ο στόχος -ή τέλος πάντων η προτεραιότητα του Πανιωνίου- είναι η σωτηρία;
Ναι, είναι η σωτηρία και να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Το κάθε παιχνίδι θα το δούμε ξεχωριστά.

«Αν αποβάλλει τον φόβο ο Πλατανιάς, θα σωθεί»

• Στο φιλικό με τον Πλατανιά, αν και δεν το είδα το παιχνίδι, έμαθα ότι ήταν σα να έπαιζαν δύο ισάξιες ομάδες. Είναι σωστή η πληροφόρησή μου;
Βασικά είδα τον Πανιώνιο να είναι πιο έτοιμος από τον Πλατανιά αλλά είδα και τον Πλατανιά να δημιουργεί ευκαιρίες. Πιστεύω, αυτό είναι λογικό καθώς ο Πλατανιάς βρισκόταν μια εβδομάδα πίσω στο θέμα προετοιμασίας και είχε κάνει ταξίδι 6 ωρών για να έρθει να παίξει. Θα ήταν άδικο να βγάλουμε από τώρα συμπεράσματα.

• Πώς είδες τον Πλατανιά. Κάνε μου μια ανάλυση.
Ο Πλατανιάς ήταν κάπως φοβισμένος, επίτρεψέ μου να σου πω… Και οι ευκαιρίες που έκανε, ήταν θέμα κλάσης των παικτών που έχει μπροστά. Ο Ουκάρ και ο Κάλαϊτζιτς είναι ποδοσφαιριστές με χρόνια εμπειρίας. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα είχε δυσκολίες με την κατοχή της μπάλας και επίσης δύσκολα μπορούσε να την κυκλοφορήσει. Απλά, πιστεύω ότι η ομάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα και πρέπει κάθε ματς να ματώσει για να κερδίσει βαθμό ή βάθους και σε καμία περίπτωση να μην είναι φοβισμένη.

• Πιστεύεις ότι ο Πλατανιάς μπορεί να καταφέρει να σωθεί;
Ο Πλατανιάς είναι μια άπειρη ομάδα αλλά με τις μεταγραφές που έχει κάνει, δείχνει να μπαίνει δυνατά στο θέμα της σωτηρίας, αρκεί αυτοί οι παίκτες να δέσουν μεταξύ τους και να πάρουν αποτελέσματα εξ αρχής… Θέλει μεγάλη προσπάθεια και ακόμα πιο μεγάλη στήριξη από τον χανιώτικο και κρητικό φίλαθλο κόσμο. Το κυριότερο όμως είναι να το πιστέψουν οι ίδιοι οι παίκτες. Πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει κανείς στην Κρήτη τι έχει καταφέρει ο Πλατανιάς και πόσο δύσκολο είναι το φετινό του εγχείρημα.
 
• Οι μεταγραφές και το ρόστερ του, γενικώς, σε πείθουν ότι μπορεί να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος;
Κακά τα ψέματα, οι προσθήκες που έγιναν, είναι καλές. Ο Πλατανιάς πήρε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, με εμπειρία και παραστάσεις. Θα είμαι λίγο επιφυλακτικός, όμως, γιατί δεν ξέρω κατά πόσο γρήγορα θα ´δέσουν´ μεταξύ τους αυτοί οι παίκτες… Μια ομάδα χρειάζεται έναν κορμό και 3-4 προσθήκες συνήθως. Ο Πλατανιάς ξεκινά ουσιαστικά από την αρχή αλλά είναι μια νέα ομάδα και μου φαίνεται λογικό όλο αυτό. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο προπονητής στο θέμα ´δεσίματος´ και ο κύριος Χατζηνικολάου είναι ένας αξιόλογος προπονητής, ο οποίος πιστεύω ότι θα τα καταφέρει.

«Σκληραγωγήθηκα στην Ολλανδία»

• Στον Πανιώνιο τον συζήτησαν τον Πλατανιά όταν παίξατε; Γενικώς ποια είναι η άποψή τους;
Συζητήθηκε σαν όλα τα άλλα παιχνίδια. Σεβόμαστε κάθε αντίπαλο, όποιος κι αν είναι αυτός. Λόγω του ότι ήταν περίοδος προετοιμασίας, προσπαθήσαμε να βγάλουμε κάποια πράγματα μέσα από αυτό το φιλικό και να διεκδικήσουμε τη νίκη, φυσικά. Όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον Πλατανιά στο πρωτάθλημα θα κοιτάξουμε να τον κερδίσουμε με κάθε τρόπο. Το ίδιο θα επιδιώξει και από την πλευρά του ο Πλατανιάς, βέβαια.  

• Τα συναισθήματά σου εκείνη τη στιγμή αν κληθείς να αγωνιστείς, ποια θα είναι;
Το έχω σκεφτεί, δεν στο κρύβω… Πιστεύω ότι τα συναισθήματά μου θα είναι εντελώς διαφορετικά όταν θα παίζουμε εντός και εκτός έδρας. Εκτός έδρας θα συναντήσω το χανιώτικο κοινό και δεν ξέρω πώς θα με αντιμετωπίσουν αλλά θα είμαι πολύ χαρούμενος αν αγωνιστώ και στα δυο παιχνίδια. Μοναδικός μου στόχος θα είναι η νίκη της ομάδας μου. Πάντως τα συναισθήματά μου θα είναι σίγουρα περίεργα.

• Θα σε αντιμετωπίσουμε ως ένα δικό μας παιδί, να είσαι σίγουρος. Πώς ήταν τα χρόνια στην Ολλανδία Κώστα; Δυσκολεύτηκες;
Πέντε χρόνια ακούγονται πολλά, αλλά από τη δική μου πλευρά πέρασαν πολύ γρήγορα. Θεωρώ πως η εμπειρία στην Ολλανδία με βοήθησε να δημιουργήσω τον χαρακτήρα μου και να σκληραγωγηθώ. Αλλά πολλά περισσότερα ακόμη… Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα και άργησα να προσαρμοστώ. Είχα όμως μεγάλη στήριξη από την οικογένειά μου, τον μάνατζέρ μου και τους φίλους μου από την Ελλάδα. Τα τελευταία τρία χρόνια μπορώ να πω ότι ανεξαρτητοποιήθηκα όταν κατάφερα να έχω το δικό μου χώρο και σπίτι. Ήταν μια ωραία περιπέτεια και εμπειρία… Δεν θα σου κρύψω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου, είναι να ξαναφύγω, αν μπορέσω.

• Τρομερή εμπειρία πράγματι… Ήρθες σε άσχημη περίοδο στην Ελλάδα! Σκέφτεσαι, αλήθεια, να ξαναφύγεις;
Άσχημη και δύσκολη περίοδος αλλά είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα οι Έλληνες και όλο αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο ποδοσφαιρικό κομμάτι προωθώντας μικρά παιδιά. Ο χρόνος θα δούμε τι θα μας φέρει. Σκέφτομαι να ξαναφύγω γιατί θέλω να ζήσω κι άλλες εμπειρίες. Το όνειρό μου είναι να αγωνιστώ στην Premier League και μάλιστα είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρω να το ζήσω αυτό το όνειρο!

• Αλήθεια το πιστεύεις για το αγγλικό πρωτάθλημα;
Με πολλή δουλειά και λίγη τύχη, γιατί όχι…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα