Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ετοιμος για διάλογο με τις ΗΠΑ ο Κάστρο

Κούβα
Πρόθυμος να ανοίξει διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά από 50 χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της έναρξης της κουβανικής επανάστασης, στις 26 Ιουλίου.
Ο Κάστρο, που τις δύο τελευταίες χρονιές δεν είχε απευθύνει ομιλία στη συγκεκριμένη εκδήλωση, πήρε αυθόρμητα το μικρόφωνο και εξέφρασε την επιθυμία του για έναρξη συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, πάντα βέβαια υπό τον όρο, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κάθονται και οι δυο σε προεδρικές θέσεις, αφού όπως είπε «δεν είμαστε αποικία τους».
Όπως επεσήμανε, η πρόταση έχει ήδη γίνει μέσω της διπλωματικής οδού ενώ δεν έθεσε περιορισμούς ως προς τη θεματολογία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όποτε θέλουν, είμαστε έτοιμοι».
Όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία συχνά οι ΗΠΑ έχουν κατακρίνει την Κούβα, δήλωσε ότι ευχαρίστως να τα συζητήσει, αρκεί να είναι και εκείνοι έτοιμοι να πράξουν το ίδιο.
Το θέμα αυτό έχει μάλιστα ξαναέρθει την τελευταία εβδομάδα στο προσκήνιο, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του 60χρονου Κουβανού αντιφρονούντος, Οσβάλντο Πάγια. Ο Πάγια, ένας από τους σημαντικότερους πολέμιους τους καθεστώτος Κάστρο, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, το οποίο προκάλεσε διάφορα ερωτηματικά και για το οποίο οι ΗΠΑ αξίωσαν «πλήρεις και διαφανείς έρευνες».
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Χάμερ, δήλωσε ότι και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες, εφόσον όμως η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας διασφαλίσει πρώτα τα δικαιώματα των πολιτών της, επιτρέποντάς τους «να ασκούν τα δικαιώματά τους και να καθορίζουν τη μοίρα τους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα