Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ

Δημοτικός Κήπος
28/06 – 03/07/12
(2011 ΕΓΧ 158’)  
Αστυνομικό θρίλερ, βασισμένο στη μπεστ σέλερ τριλογία του Στιγκ Λάρσον, «Millenium»
Σκην.: Ντέιβιντ Φίντσερ Μουσ.: Τρεντ Ρέζνορ & Άτικους Ρος ΗΘ.: Ντάνιελ Κρεγκ, Ρούνι Μάρα, Κρίστοφερ Πλάμερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Στίβεν Μπέρκοφ, Ρόμπιν Ράιτ, Γιόρικ Βαν Βαγκενίνγκεν, Τζόελι Ρίτσαρντσον, Τζεραλντίν Τζέιμς
Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, κορυφαίος ερευνητής δημοσιογράφος που έχει βρεθεί κατηγορούμενος για δυσφήμηση ενός επιχειρηματία, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς του Χένρικ Βάνγκερ, ενός συνταξιούχου μεγαλοβιομήχανου, η οποία χρονολογείται πριν από 40 περίπου χρόνια. Κι ενώ στην πορεία ο Μπλόμκβιστ ανακαλύπτει πως η μακρά ιστορία της πολυμελούς οικογένειας του Βάνγκερ είναι γεμάτη από έριδες, μίση και ανομολόγητα μυστικά, η Λίζμπεθ Σαλάντερ, μια εκκεντρική χάκερ με εριστική συμπεριφορά και συχνά αντιμέτωπη με το νόμο, αποφασίζει για τους δικούς της λόγους να τον βοηθήσει ώστε να φτάσει την άκρη του νήματος…
Αγγλόφωνη κινηματογραφική μεταφορά, του ομότιτλου με την ταινία μπεστ-σέλερ μυθιστορήματος του Στιγκ Λάρσον. Με οδηγό, τη διασκευή του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη, από τον σεναριογράφο Στίβεν Ζαΐλια, ο Φίντσερ θέτει εξαρχής τον πήχη ψηλά. Ο στόχος είναι να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ‘δεμένος’ και κοντά με την επίπονη προσπάθεια του πρόωρα χαμένου Σουηδού συγγραφέα, δημοσιογράφου και ακτιβιστή, ώστε να ξεσκεπάσει έναν βρώμικο μικρόκοσμο βουτηγμένο στη διαφθορά σε επιχειρηματικό, κοινωνικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Σε αυτόν τον κόσμο ο Φίντσερ καταδύει σταδιακά τους δυο του ήρωες: τον ρεπόρτερ ερευνητή Μίκαελ Μπλόμκβιστ και την αντισυμβατική χάκερ Λίζμπεθ Σαλάντερ.
Εκείνο που ελκύει κυρίως στο χαρακτήρα της Λίζμπεθ, είναι το γεγονός πως, παρόλο που αποτελεί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ως γεγονός από μόνο του, δεν είναι αρκετό για να την καταβάλει ψυχολογικά. Αυτό το μικροκαμωμένο, ανδρόγυνο πλάσμα με τις τόσες διαφορετικές πτυχές στην προσωπικότητά της, κεντρίζει το ενδιαφέρον επί ‘σκηνής’. Ο δυναμισμός και η εντυπωσιακή ικανότητα της Λίζμπεθ να αντεπεξέρχεται με πυγμή και αποφασιστικότητα στα απανωτά χτυπήματα, αποτελούν την πλατφόρμα κατανόησης των λόγων που ο Σ. Λάρσον συνήθιζε να αναφέρει την Πίπη τη Φακιδομύτη ως πηγή έμπνευσης για την ηρωίδα του. Κοινό τους χαρακτηριστικό; Και οι δυο διαθέτουν τον προσωπικό τους κώδικα ηθικής, αλλά και την ροπή στο να εναντιώνονται στους κακούς..  
Η ευστροφία και η ηθική του Μπλόμκβιστ, αρχικά, έρχεται σε αντιπαράθεση  με αυτήν της Λίζμπεθ, μέχρι ο ίδιος να καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης. Προκειμένου να ξεσκεπαστεί η διαφθορά στους κόλπους της κοινωνίας, πρέπει να μπεις με τους ίδιους κανόνες στο ίδιο παιχνίδι, όσο επικίνδυνο κι αν αυτό αποδεικνύεται Δεν πρόκειται να λειτουργήσει απολύτως τίποτε αν δεν παίξεις βρώμικα και δεν επιστρέψεις χρησιμοποιημένο το ίδιο νόμισμα. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο για τους συναδέλφους του στον κόσμο της δημοσιογραφίας.
Η φήμη του τελειομανή Ν. Φίντσερ, επαληθεύεται για ακόμη μια φορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το δημιούργημά του, αφού τίποτε δεν εγκαταλείπεται στην τύχη του. Πλάνα υψηλής αισθητικής και φωτισμοί υπερβολικής ακρίβειας, προσεγμένοι ακόμα και στο τελευταίο κρυφό σημείο, αποτελούν το σκηνικό προφίλ για τους δυο βασικούς του χαρακτήρες, το διάδρομο στον οποίο κτίζεται βήμα – βήμα η ιδιόμορφη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο Μίκαελ και την Λίζμπεθ. Ποικίλες προστριβές και άφθονες δραματικές εξάρσεις, σχέση η οποία, άλλωστε, ήταν και εκείνη που ανέδειξε το βιβλίο του Λάρσον σε κοινωνικό και εκδοτικό φαινόμενο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα