Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξεχωριστή η θέση της Κρήτης

Καθησυχαστική ως προς το Brexit και τους Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία εμφανίζεται η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ που μίλησε στα “Χανιώτικα νέα”, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη.
“Θέλουμε οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν σε χώρες της Ε.Ε. να συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους λίγο-πολύ όπως τώρα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, και προσθέτει ότι για τη Βρετανία «τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα».
Μιλάει με θερμά λόγια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς της Βρετανίας με την Ελλάδα, τονίζει ότι η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Βρετανών και παραμένει πρώτος ελληνικός προορισμός επιλογής διακοπών, ενώ αναφέρεται στις πολύ θετικές εντυπώσεις που της μετέφεραν από την διαμονή τους στην Κρήτη κάποιοι από τους 8.500 Βρετανούς που έχουν επιλέξει να μείνουν μόνιμα στο νησί.
Παράλληλα, η κα Σμιθ εξέφρασε την αισιοδοξία της για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας πως «οι μεγάλες δυσκολίες και αβεβαιότητες των περασμένων ετών τείνουν να ξεπεραστούν καθώς αρχίζουν να διαφαίνονται θετικά σημάδια για την Ελληνική οικονομία».

•Ποιοι είναι οι λόγοι της επίσκεψης που πραγματοποιήσατε στα Χανιά; 
Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Κρήτη, ανέπτυξε ιδιαίτερους δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και με τη Βρετανική Κοινοπολιτεία, ιδιαίτερα, στην περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της Μάχης της Κρήτης, όπου για μια ακόμη φορά Έλληνες και Βρετανοί, βρέθηκαν στην ίδια πλευρά πολεμώντας για την ελευθερία. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου εδώ, θέλω να συμβάλω ώστε να γίνουν οι δεσμοί μας ακόμα ισχυρότεροι. Εδώ στα Χανιά, οφείλω να σταθώ ιδιαίτερα στην περίοδο του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου όπου η άφιξη του Πρίγκιπα της Ελλάδος Γεωργίου ως Ύπατου Αρμοστή στη Σούδα έθεσε σε κίνηση μια μακρά αλυσίδα εξελίξεων που, τελικά, το 1913 οδήγησαν στην Ένωση με την Ελλάδα. Και βέβαια, μια από τις εξελίξεις αυτές ήταν η σύγκρουση του Πρίγκιπα με ένα νεαρό, δραστήριο περί τα πολιτικά δικηγόρο.  Ο νεαρός δικηγόρος θα προκαλούσε την παραίτηση του Πρίγκιπα και θα γινόταν ηγέτης του αγώνα των Κρητικών για ένωση με την Ελλάδα.  Μετά θα γινόταν ηγέτης όλων των Ελλήνων και μεγάλος φίλος της Βρετανίας.  Η τεράστια μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου, είναι μια καθημερινή υπενθύμιση για μένα –που έχω την τύχη να κατοικώ στο σπίτι του– της σημασίας και του βάθους της ιστορικής σχέσης των δύο λαών μας. Αυτοί οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στην Κρήτη, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν εξίσου ισχυροί ως τις μέρες μας.  Συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, σε θέματα μετανάστευσης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αναπτύσσουμε συνεχώς τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις ειδικά στην εκπαίδευση, την έρευνα, τον πολιτισμό και, βεβαίως, στον τουρισμό. Βρέθηκα στα Χανιά για να γνωρίσω από κοντά και να ευχαριστήσω τις τοπικές αρχές για την εξαιρετική συνεργασία σχετικά με τους χιλιάδες Βρετανούς επισκέπτες του νησιού, και να συζητήσουμε από κοινού πώς μπορούμε να ενισχύουμε τους ήδη ισχυρούς δεσμούς μας. Θα  συναντήσω επίσης μέλη της κοινότητας των Βρετανών που ζουν μόνιμα εδώ.

•Ακούσαμε πρόσφατα τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να καλεί τους Έλληνες που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία να μην φύγουν από τη χώρα φοβούμενοι το Brexit. Ωστόσο, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία από μέρους των Ελλήνων για τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί δεδομένου ότι η Μ. Βρετανία είναι μια χώρα που πηγαίνουν πολλοί Έλληνες για να εργαστούν αλλά και για να σπουδάσουν. Πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα τους στη νέα αυτή συνθήκη;
Υπήρξαμε σαφείς από την αρχή ότι τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.  Αποδίδουμε μεγάλη αξία στην ιδιότητα του πολίτη, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.  Δεν θα ζητήσουμε από κανέναν πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε., που αυτή τη στιγμή βρίσκεται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, να εγκαταλείψει τη χώρα.  Θέλουμε οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν σε χώρες της Ε.Ε. να συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους λίγο-πολύ όπως τώρα.  Έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα σε μια σειρά τομέων ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την αβεβαιότητα και στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις φτάσαμε σε συμφωνία ακόμη και στις λεπτομέρειες θεμάτων όπως οι συντάξεις, η φροντίδα υγείας και η κοινωνική ασφάλιση των πολιτών.  Η πρωθυπουργός μας, κυρία Μέι, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχουμε σχεδόν αγγίξει τη συμφωνία στον τομέα αυτό και έχουμε την πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα καθησυχάσει τους κατανοητούς προβληματισμούς τόσο των Ελλήνων στη Βρετανία όσο και των Βρετανών που διαμένουν στην Ελλάδα.

•Tα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα προς την Κρήτη. Τι μπορούμε να περιμένουμε τη νέα σεζόν σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς τουρίστες; Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται πιο ψηλά στις προτιμήσεις τους;
Η Κρήτη έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Βρετανών και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.  Παραμένει πρώτος προορισμός επιλογής διακοπών και ακολουθούν η Κέρκυρα, Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Αθήνα. Με βάση στοιχεία από τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαμε 135.000 αφίξεις Βρετανών στα Χανιά, μια αύξηση 7% από πέρυσι.  Αυτό απηχεί μια συνολική αύξηση του αριθμού σ’ ολόκληρη την Ελλάδα που φέτος υποδέχθηκε 3 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες. Από γενιά σε γενιά, οι Βρετανοί   λατρεύουν την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι θα συνεχίσουν να ανακαλύπτουν   όσα έχει να προσφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για όσους ζητούν είτε χαλάρωση είτε πολυτέλεια είτε περιπέτεια στις διακοπές τους.
•Πέρα από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες σας που έχουν επιλέξει κάποιες περιοχές, όπως ο Αποκόρωνας, για να αγοράσουν ένα σπίτι και να ζήσουν μόνιμα. •Προβληματίζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι από το επικείμενο Brexit; Αλλάζει κάτι ως προς την επιλογή τους;
Πάνω από 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με πολλούς από αυτούς να διαθέτουν εκεί ακίνητη ιδιοκτησία ή να έχουν κάνει οικογένεια και πολλούς άλλους να έχουν αναπτύξει βαθιές ρίζες και δεσμούς με τους τόπους όπου διαμένουν. Χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ορισμένους από αυτούς, που ζουν μόνιμα εδώ στα Χανιά και να συζητήσω μαζί τους τα ζητήματα που πολύ εύλογα τους απασχολούν καθώς και να εξηγήσω την προσέγγιση της Βρετανικής Κυβέρνησης. Η επίτευξη συμφωνίας για το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων αυτών των πολιτών, καθώς και των δικαιωμάτων των 1,2 εκατομμυρίων πολιτών χωρών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο στόχος στον οποίο εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι 27 της Ε.Ε., πασχίζουμε να φτάσουμε γρήγορα στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.  Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να σιγουρευτούν ότι θα πετύχουν έναν ικανοποιητικό διακανονισμό το συντομότερο δυνατόν ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των πολιτών μας, τους οποίους αφορά αυτό το θέμα.  Από τις επαφές μου με Έλληνες πολίτες αλλά και από τις συναντήσεις με μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης συμπεραίνω πως η συμβολή των Βρετανών μονίμων κατοίκων στις τοπικές κοινωνίες εκτιμάται και αναγνωρίζεται δεόντως. Ελπίζω πως αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στη διαδικασία που προσδοκάμε να οδηγήσει σε μια γρήγορη συμφωνία σε αυτή τη βάση.

•Υπάρχει κάποιο σημαντικό αίτημα που να σας έχουν θέσει οι συμπατριώτες σας που ζουν στην Κρήτη; Κάποιο σοβαρό πρόβλημα που να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να χρειάζεται λύση;  
Το αντίθετο.  Οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην Κρήτη, περίπου 8.500 άνθρωποι, είναι στο σύνολό τους, πολύ καλά ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, με πολλούς απ’ αυτούς να μιλούν πολύ καλά Ελληνικά και να συνεισφέρουν πλήρως στη ζωή της κάθε τοπικής κοινωνίας.   Οι Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι που συνάντησα και συνομίλησα εδώ μου μίλησαν πολύ θετικά για το πώς τους έχουν υποδεχτεί και τους υποστηρίζουν οι Έλληνες γείτονές τους. Έχουν βεβαίως τις ανησυχίες τους μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά αυτές είναι ανησυχίες και ερωτήματα που θέτουν και όσοι άλλοι Βρετανοί πολίτες ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Βρετανική Πρεσβεία και το προξενικό μας δίκτυο προσεγγίζουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες ώστε να ακούσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς των Βρετανών κατοίκων, να τις μεταφέρουν στο Λονδίνο και να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι ενημερώνονται εγκαίρως για τα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο.

•Επί 8 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται βυθισμένη σε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Ποια είναι η δική σας αίσθηση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα;
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν αντέξει στους ώμους τους ένα τεράστιο φορτίο και έχουν κάνει μεγάλες θυσίες ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων ανάκαμψης. Πιστεύω ότι, με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και των κυβερνήσεών του και με την αλληλεγγύη των εταίρων της Ελλάδας, οι μεγάλες δυσκολίες και αβεβαιότητες των περασμένων ετών τείνουν να ξεπεραστούν καθώς αρχίζουν να διαφαίνονται θετικά σημάδια για την Ελληνική οικονομία. Συμφωνώ ότι οι ξένες επενδύσεις έχουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανάκαμψη και στόχος μας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας, με την Πρεσβεία να εργάζεται για τη σύνδεση Βρετανών επενδυτών   με τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.   Οι συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει σήμερα την Ελλάδα ως ένα σημαντικό εταίρο και σύμμαχο με μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας και ανάπτυξης της σχέσης μας στη ναυτιλία, τις υπηρεσίες, τις νεοπαγείς επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και, βέβαια, την κοινή μας άμυνα και ασφάλεια.   Αλλά το σπουδαιότερο κοινό μας κεφάλαιο είναι οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ μας.   Είμαστε θαλασσινοί, έμποροι και ταξιδιώτες που γνωριζόμαστε καλά και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο.   Πιστεύω ότι το μέλλον της Ελλάδας και της σχέσης μας θα είναι λαμπρό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα