Μουσείο Τυπογραφείας

Ξεχασμένη η παραλία της “Χονολουλού”

Να στρέψουν οι Αρχές την προσοχή τους στην παραλία της “Χονολουλού” ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής καταγγέλλοντας φαινόμενα ανομίας και εγκατάλειψης.

  • Ο Δήμος έχει αφήσει στη φθορά του χρόνου το οίκημα που βρίσκεται πάνω από την παραλία και το οποίο του έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο.
  • Το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί για να αποτρέπει την πρόσβαση στην άκρη του γκρεμού έχει παραβιαστεί
  • Η μεγάλη τσιμεντένια πλάκα που είχε τοποθετηθεί για να ανακόψει την ορμή των κυμάτων έχει γίνει κυριολεκτικά κομμάτια.
  • Κάποια από αυτά τα κομμάτια μπετό έχουν μεταφερθεί από την κακοκαιρία πολλά μέτρα μακριά από το σημείο συνθέτοντας μια άσχημη εικόνα.
  • Δέντρα που οι ρίζες τους έχουν αποκαλυφθεί, κρέμονται ουσιαστικά πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων που επισκέπτονται την παραλία.
  • Περίοικοι καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο όρυγμα αποτελεί έργο κάποιου ή κάποιων ανθρώπων που έχουν κάνει κατάληψη στον δημόσιο χώρο.
  • Παρεμβάσεις παρατηρούνται και στην μικρή παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στο Κουμ Καπί και τη «Χονολουλού».

O φωτογραφικός φακός των «Χ.ν.» βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε εικόνες ντροπής αλλά και προβλήματα που ζητούν επιτακτικά λύση, ενώ χαρακτηριστικά είναι όσα περιγράφονται σε σχετική επιστολή κατοίκων προς τα “Χ.ν.” (δείτε εδώ).
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της διάβρωσης της ακτής κάτω ακριβώς από το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο των Αεροπόρων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια παρότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Άνθρωποι της περιοχής μας έλεγαν ότι το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί για να αποτρέπει την πρόσβαση στην άκρη του γκρεμού έχει παραβιαστεί και συχνά παιδιά ή και ανυποψίαστοι πολίτες πλησιάζουν στα σημεία που είναι επικίνδυνα (φωτ. 1). Κίνδυνο διατρέχει βεβαίως και το μνημείο καθώς το έδαφος υποχωρεί σταθερά προς το μέρος του δρόμου.
Αποκαρδιωτική όμως είναι και η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της παραλίας στην περιοχή κάτω από το μνημείο. Η μεγάλη τσιμεντένια πλάκα που είχε τοποθετηθεί (χωρίς καμία σοβαρή μελέτη) για να ανακόψει την ορμή των κυμάτων όχι μόνο έχει καταρρεύσει αλλά πλέον έχει γίνει κυριολεκτικά κομμάτια (φωτ. 2). Μάλιστα, κάποια από αυτά τα κομμάτια μπετό έχουν μεταφερθεί από την κακοκαιρία πολλά μέτρα μακριά από το σημείο συνθέτοντας μια άσχημη εικόνα (φωτ. 3).
Την ίδια στιγμή, δέντρα που οι ρίζες τους έχουν αποκαλυφθεί, κρέμονται ουσιαστικά πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων που επισκέπτονται την παραλία αποτελώντας μια διαρκεί απειλή για την ασφάλειά τους (φωτ. 4).
Στην αισθητική υποβάθμιση της παραλίας συμβάλει, μεταξύ άλλων, και το αυτοσχέδιο όρυγμα που έχει δημιουργήσει κάποιος για τα νερά από τον αγωγό ομβρίων υδάτων που καταλήγει στην παραλία. Πρόκειται για ένα σημείο όπου εγκλωβίζονται και λιμνάζουν τα νερά και μαζί με αυτά πολλά σκουπίδια (φωτ. 5).
Οι περίοικοι καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο όρυγμα αποτελεί έργο κάποιου ή κάποιων ανθρώπων που έχουν κάνει κατάληψη στον δημόσιο χώρο, τοποθετώντας αυτοσχέδιες κατασκευές, περιφράζοντας την παραλία και παρεμβαίνοντας αυθαίρετα σε αυτήν (φωτ. 6).
Το ίδιο φαινόμενο επισημαίνουν ότι παρατηρείται και στην μικρή παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στο Κουμ Καπί και τη “Χονολουλού” (φωτ. 7) και ζητούν από τις Αρχές να παρέμβουν.
Την ίδια στιγμή, ο Δήμος έχει αφήσει στη φθορά του χρόνου το οίκημα που βρίσκεται πάνω από την παραλία και το οποίο του έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο. Πρόκειται για ένα κτίσμα σε κακή κατάσταση το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια (φωτ. 8). Δεν πρόκειται βέβαια για τη μοναδική πολεοδομική «παραφωνία» στην περιοχή που συμβάλει στην αισθητική υποβάθμισή της…

1 σχολιο

  • [coba] ~ ~ ~ Απάντηση

    Χρόνια τώρα η περιοχή της Χονολουλου είναι στο ελεος του Θεου….απαιτείται μελετη ωστε να διαμορφωθει η παραλια κ η περιοχή ως συνέχεια του Ενετικου λιμανιού του Κουμ Καπι…..ειδικά τώρα που η Ελ. Βενιζέλου μαζί με την Μαν.Κουνδουρου θα οδηγουν στο νέο Αρχαιολογικο Μουσειο των Χανιων κ στο Μουσειο-οικια Ελ. Βενιζέλου πληθος επισκεπτών….μια μελλοντικη Δημοτικη Αρχη ας δει σοβαρα τα ζητήματα της Χαλεπας μετά την περιοχη του Ενετικου λιμενα θα αποτελεσει την βιτρινα της τουριστικης κινησης της πολης των Χανίων!!!!!!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.