Μουσείο Τυπογραφείας

Το θαύμα του ελαιολάδου και της ελιάς

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΥΡΙΤΣΑΚΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ – ΚΥΡΙΤΣΑΚΗ

Χαρά και τιμή μου που γράφω, έστω, δύο λόγια για το υπέροχο βιβλίο, τον τίτλον και τους συγγραφείς που προαναφέραμε και με υπότιτλο «οτιδήποτε θέλουμε να ξέρουμε για το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και για την χρησιμοποίηση του ελαιολάδου στη διατροφή».
Γνωστός ο αγαπητός συγγραφέας και Κισαμίτης κ. Απόστολος Κυριτσάκης, προσοντούχος με τεράστια προσφορά στα Γράμματα και μάλιστα της ειδικότητάς του. Αδελφός του επίσης καταξιωμένου επιστήμονος κ. Δημητρίου, τ. αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο συγγραφέας κ. Αποστολος Κυριτσάκης άριστος γεωπόνος, Αμερικανικό Master και διδακτορικό. Τέως διευθυντής της Σχολής Τροφίμων και Διατροφής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Και τώρα δεν παύει να γράφει και να δίνει διαλέξεις.
Στο βιβλίο αυτό, πέραν από τα ενδιαφέροντα στοιχεία για την προέλευση και την εξάπλωση του δέντρου της ελιάς στο πέρασμα των αιώνων, δίδονται πολύτιμες και λεπτομερείς πληροφορίες για τη συγκομιδή, την επεξεργασία, τη διατήρηση και τη χρήση του ελαιολάδου. Καθένας μπορεί και δικαιούται να γνωρίζει και να μάθει κάτι για το θαυμάσιο αυτό προϊόν. Ο δρ κ. Κυριτσάκης, αναφέρει στο προλόγισμά του ο καθηγητής Walter C. Willett, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, «μας προσφέρει ως δώρο το βιβλίο αυτό για την ελιά και το ελαιόλαδο που αποτελούν το κέντρο της δουλειάς του σε όλη του τη ζωή».
Τα εντυπωσιακά οφέλη από το ελαιόλαδο, όταν συγκρίνεται με ζωτικά λίπη που χρησιμοποιούνται κυρίως στις βόρειες χώρες, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια σ’ αυτό το βιβλίο. Και, όπως αναφέρει ο ίδιος κ. καθηγητής Willett, «ο κόσμος της παγκόσμιας διατροφής έχει μάθει από την εμπειρία της διατροφής της Ελλάδος, και ειδικότερα της Κρήτης, που εφαρμοζόταν στο παρελθόν και δυστυχώς εγκαταλείφθηκε σήμερα». Πολλές λεπτομερείς μελέτες, που παρατίθενται στο βιβλίο, επιβεβαιώνουν τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας, αλλά ο πυρήνας της είναι το ποιοτικό ελαιόλαδο, τονίζεται στο βιβλίο.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται, επίσης, και ειδικό κεφάλαιο με μία σειρά από απλές συνταγές που αφορούν τις χρήσεις του ελαιολάδου και του καρπού της ελιάς χρήσιμες για μία εργαζόμενη οικογένεια, γραμμένες με την γνώση, την εμπειρία και το ξεχωριστό μεράκι της κας Ελευθερίας Καραμεσίνη – Κυριτσάκη. «Είμαι σίγουρος»καταλήγει στο προλόγισμά του ο καθηγητής Willett «ότι θα αισθανθείτε την ζεστή προσωπικότητα της κας Κυριτσάκη, καθώς θα διαβάζετε το βιβλίο, αυτό και θα απολαμβάνετε τα υπέροχα πιάτα που περιγράφονται».
Τα πλεονεκτήματα του βιβλίου αυτού περιγράφονται επίσης σε δύο ακόμη προλογίσματα, αυτό του καθηγητή Stan Kailis από το Πανεπιστήμιο Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας και από τον κ. Νικόλαο Σκουλά π. Γεν. Γραμματέα Τουρισμού.
Να σημειώσομε ότι το εκλεκτό, και πάντα επίκαιρο αυτό βιβλίο, έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά με ευρύτερη κυκλοφορία.
Από καρδίας συγχαίρομε τον εκλεκτό συγγραφέα και άνθρωπο κ. Απόστολο Κυριτσάκη με την ευχή να έχει υγεία και επί έτη πολλά να συνεχίσει την πολύτιμη προσφορά του”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.