Μουσείο Τυπογραφείας

Το 1ο Γενικό Λύκειο στo “World of Work”

Για τα επόμενα δύο χρόνια το σχολείο μας λαμβάνει μέρος σαν σχολείο εταίρος σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “The World of Work” , που όπως αναφέρει και ο τίτλος είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το οποίο θα μάθουμε όσα πιο πολλά μπορούμε για τον αυριανό κόσμο της εργασίας και το επαγγελματικό μας μέλλον.
Σε ένα κόσμο που έχει «μικρύνει» με τα σύγχρονα μέσα της επικοινωνίας και της Πληροφορίας οι μεταβολές είναι ραγδαίες και πολλές. Στη προσπάθεια αυτή με το πρόγραμμα προσπαθούμε να μάθουμε τις ανάγκες , τις προοπτικές , τις προϋποθέσεις για το εργασιακό μας μέλλον. Στο συγκεκριμένο  πρόγραμμα    συμμετέχουν σχολεία από τις  εξής χώρες: Σλοβενία (σχολείο συντονιστής)  , Σουηδία, Φινλανδία,  Πορτογαλία ,Ισπανία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος 6 μαθητές και μαθήτριες οι   Θοδωρής Βασίλειου , Αργυρώ Μπατζάκη  Γιάννης Καλογεράκης, Νίκη Πετράκη, Λίνα Σημαντηράκη, Ελένη Τζινευράκη , της Α΄ τάξης , του 1ου Γεν Λυκείου Χανίων επισκέφτηκαν το Πόρτο της Πορτογαλίας.
Το σχολείο που μας φιλοξένησε σε αυτή την πρώτη συνάντηση εργασίας  βρισκόταν στο Motosinhos του Πόρτο στην Πορτογαλία. Το σχολείο E.Secundária João Gonçalves Zarco  έχει 1600 μαθητές από 12  εως 18 αλλά και τμήματα Επσερινών σχολείων αλλά και Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας (ενηλίκων). Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες  μαθητών. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντες τους να γνωρίσουν νέους φίλους και να μάθουν για άλλες  σηνήθειες, τρόπους σκέψης , αντιμετώπισης της καθημερινότητας κα.  Για την εμπειρία μας αυτή  μίλησαν οι μαθητές. Ο Θοδωρής  επισήμανε τα εξής «Εγώ προσωπικά εμένα στο Rio Tinto περίπου 15 λεπτά μακριά από το σχολείο . Εκεί μπορέσαμε και μάθαμε αρκετά πράγματα σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα στην Πορτογαλία  και γενικότερα τη  καθημερινή ζωή τους. Επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο του Πόρτο  που φημίζεται για πολλά ανάμεσα στα οποία είναι η Αρχιτεκτονική σχολή και η σχολή Μηχανικών  επίσης εντυπωσιαστήκαμε από το  Ceiia (Κέντρο έρευνας και καινοτομίας  Κέντρο που σχεδίασε το αεροσκάφος Embraer) . Τα παιδιά με τα οποία συναντιόμασταν κάθε μέρα για παρά πολλές ώρες ήταν χαρούμενα κι αρκετά φιλόξενα. Οι οικογένειες τους επίσης ήταν πολύ καλές και φιλόξενες. Η πόλη ήταν πολύ ωραία με εκπληκτική  αρχιτεκτονική.  Ακόμα κάτι τελευταίο που μου άρεσε ήταν η παραλιακή ζώνη στο Πόρτο με αυτήν την αξιολάτρευτη αρχιτεκτονική και τις τρομερές γέφυρες . Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω το εκπληκτικό τους κρασί του οποίο ήταν πολύ γευστικό και δεν θα μπορούσα να μην το γευτώ και να μην το αγοράσω.» Επίσης η Λίνα που ταξίδεψε και αυτή στην Πορτογαλία αναφέρει τα εξής: «Αυτό το ταξίδι ήταν ένα δώρο για μένα.  Αν μπορούσα θα ζούσα ξανά κάθε λεπτό κάθε στιγμή από αυτό το ταξίδι. Πριν πάω στο Πόρτο σκεφτόμουν μόνο το ταξίδι και το τι θα δω δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό και ό,τι  αυτό που θα με εντυπωσίαζε περισσότερο  δεν θα ήταν τα μέρη που είδα αλλά αυτά που ένοιωσα και τις νέες φιλίες που έκανα. Την νέα οικογένεια που έκανα… ERASMUS FAMILY.»
Η Αργυρώ τόνισε επίσης ότι «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε πρόγραμμα Erasmus και μπορώ να πω ότι είναι καταπληκτική εμπειρία. Μέσα από το ταξίδι που έκανα στην Πορτογαλία, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέους πολιτισμούς και να έρθω σε επαφή με παιδιά άλλων χωρών. Οι μέρες στην Πορτογαλία πέρασαν πολύ γρήγορα, καθώς κάθε μέρα  κάναμε και κάτι διαφορετικό, άλλες μέρες κάναμε δραστηριότητες στο σχολείο και άλλες εξερευνούσαμε την πόλη. Επίσης και το σχολείο των Πορτογάλων μαθητών ήταν πολύ ωραίο! Όμως εμένα πιο πολύ μου άρεσε ότι τα παιδιά δεν είχαν μαθήματα για το σπίτι. Αυτή γενικά η εμπειρία για εμένα ήταν πολύ ξεχωριστή και ευχαρίστως θα την ξανά ζούσα από την αρχή.» Τέλος η Ελένη εμφανώς ενθουσιασμένη επισημάνει ότι «Το ταξίδι μας στην Πορτογαλία από το πρόγραμμα Erasmus, μου προσέφερε μια από τις ωραιότερες εμπειρίες στην ζωή μου. Αρχικά γιατί είδα όμορφα μέρη, διαφορετικά από την Ελλάδα. Αλλά και γιατί γνώρισα ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία και έθιμα από τα δικά μου. Πλέον έχω φίλους  σε κάθε γωνία της Ευρώπης  που ανυπομονώ να συναντήσω και πάλι» .
Κλείνοντας  οι μαθητές εκφράζουν  ένα μεγάλο ευχαριστώ  στο Διευθυντή του σχολείου κ. Ηλία Πιτσιλαδή, στον Σύλλογο Διδασκόντων  και στους   συνοδούς  καθηγητές  κ. Κούρτη Σπύρο , ο συντονιστής της ελληνικής ομάδας και στον  κ. Βουτσαδάκη Λευτέρη που ήταν μαζί μας σε αυτό το ωραίο ταξίδι με τις αξέχαστες εμπειρίες.

Για τους μαθητές
Λίνα Σημαντηράκη, Ελένη Τζινευράκη, Αργυρώ Μπατζάκη, Νίκη Μετράκη, Θοδωρής Βασιλείου, Γιάννης Καλογεράκης.
Α΄τάξη 1o Γενικό Λύκειο Χανίων

Η σελίδα http://users.sch.gr/alkmel/WoW/index.htm

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.