Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ταξιδεύοντας στον Λεβάντε

1Ανοιξε τις πύλες της το Σάββατο το βράδυ η 5η έκθεση βιβλίου στο ενετικό λιμάνι πίσω από το Γιαλί Τζαμί. Δεκατρία βιβλιοπωλεία της πόλης, με χιλιάδες τίτλους που καλύπτουν όλων των ειδών τις θεματικές ενότητες από όλους τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους, υπόσχονται στους βιβλιόφιλους κάθε ηλικίας μοναδικά ταξίδια. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Χανιώτισσας συγγραφέα Νίκης Τρουλλινού «Με θέα στον Λεβάντε» (εκδ. Κέδρος).
H αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται ώστε κάθε χρόνο η έκθεση που διοργανώνεται από τον Δήμο και τους βιβλιοπώλες των Χανίων να παρουσιάζεται βελτιωμένη.
«Φέτος συμμετέχουν 13 βιβλιοπωλεία αλλά του χρόνου πιστεύουμε ότι θα είναι όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης», σημείωσε η κα Περράκη και συμπλήρωσε: «Σε μια εποχή που η σκέψη διαδίδεται εύκολα αλλά οι μηχανισμοί άγνοιας και ημιμάθειας ίσως είναι περισσότεροι θα πρέπει να επαναπροκηρύσσουμε την πίστη μας στο βιβλίο ως φορέα γνώσης και ένα τρόπο να βλέπουμε καλύτερα μέσα μας και γύρω μας και να απαντάμε στα κοινωνικά και πολιτικά “γιατί”».
Η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού μιλώντας για το καινούριο της βιβλίο με τίτλο «Με θέα στον Λεβάντε» επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο με αφηγήματα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στις χώρες της Μέσης Ανατολής. «Είναι ιστορίες, πρόσωπα και πράγματα, που συγκέντρωσα μέσα από πολλά ταξίδια τα τελευταία 24 χρόνια», ανέφερε η κα Τρουλλινού, ενώ ερωτηθείσα για το μέλλον γενικότερα των βιβλίων δήλωσε αισιόδοξη: «Πάντα γκρινιάζουμε και μουρμουρίζουμε αλλά πάντα το βιβλίο αντέχει. Με τα πάνω και τα κάτω του. Αν σκεφτείτε ότι μέσα στην κρίση το βιβλίο συνεχίζει, εκδίδεται και αγοράζεται νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια πιο θετική ματιά για το μέλλον του».
Η εκπαιδευτικός Βαγγελιώ Σερδάκη – Χιωτάκη μιλώντας για το “Με θέα στον Λεβάντε” τόνισε ότι πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό βιβλίο «ιστορίας, μνήμης, τόπου και χρόνου». «Μας πηγαίνει στον Λεβάντε και συγχρόνως μας πισωγυρίζει στον τόπο μας. Μας πετάει στο παρελθόν και ξανά στο παρόν. Καταργεί σύνορα και μας γνωρίζει μια ανθρωπογεωγραφία μέσα από μικρά αφηγήματα, άλλα πιο σύντομα και άλλα εκτενέστερα, ως ένα άνοιγμα ψυχής και συγχρόνως μια περιδίνηση στην ιστορία», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κα Σερδάκη – Χιωτάκη και υπογράμμισε ότι ο «καμβάς» για το νέο συγγραφικό εγχείρημα της Χανιώτισσας συγγραφέα είναι η ίδια η λογοτεχνία και ο κόσμος των βιβλίων που κουβαλάει η δημιουργός.
Η εκπαιδευτικός Μαρία Βαγιωνάκη ανέφερε ότι το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στην καθ’ ημάς ανατολή, τον Λεβάντε. «Μιλάμε για ένα βιβλίο στοχαστικών περιπλανήσεων και πολλών στοχαστικών προσαρμογών, όπως λέει κι ο μεγάλος Αλεξανδρινός τον οποίο επικαλείται σε πολλές σελίδες η Νίκη και ο οποίος μαζί με τον Σεφέρη και τον Τσίρκα είναι οι κυριότερες λογοτεχνικές της αναφορές», τόνισε η κα Βαγιωνάκη και συμπλήρωσε ότι στα 31 αφηγήματα του βιβλίου που αποτέλεσαν τον καρπό 11 ταξιδιών ο αναγνώστης θα συναντήσει και κάτι από τον ελλαδικό χώρο. «Από τα βιώματα και τις μνήμες, μέχρι τις αναγνώσεις και τις ερμηνείες της ιστορίας παντού βρίσκεται ένας στοχασμός στην ιστορία, πέρα από την ταυτότητα», υπογράμμισε η κα Βαγιωνάκη και συμπλήρωσε ότι «το βιβλίο θα μπορούσε να ιδωθεί ως μια οικουμενική ματιά σε ένα συγκεκριμένο τοπίο που περικλείει μέσα του πολλά τοπία και τόπους».
Να σημειώσουμε ότι η έκθεση βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου, ενώ η επόμενη παράλληλη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου, όπου θα  παρουσιαστεί το βιβλίο «Φεύγει – έρχεται» των Αννας και Μάνου Κοντολέων (εκδ. Καλειδοσκόπιο).

ΦΩΤΟ ΛΙΛΑ ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ DSCN0181Παρουσίαση βιβλίου Λίλας Τρουλινού
Παρουσίαση του βιβλίου της Λίλας Τρουλινού: “Στον κάμπο στροβιλίζονται τ’ αγκάθια” (εκδόσεις Περισπωμένη, 2016), θα γίνει αύριο Τρίτη 8 στις 9 μ.μ. στην 5η Έκθεση Βιβλίου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βαρβάρα Περράκη, η Γεωργία Ξερογιαννάκη και η συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης.
Ήρωες στη νουβέλα της Λίλας Τρουλινού είναι 12 μαθητές του Γυμνασίου και η καθηγήτριά τους. «Το σχολικό περιβάλλον αποτελεί το πρόσχημα, το έναυσμα για να θιγούν ζητήματα ακανθώδη, όπως το πρόβλημα του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της ξενοφοβίας και του αναβιωμένου εθνικισμού στην κοινωνία μας. Τα παιδιά δρουν κυρίως εκτός σχολείου και είναι παρασυρμένα σε ένα ρατσιστικό μίσος που έχουν εμφυσήσει μέσα τους οι ενήλικες. Η παράλογη βία των ενήλικων εισβάλλει απότομα στον γεμάτο θαύματα και μαγεία κόσμο των παιδιών και τον διαλύει. Το σχολείο δεν μπορεί να αναχαιτίσει από μόνο του το μίσος που έρχεται από την κοινωνία, ούτε να θεραπεύσει το έλλειμμα ανθρωπιάς και καλλιέργειας. Από αυτό άλλωστε το έλλειμμα γεννιούνται φαινόμενα όπως ο ρατσισμός. Το σχολείο είναι ανήμπορο, όταν στην κοινωνία υπάρχει η απαξίωση της μόρφωσης. Οι καθηγητές όμως με τον ρομαντισμό τους και την καλή τους διάθεση δίνουν τον αγώνα τους για να διαφυλάξουν την αθωότητα των μαθητών τους και να τους προσφέρουν τα αγαθά της μόρφωσης και της κριτικής σκέψης».
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
«Μεταξύ ποίησης και πεζού λόγου, με μια σχεδόν αταξινόμητη γραφή, η Λίλα Τρουλινού, με την πρώτη της νουβέλα «Στον κάμπο στροβιλίζονται τ’ αγκάθια», δημιουργεί ένα παλίμψηστο κείμενο, ένα λογοτεχνικό αίνιγμα πάνω στην εξαχρείωση του ανθρώπου και το στυγερό έγκλημα. Η λύση του αινίγματος μας οδηγεί σταθερά πίσω στα σχολικά θρανία, στη σχέση με τους γονείς και τους δασκάλους, αλλά  και ακόμα πιο πίσω, στα πάντα νωπά και αγιάτρευτα τραύματα της παιδικής ηλικίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα