Μουσείο Τυπογραφείας

Στην τελική ευθεία οι ρυθμίσεις οφειλών

Τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρουν σε λίγες μέρες οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Θα προηγηθεί όπως όλα δείχνουν αυτή των Ταμείων και θα ακολουθήσει η ρύθμιση της εφορίας η οποία θα έχει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Ουσιαστικά ο υπουργός Ε. Τσακαλώτος, προανήγγειλε μία ρύθμιση για όσους χρωστούν στην εφορία, η οποία δεν θα είναι οριζόντια όπως στο παρελθόν και όπως προαναφέρθηκε θα διαφοροποιείται από αυτή των Ταμείων, η οποία θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείστηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με στόχο την «εκκαθάριση» του μητρώου οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Βάσει του σχεδιασμού, θα αφορά τόσο τους επιχειρηματίες – εργοδότες με χρέη προς το πρώην ΙΚΑ που αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, όσο κυρίως τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, ύψους 16 δισ. ευρώ. Αυτούς αφορά, άλλωστε, και η διαδικασία του επανυπολογισμού των οφειλών, που οδηγεί ακόμη και σε σημαντικό «κούρεμα» της αρχικής οφειλής.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αθηναικά μέσα ενημέρωσης, η πρόβλεψη αυτή «πέρασε» χωρίς έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, καθώς εκτιμήθηκε ότι η μείωση των εισφορών θα επηρεάσει και το ύψος της μελλοντικής σύνταξης. Μεταξύ αυτών, άλλωστε, βρίσκονται και οι περίπου 70.000 μη μισθωτοί που ενώ πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.