Μουσείο Τυπογραφείας

Πρόγραμμα και για νέες δυνατότητες στις ασύρματες επικοινωνίες

Νέες δυνατότητες στον χώρο των ασύρματων επικοινωνιών αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμα πρόγραμμα του ΙΤΕ.
Συγκεκριμένα το ερευνητικό έργο VISORSURF, υπό το συντονισμό του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει πρωτότυπα υλικά, τις λεγόμενες Υπερ-επιφάνειες,  με προγραμματιζόμενη ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά, δηλαδή με δυνατότητα ανίχνευσης και διαχείρισης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προσκρούουν σε αυτές, με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού.
Στην 5η συνάθροιση συνεργατών στη Λεμεσό της Κύπρου, παρουσιάστηκε σημαντική πρόοδος στην κατασκευή Υπερ-επιφανειών με μεταβαλλόμενη συχνότητα λειτουργίας, και μάλιστα στην ιδιαίτερα απαιτητική ζώνη υπερ-υψηλών συχνοτήτων, χρησιμοποιώντας νέα υλικά όπως το γραφένιο.
Οπως ανακοίνωσε το ΙΤΕ, στην πράξη, τα χαρακτηριστικά αυτά αναμένεται να επιτρέψουν νέες δυνατότητες στον χώρο των ασύρματων επικοινωνιών. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα που δεν εξασθενούν επιτρέποντας την ασύρματη φόρτιση συσκευών σε μεγάλη απόσταση καθώς και ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, έξυπνοι τοίχοι με επικάλυψη Υπερ-επιφανειών που απορροφούν επιλεκτικά και δυναμικά παρεμβολές αποκλείοντας την πρόσβαση σε κακόβουλες πηγές, είναι μερικές από τις δυνατότητες που ερευνούν οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες.
Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ στα πλαίσια του Ορίζοντα Η2020 και το πρόγραμμα FETOPEN-RIA (GA EU no. 736876), με συνολική χρηματοδότηση 5,7 εκ. Ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του έργου: www.visorsurf.eu

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.