Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πρόγραμμα και για νέες δυνατότητες στις ασύρματες επικοινωνίες

Νέες δυνατότητες στον χώρο των ασύρματων επικοινωνιών αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμα πρόγραμμα του ΙΤΕ.
Συγκεκριμένα το ερευνητικό έργο VISORSURF, υπό το συντονισμό του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει πρωτότυπα υλικά, τις λεγόμενες Υπερ-επιφάνειες,  με προγραμματιζόμενη ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά, δηλαδή με δυνατότητα ανίχνευσης και διαχείρισης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προσκρούουν σε αυτές, με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού.
Στην 5η συνάθροιση συνεργατών στη Λεμεσό της Κύπρου, παρουσιάστηκε σημαντική πρόοδος στην κατασκευή Υπερ-επιφανειών με μεταβαλλόμενη συχνότητα λειτουργίας, και μάλιστα στην ιδιαίτερα απαιτητική ζώνη υπερ-υψηλών συχνοτήτων, χρησιμοποιώντας νέα υλικά όπως το γραφένιο.
Οπως ανακοίνωσε το ΙΤΕ, στην πράξη, τα χαρακτηριστικά αυτά αναμένεται να επιτρέψουν νέες δυνατότητες στον χώρο των ασύρματων επικοινωνιών. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα που δεν εξασθενούν επιτρέποντας την ασύρματη φόρτιση συσκευών σε μεγάλη απόσταση καθώς και ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, έξυπνοι τοίχοι με επικάλυψη Υπερ-επιφανειών που απορροφούν επιλεκτικά και δυναμικά παρεμβολές αποκλείοντας την πρόσβαση σε κακόβουλες πηγές, είναι μερικές από τις δυνατότητες που ερευνούν οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες.
Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ στα πλαίσια του Ορίζοντα Η2020 και το πρόγραμμα FETOPEN-RIA (GA EU no. 736876), με συνολική χρηματοδότηση 5,7 εκ. Ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του έργου: www.visorsurf.eu


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα