Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πώς προετοιμάζουμε το χωράφι για να φυτέψουμε πατάτες;

Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι, είναι σωστό να απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων φυτών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, δηλαδή των σολανωδών, όπως (ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά) στο ίδιο χωράφι, καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και έντομα. Κατά τη φύτεμα της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Για να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αποδοτική παραγωγή, ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Θα πρέπει να γνωρίουμε ότι η καλλιέργεια της πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού, ειδικά σε αποθέματα καλίου. Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστών μεταξύ των φυτών.

Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση;
Η μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται όταν τα φυτά μας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Επειδή όμως οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά, ένα ενδεικτικό σύμπτωμα είναι όταν κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή πέφτουν τα φύλλα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά μας έχουν μεγαλώσει σε βαθμό που πλέον δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά στη συγκεκριμένη γλάστρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους. Άλλη μία σαφής ένδειξη ανάγκης για μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Αν το φυτό που χρειάζεται μεταφύτευση είναι ανθισμένο, προτιμούμε να το μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ειδικά τα φυτά με λουλούδια που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια τα οποία συνήθως είναι πλήρως ανεπτυγμένα και ανθισμένα, χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλάστράκι που βρίσκονται.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται και ανθοφορεί η γκαϊλάρδια;
Η γκαϊλάρδια είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι με χαρακτηριστικό πρασινο-γκρι φύλλωμα και πανέμορφα άνθη που θυμίζουν μαργαρίτες σε αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί χρώματος. Η γκαϊλάρδια χαρακτηρίζεται από πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Κατάγεται από την Αμερική και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ηλίανθο με αρκετές ποικιλίες, άλλες ετήσιες και άλλες πολυετείς και ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 30-90 εκατοστών. Η γκαϊλάρδια αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε παρτέρι, σε βραχόκηπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το φυτό της γκαϊλάρδιας δίνει μία αίσθηση αγριολούλουδου στον κήπο μας και παράλληλα συγκαταλέγεται στα φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και πουλιά. Η γκαϊλάρδια χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία της. Θέλει ελαφρύ και αμμώδες έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση, καθώς τα νεαρά φυτά γκαϊλάρδιας είναι ευαίσθητα στην υπερβολική υγρασία. Για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με νότια έκθεση και σχετικά προφυλαγμένα, καθώς είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς βοριάδες.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα