Μουσείο Τυπογραφείας

Πολιτικές ευθύνες

Oσες φορές εμφανιζόταν κάποιο σκάνδαλο, το παρουσίαζαν ως το μεγαλύτερο, μέχρι να ‘ρθει κάποιο άλλο, να το πουν πιο μεγαλύτερο απ’ το προηγούμενο. Τι ήταν του “Κωσκοτά”, της “Ζήμενς”, των “εξοπλιστικών”; Εθεωρούντο καταστροφικά και ζημιογόνα. Της “Novartis” είναι το κορυφαίο, το μέγα, δεν υπάρχει προηγούμενο, λένε!
Πέφτουν απ’ τα σύννεφα οι κυβερνήσαντες τούτη τη χώρα. Ακραία συνέβαιναν τότε, πιο ακραία σήμερα. «Oλα στο φως!». Και λοιπόν; Αυτό, που θα συμβεί, είναι μετά τη σύνταξη ενός ή περισσοτέρων πρακτικών της Προκαταρκτικής, να χαθεί η ουσία και να επέλθει πόλωση της πολιτικής σε ώρες, που όλα τα προβλήματα της χώρας είναι ανοιχτά.
Εκτός του κ. Πικραμένου, η ομιλία του οποίου είχε και συγκινησιακό χαρακτήρα, οι άλλοι διαγκωνίστηκαν, ποιος θα πλειοδοτήσει σε ύβρεις, απειλές και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Ανάλωσαν τον χρόνο τους, θέλοντας να κρυφθούν πίσω από διαδικαστικές τυπικότητες, όχι γύρω από την ποινική, αλλά απ’ την πολιτική ευθύνη, χωρίς να ’χει κανείς το ανάστημα να την αναλάβει.
Η ποινική ευθύνη κρίνεται απ’ τα δικαστήρια, η δε πολιτική στη Βουλή και απ’ τους ψηφοφόρους στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας αποτεινόμενος προς τον αρχηγό της Ν.Δ. επικεντρώθηκε στην υποχρέωση, που έχει κάθε πολιτικός, «να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη εκ μέρους της παράταξής του», πράγμα που ο κ. Μητσοτάκης «όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά υιοθέτησε πλήρως παιδαριώδη και διχαστική ρητορική…».
Η έκπληξη για τον ελληνικό λαό ήταν, ότι στη Βουλή αναδείχθηκε ένα πολιτικό σκηνικό μιας άλλης εποχής με αποκλειστική ένταση στις ομιλίες από εντυπωσιακές μεγαλοστομίες και φρασεολογία, που δεν ταίριαζε σε δημόσια πρόσωπα. Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί στο σκάνδαλο και οι συνάδελφοί τους ως κριτές, αντί να ρίξουν φως στο σκοτάδι, να μάθουμε τι έγινε στη Novartis, μας πήγαν στο παρελθόν στην εποχή του εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων, άγνωστο που θα καταλήξουν.
Ο κ. Σαμαράς εμφορούμενος απο μεγαλοϊδεαλισμό, επειδή διετέλεσε πρωθυπουργός, ξέσπασε σε χείμαρο ύβρεων και απειλών, ότι θα ανταποδώσει εκδίκηση για την εναντίον του “σκευωρία” Πήρε τη σκυτάλη απ’ τον κ. Βενιζέλο, που περιέγραψε τις “φοβέρες” του χωρίς περιστροφές, όταν είπε ότι «στην επόμενη Βουλή θα ‘χουμε βαρύ καθήκον, να ανατρέψουμε την κατάσταση».
Το περίφημο σκάνδαλο και οι εξελίξεις, που θ’ ακολουθήσουν, θ’ αποκτήσουν μέγιστο ενδιαφέρον και θα επιφέρουν αναταράξεις, όχι μόνο στην Αξ/κη αντιπολίτευση και στο κίνημα της “Συμπαράταξης”, αλλά και στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν θα κριθεί απ’ την Προκαταρκτική της Βουλής, αλλά θα συνεχισθεί απ’ την Δικαιοσύνη. Ομως ο θόρυβος θα ‘χει επιδράσει επί δικαίων και αδίκων και θα δημιουργήσει επικοινωνιακό πρόβλημα, καθ’ όσον οι “κατήγοροι” θα επιμένουν, οι ψηφοφόροι θα βρίσκονται εν συγχύσει και ο “λεκές” απ’ την κατηγορία θα παραμένει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.