Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλό μήνα με Υγεία!
– Μπήκαμε -συν Θεώ- στον τελευταίο μήνα του εφετινού χρόνου (2016) από χθες!
Ηδη γιορτάσαμε στη “συνεπαρσιά” (29-30/11) τον Απόστολο Αγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο και… “τρυποτηγανίτη” κατά το έθιμο.
Κι ανημένομε να ’ρθει ο πολυπόθητος Χειμώνας
-μήνας του είναι πια- με τα κρύατα και τα χιόνια του, γιατί μήνες τώρα και οι βρύσες μας στέρεψαν κι οι πηγές μας… αποσουρώσανε! Ας είναι ο θεός είναι μεγάλος!
***
1. ΧΘΕΣ: 1.12: Η επέτειος της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα:
– Χθες πρωτομηνιά (1/12) σύσσωμη η πόλη μας και τα γυρόχωρά της, μετείχαμε με τον πρέποντα ενθουσιασμό, στις οργανωμένες άριστα, εορτές για την 103η επέτειο της Ενωσης της Κρήτης μας, με την Μητέρα Ελλάδα!
Είχαν μάλιστα τα Χανιά μας, την ευτυχία, να τιμήσει με την παρουσία του, τις εορταστικές μας εκδηλώσεις, η α.ε. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος!
***
2. Επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στην προσφορά του Κων/νου Θρ. Μάνου (1869-1913) στα Γράμματα, στην Κρήτη και στο Εθνος.
Αύριο και την άλλη (3-4/12) πραγματοποιείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιστορικό συνέδριο, στο Πνευμ. Κέντρο Χανίων, οργανωμένο από το δραστήριο Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και την Περιφερειακή μας Ενότητα, με θέμα: “Η προσφορά του Κων/νου Θρ. Μάνου (1869-1913) στα Γράμματα, στην Κρήτη και στο Εθνος”.
Εισηγητές στο τόσο ενδιαφέρον και επιβεβλημμένο αυτό επιστημονικό συνέδριο θα είναι: Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, Ερευνητές, Ιστορικοί, δ/ρες Φιλολογίας, σχολικοί σύμβουλοι, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και βέβαια ο εγγονός του τιμώμενου Κων/νος Αλ. Μάνος!
Χρέος όλων μας, η παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου το οποίο διεξάγεται στην πόλη μας, και που πολλοί εισηγητές – σύνεδροι μας έρχονται από μακρυά! Οι ώρες διεξαγωγής των συνεδριών είναι: για μεν το Σάββατο (3/12): από 5 μ.μ. μέχρι 9:30 μ.μ. και την Κυριακή (4/12) από: 11 π.μ. μέχρι και 2:30 μ.μ.
***
3. Ενα επίσης ενδιαφέρον Ιεροψαλτικό Συνέδριο, θα διεξαχθεί στα Χανιά μας, το τριήμερο 2-4/12.
– Τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και έχει θέμα του: “Η ψαλτική τέχνη στη Σύγχρονη Εκκλησιαστική και Κοινωνική πραγματικότητα”.
Μετέχουν: Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Χανίων: “Γεώργιος ο Κρης” και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Ηρακλείου: “Ανδρέας ο Κρήτης”.
Μεγάλα ονόματα με πολύτιμη συνεισφορά στον ιεροψαλτικό χώρο, τιμούν με την παρουσία και τις εισηγήσεις των, το σημαντικό αυτό συνέδριο. Χώροι διεξαγωγής του: α) Το Πνευμ. Κέντρο του Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος – Χαλέπας, για την Παρασκευή 2/12. β) Την Ορθ. Ακαδημία Κρήτης – Κολυμπάρι, για το απόγευμα – βράδυ, της ίδιας ημέρας και γ) Το Σάββατο, 3/12, πρωινό και απογευματινό – βραδινό πρόγραμμα, στο Πνευμ. Κέντρο του Αγ. Παντελεήμονα – Χαλέπας. Στον ίδιο χώρο και ο εκκλησιασμός των σύνεδρων και των μετεχόντων γενικά, στις εργασίες του συνεδρίου, την Κυριακη 4/12, το πρωινό! Οσοι πιστοί προσέλθετε. Τέτοιας ποιότητος και κύρους συνέδρια για την ψαλτική τέχνη σήμερα δεν οργανώνονται εύκολα και το παρόν συνιστά επίτευγμα των δύο δραστηρίων Συνδέσμων των Ιεροψαλτών μας, των Χανίων και του Ηρακλείου!
***
– Και ύστερα από τα τόσον ενδιαφέροντα συνέδρια στον τόπο μας, για τα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω και ασφαλώς πρώτιστα για την Επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα, πρωτομηνιά του Δεκέμβρη του 1913, σειρά έχουν να παρουσιαστούν από τη στήλη μας, ενδιαφέροντα βιβλία που μελετήσαμε πρόσφατα, καθώς και ημερολόγια του 2017 που ήδη μας έχουν κατακλύσει…
Αρχίζομε με το όντως πολύτιμο έργο της:
4. Εφης Ν. Ψιλάκη: “Η Χριστιανική Τέχνη της Κρήτης, στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης – Ηρακλείου” – οδηγός – Ηράκλειο, 2016, σχ. 8ο μεγάλο, σ. 206 με πλουσιότατο έγχρ. φωτογρ. υλικό.
Με κείμενα της αρχαιολόγου και επιμελήτριας του εν λόγω Μουσείου κας Εφης Ψιλάκη και φωτογραφικό υλικό της ίδιας και του πατέρα της φίλτατου Νίκου Ψιλάκη, κυκλοφορήθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης: “Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών”, πολύτιμος οδηγός, ο οποίος «παρουσιάζει ενδεικτικά, τον πλούτο της Παραδόσεως, της Ιστορίας, της Εικονογραφίας της Εκκλησίας μας και γενικά της προσφοράς και της μαρτυρίας του τόπου μας, όπως φυλάσσεται και προβάλλεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης: “Αγ. Αικατερίνη – Σιναϊτών”, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης», καθώς μας τονίζει ο σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, στον “πρόλογο” του, στο έργο που αναφερόμαστε, της κας Εφης Ψιλάκη!
Η ίδια δε, στην “Εισαγωγή” της στο έργο (σ. 10-11), μας τονίζει την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της έκδοσης, «προκειμένου να βοηθήσει τους επισκέπτες και μελετητές, να κατανοήσουν όχι μόνον τα εκθέματα του εν λόγω μουσειακού χώρου, αλλά και τις ιστορικές περιόδους κατά τις οποίες δημιουργήθηκαν! Ετσι θα βοηθηθεί η κατανόηση της Χριστιανικής Τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τα τέλη του 14ου μέχρι και τα τέλη του 19ου αι. καθώς βέβαια και των Ιστορικών, Θρησκευτικών και Κοινωνικών Συνθηκών που επεκράτησαν τότε, στο Νησί!».
Τα εκθέματα του Μουσείου είναι ποικίλα! Είναι: εικόνες, ξυλόγλυπτα, λιθόγλυπτα, είδη εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, είδη χρυσοκεντητικής, χ/φα, παλαίτυπα, νομίσματα, κ.ά. πολύτιμα τεκμήρια, όλα, ενός σπουδαίου πολιτισμού, που η παρουσίασή τους συνιστά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο ήχθη σε πέρας μετά από επίμοχθη, πολύμηνη και εντατική εργασία, με παράλληλη μελέτη των σχετικών πηγών και βέβαια των ίδιων των εκθεμάτων.
Μόνον με τέτοιας έκτασης και εύρους προσπάθεια και ολόψυχη αφοσίωση στο επιτελούμενο έργο, από την δ/ρα κα Εφη Ψιλάκη (και τους συναρμόδιους φορείς), ήταν δυνατόν να επιτευχθεί το όντως θαυμάσιο αποτέλεσμα που χαιρόμαστε στον ιερό του χώρο, στο πολύτιμο αυτό Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης!
Συγχαίρομε από καρδιάς την αγαπητή κα Εφη για το έργο της αυτό, για την επιστημονική οργάνωση του Οδηγού της Ιεράς Μονής της Αγ. Αικατερίνης – Σιναϊτών και του εκεί στεγαζόμενου Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης, για την πληρέστατη τεκμηρίωση, καθώς και για το τόσον πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που μας χαρίζεται, από τις σελίδες του Οδηγού!
Η μεθοδική παρουσίαση του περιεχομένου του Μουσείου, τα απαραίτητα ιστορικά διαγράμματα, οι κατατοπιστικές μελέτες για την ζωγραφική των διαφόρων εποχών, σχολών και μορφών, βοηθούν τα μέγιστα τον μελετητή, τον επισκέπτη, τον ευτυχή άνθρωπο που αξιώνεται να φτάσει ως την Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών, σήμερα! Γιατί θα χαρεί την χριστιανική Τέχνη της Κρήτης μας εδώ, στο Μουσείο της Αγ. Αικατερίνης, με συμποτευτή του, τον πολύτιμο “Οδηγό” του Μουσείου! κι όσα σοφά θα μας συμπληρώσει η επιμελήτριά του!
***
5. Κι από τα Καστρινά, στα Χανιώτικα μας πνευματικά επιτεύγματα:
– Παύλου Πολυχρονάκη: “Ανοιξη Ψυχής” – ποίηση
– Χανιά, 2016, σχ. 8ο, σ. 146.
Ο Παύλος Πολυχρονάκης πρέπει πως διοίκησε τις φυλακές Αγυιάς με δικαιοσύνη και ευσυνειδησία απέραντη -εμείς το πιστεύουμε- αφού ευλογήθηκε τόσον πολύ στην μετέπειτα πορεία του! Οικογενειάρχης σωστός κι ευλογημένος αθλητής στίβου με πανελλήνιες διακρίσεις και παράλληλα πνευματικός δημιουργός με ζηλευτή πορεία και παραγωγή, στον έμμετρο και τον πεζό λόγο, στο ευθυμογράφημα περίοδο που πρωτογνωριστήκαμε – με πλήθος δημοσιευμάτων του. Αφήνομε τους παγκόσμιους -όπως τους ορίζει- διαγωνισμούς έμμετρης σάτιρας κάθε χρόνο, και τις άλλες δραστηριότητες του στην κοινωνία μας, και ερχόμαστε στο πρόσφατο ποιητικό του έργο: “Ανοιξη ψυχής” με τα 105 χαρισματικά του ποιήματα, όπου καθώς γράφει στο προλογικό της σημείωμα η εκλεκτή Χανιώτισσα λογοτέχνις και γιατρός κα Ντουντουλάκη: «η προσήλωσή του στη ρίμα παραμένει αναλλοίωτη», ενώ στο σύνολο περιεχόμενο της ποιητικής του συλλογής, τονίζει η ίδια η προλογίζουσα το έργο, ότι: «καταγράφονται αξιωσημείωτα κοινωνικά φαινόμενα, αλλά και πανανθρώπινες δοκιμασίες, αγώνες, οράματα, και προσδοκίες». Και σωστά διακρίνει, η ίδια και πάλι, ότι: στη συλλογή του φίλτατου Παυλή: “Ανοιξη Ψυχής” τονίζονται «υμνητικές αναφορές σε άφθαρτες αξίες και αρετές της ανθρώπινης ψυχής, με κορυφαία την Αγάπη, την Κατανόηση και την Αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο!…», ώστε συντίθεται ένα ευαγγέλιο αγάπης.
Χαρείτε το δείγμα που σας παραθέτουμε και θα επιβεβαιώσετε τα παραπάνω. Είναι στη σ. 133 και έχει τίτλο: “Το μέγιστο βραβείο”.
Σ’ όσους τα πάντα δώσανε και μοναχά κρατήσαν
της προσφοράς τους τη χαρά και δεν βαρυγκομήσαν,
Σ’ όσους δεν χόρτασαν ψωμί και μ’ άλλους τα μοιράζουν
τα λιγοστά τα ψίχουλα, που με ιδρώτα βγάζουν,
Σ’ όσους τους λιθοβόλαγαν στης Αρετής το δρόμο
κι όμως τονε διαβήκανε με το Σταυρό στον ώμο,
Σ’ όσους για τα ιδανικά τούς έχουνε δικάσει
και το “πιστεύω” τους σ’ αυτά ποτέ δεν έχουν χάσει,
Σ’ όσους δεν στηριχτήκανε σ’ άνομα δεκανίκια
κι ας μάτωσαν τα γόνατα αγκάθια και χαλίκια,
Σ’ όσους την άγια πίστη τους ποτέ τους δεν αρνούνται
όσο και αν υποφέρουνε, κι αν κατακρεουργούνται
Σ’ όσους απ’ την πατρίδα τους ποτέ τους δεν ζητούνε,
γιατ’ έκαναν το χρέος τους, αδρά να πλερωθούνε,
Σ’ αυτούς αξίζει να δοθεί ένα τρανό βραβείο
όπου μπροστά του το Νομπέλ, θα φαίνεται αστείο!
Συγχαίρουμε ολόψυχα τον αγαπητό Παυλή για τον νέο του ποιητικό λόγο και του ευχόμαστε Υγεία και γόνιμη συνέχεια…
Εδώ όμως φτάσαμε, για σήμερα, στο τέλος!
Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα ως τότε γειά σας και καλό μήνα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα